Vitamīni rudenī - kā atrast sev un bērnam piemērotākos?

29. Oct 2015, 11:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Un te stāsts par rudeni, vitamīniem, to nepieciešamību un trūkumu – par to mums pastāstīja farmaceite Laura Babre.

Kādi ir svarīgākie vitamīni, kurus būtu nepieciešams uzņemt rudenī?

Jebkurā gadalaikā visi vitamīni ir svarīgi, taču rudenī vislielākā uzmanība tiek vērsta uz A, D, E vitamīniem, folskābi, dzelzi. Atšķirība ir devās un uzņemšanas proporcijās, un atškirības noteikti jāievēro, sevišķi, ja runa ir par māmiņu gaidībās. Te lielāks uzsvars būs uz folskābi un dzelzi. Dzelzs apgādā visu organismu ar skābekli, kas ir ļoti nepieciešams gan māmiņai, gan mazulim, un tas ir svarīgākais grūtniecības pēdējā trimestrī. Kāpēc? Jo tas ir laiks, kad bērniņš pats sāk uzkrāt sev nepieciešamo dzelzi, un dzelzs trūkums var nozīmēt pat priekšlaicīgas dzemdības.

Dabīgs/sintetisks un tabletes/kapsulas/šķidrā veidā – kā ir labāk un kāda to atšķirība, ja neņem vērā to fizisko izskatu

Kā saprast, kurš būtu piemērotākais? Atšķiras arī ražošanas process. Bet, ja preparāts ir kapsulās vai tabletēs, tas nonāk vispirms zarnu traktā, tad izšķīst, tātad - iedarbība būs lēnāka. Šķidrie preparāti ātrāk nonāk asinīs, līdz ar to arī iedarbība būs ātrāka.

Sintētiskos un dabīgos vitamīnus nevar iedalīt labākos un sliktākos, lai gan grūtniecības laikā tiešām būtu vēlams izvairīties no konservantiem un krāsvielām, kas varētu radīt papildus risku.

Dzelzs  nozīme grūtniecības laikā

Mēs vēlamies, lai gaidāmais mazulis saņemtu visu viņam nepieciešamo. Dažkārt aizmirstam, ka ar pārtiku visu nevaram uzņemt, un, ja uzturs ir vienveidīgs, dažādu vitamīnu, arī dzelzs trūkums ir iespējams. Grūtniecības laikā tam jāpievērš lielāka uzmanība. Vajadzētu izvairīties no saldumiem, jālieto vairāk dārzeņus, salātus. Tāpat jālieto daudz ogļhidrātu saturošos produktus, kas satur enerģiju. Jālieto arī piens, gaļa. Un papildus ieteicams uzņemt arī dzelzs preparātus, kas atbild par māmiņas pašsajūtu.

Rudenī dzelzs deficīts ir īpaši pamanāms, gan saistībā ar laikapstākļu maiņu, gan arī saistībā ar ikdienas uzturu. Dzelzs mūsu organismā ir nepieciešams tieši vielmaiņas procesu uzlabošanai, imunitātes stiprināšanai, bērniņa augšanai, vispārējai organisma stiprināšanai, kā arī pašsajūtas uzlabošanai. Jo gaļa ir tumšāka, jo vairāk tajā ir dzelzs, un no tās mūsu organismā uzsūcas 40-45% dzelzs, piemēram, no zivīm, tie būs tikai 10%. Arī zaļajos dārzeņos dzelzs ir daudz. Tāpat būtu jālieto uzturā arī auzu pārslas, jūras izcelsmes produktus.

Kā izvēlēties pareizāko, sev piemērotāko dzelzs preperātu? Aptiekās to ir TIK DAUDZ!!

Farmaceits ir tas, kas nodarbojas ar farmaceitisko aprūpi, un palīdz izvēlēties gan topošajiem, gan esošajiem vecākiem, gan arī bērniem un pensionāriem atbilstošāko

Pirmkārt, klients tiek izjautāts, klientam jāatbild ir godīgi, lai spētu kopā izvēlēties piemērotāko. Svarīgi ir minēt, vai māmiņa ir gaidībās, vai baro ar krūti, jo ir preparāti, kuru sastāvā ir spirts. Tas, attiecīgi, nebūtu ieteicams. Tāpat ir jāapraksta precīzi arī simptomi, sajūtas, lai atrastu piemērotāko risinājumu. 

Topošajām māmiņām iesakām izvēlēties preparātus ar ne pārāk piesātinātu garšu un ar patīkamu aromātu, jo grūtnieces uz aromātiem reaģē īpaši asi. Tāpat jāpievērš uzmanība arī tam, kas rakstīts produkta lietošanas instrukcijā. Dzelzi vēlams lietot pirms ēšanas, jo tukšā dūšā tas uzsūcas labāk.

Atbildes uz māmiņu jautājumiem:

Mamma jautā: Grūtniecības laikā dzēru dzelzs preperātus- Ferretab. Piedzimstot bērnam arī jūtu ,ka no rītiem nedaudz reibs galva.Vai arī tagad man kādu laiku būtu jāturpina lietot Ferretab vai cits vitamīns, kas satur dzelzi?

Atbilde: Visdrīzāk būs jālieto tieši tas pats, ko ārsts ir nozīmējis jau lietos grūtniecības laikā, sevišķi, ja bērniņš tiek ēdināts ar krūti.

Mamma jautā: Vai ir nepieciešamība pēc dzemdībām arī Magniju lietot, ja to darīju arī grūtniecības laikā?

Atbilde: To ir nepieciešams lietot, jo magniju mēs nevaram uzņemt ar pārtikas palīdzību tik, cik tas būtu nepieciešams, tāpēc magnijs vienmēr būs jālieto papildus, lai uzturētu formā nervu sistēmas darbību, muskuļu sistēmas darbību.

Mamma jautā: Kādus kompleksos vitamīnus vajadzētu lietot ,ja mazais ir tikko dzimis un baroju ar krūti? JO ir rudens un vīrusi klīst apkārt!

Atbilde: Dzelzs preparātos nav tikai un vienīgi dzelzs, to sastāvā ir arī C vitamīns, B grupas vitamīni, kas palīdz labāk dzelzij uzsūkties, tāpēc var ieteikt to, bet vislabāk ir kopā ar savu ārstu piemeklēt sev piemērotākos vitamīnus, jo katra situācija ir individuāla.

Mamma jautā: Man pēc bērna piedzimšanas pastiprināti mati krīt un tas jau turpinās 3 gadus,tas varētu nozīmēt, ka ir ilgstošs dzelzs trūkums organismā?

Atbilde: Noteikti tā var būt, bet tas var būt arī B grupas vitamīnu, A vitamīna trūkums. Vēl par to, ka trūkst dzelzs, var liecināt ilgstošs nogurums, reiboņi, nespēks, bāla āda, arī jau pieminētā matu izkrišana. Attiecīgi, nepieciešama ir ārsta konsultācija.

Mēs esam par veselām, laimīgām ģimenēm ar bērniem!

Māmiņu Klubs

20151019084900-53810.jpg

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!