Voluson E8 sniedz vēl precīzākas diagnostika iespējas

12. May 2016, 14:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

VC4 saistītā uzņēmuma Capital Clinic Riga ginekologu, dzemdību speciālistu rīcībā tagad ir General Electric ultrasonogrāfa Voluson E8 jaunākā iekārta, kas ir visā pasaulē augstu novērtēta ekspertklases ultrasonogrāfijas iekārta ginekoloģijā, reproduktīvajā medicīnā, kā arī perinatālajā diagnostikā. Inovācijas attēla kvalitātē, programmu pielietojumā, kā arī attēla analīzē nodrošina šīs iekārtas pirmklasīgo darbību un precizitāti diagnozes uzstādīšanā. Bez standarta izmeklējumiem tā nodrošina arī ļoti svarīgu papildizmeklējumu veikšanu ginekoloģijā un dzemdniecībā.

Priekšrocības:

  • visi mērījumi norit automātiski, kas paaugstina izmeklējuma efektivitāti un ļauj izvairīties no dažām diagnostiskām kļūdām;
  • 4 D režīms reālā laikā ļauj ieraudzīt ne tikai izmaiņas sievietes mazā iegurņa orgānos un novērtēt dzemdes dobumu, iespējamās patoloģijas un jaunveidojumus, bet arī ļauj agrīni novērtēt augli jau pirmajā grūtniecības trimestrī un precīzi konstatēt iespējamās tā anomālijas, mīksto audu pataloģijas;
  • iespēja veikt doplerizmeklēšanu un ļoti precīzi novērtēt asinsvadu stāvokli; tai skaitā veikt augļa sirds izmeklēšanu;
  • iespējams iegūt ļoti kvalitatīvus attēlus orgānu griezumos, kā arī panorāmas attēlus, kas ļauj precīzāk izvērtēt kāda orgānu apvidus audu struktūru kopumā.
  • aprīkojumā ietilpst dažāda lieluma un funkcionalitātes zondes;
  • samazināti artefakti (trokšņi un citi traucējumi) izmeklējuma laikā ļauj precīzāk izvērtēt audu struktūru;
  • uzlabotā audu un robežu diferenciācija, paplašinātas kontrastējošās vizualizācijas iespējas ļauj precīzi izvērtēt jebkura blīvuma audu veidojumus, arī nepareizas formas;
  • iekārta nodrošina nevainojamu attēla kvalitāte izmeklējumiem arī sievietēm ar lielu ķermeņa svaru.

Voluson 8 ne tikai nodrošina nevainojamu izmeklējumu kvalitāti, bet ar to ir arī ērtāk strādāt ārstiem – tai ir ergonomiskāk pielietojamas zondes, paplašināts displejs, ātrākas datu apstrādes programmas.

Voluson E8 ultrasomnogrāfiju veic Capital Clinic Riga, Duntes ielā 15a, 29334224, www.capitalclinicriga.lv

3- 4 D sonogrāfija

Ultrasonogrāfijas izmantošanu ginekoloģijas un dzemdniecības praksē ieviesa 20. gadsimta 60.- os gados. Pirmā aparatūra aizņēma vairāk kā 20 m2 lielu platību. Tā kā ultraskaņas izmantošana diagnostikā , vēlāk arī ārstēšanā, kļuva neaizvietojama metode, milzīgi līdzekļi tika ieguldīti tās pilnveidošanā. 

Ginekoloģijā kā pamatizmeklējuma neatņemamu sastāvdaļu pielieto 2 D ultrasonogrāfiju. Kopš 60.- iem tās pamatattēlu veido ultraskaņa, izejot cauri dažāda blīvuma, dažāda dziļuma, dažādi apasiņotiem un dažādi novietotiem audiem. Taču modernās tehnoloģijas iespējas tagad ultraskaņas staru ļauj virzīt visdažādākajos virzienos un, datoram apstrādājot iegūtos datus, tiek panākts telpisks attēls, ko šobrīd pazīstam kā 3 D ultrasonogrāfiju. Pilnveidojoties tehnoloģijām, tagad iespējams iegūt telpisko attēlu reālajā laikā , ko apzīmē ar 4 D (dimensionālā) ultrasonogrāfiju.

2 D ultrasonogrāfiju var salīdzināt ar velosipēdu, 3 D ultrasonogrāfiju ar automašīnu, bet 4 D- ar lidmašīnu, kas ļauj pārvietoties gan pa labi, gan pa kreisi, gan uz augšu, gan uz leju. 4 D ultrasonogrāfijas izmeklējums ir būtiski informatīvs augļa virspusēji novietoto struktūru apskatei (seja, mugurkauls, ekstrimitātes utt.), līdz ar to tiek pielietots diagnosticētās patoloģijas precizēšanai. Šis izmeklējums topošajiem vecākiem ļauj ieraudzīt savu mazuli citas kvalitātes attēlos.

Turklāt mūsdienu modernā aparatūra dod iespēju iegūt ne tikai kvalitatīvu attēlu, bet arī RIS (radioloģijas informācijas sistēma) ļauj to saglabāt elektroniskajā atmiņā vai ārējos informācijas nesējos ( CD, DVD).

Optimālais laiks veikt 4 D ultrasonogrāfiju ir 26.- 30 grūtniecības nedēļa. Jāatzīst, ka lai dators spētu izveidot šo telpisko attēlu reālā laikā ir virkne priekšnosacījumi, kurus diemžēl speciālists nevar ietekmēt. Piemēram, konkrēto augļa daļu , ko vēlas aplūkot, jāieskauj noteiktam augļūdeņa daudzumam. Vēlams augļa nomoda stāvoklis, kā arī sejas apskati var apgrūtināt tuvu novietotas ekstremitātes, tāpēc vecāki tiek brīdināti par attēla iespējamo neizdošanos.