Viss par sauli un tās kaitīgo ietekmi!

Viss par sauli un tās kaitīgo ietekmi!

01. Jun 2018, 00:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu āda ir krietni jutīgāka, par pieaugušo ādu. Saules ultraviolētais starojums ir bīstams arī pieaugušajiem, tomēr, jo īpaši mazuļus ir jāpasargā no tiešiem saules stariem un to negatīvās iedarbības. Saules apdegums bērnībā var veicināt ādas vēža risku vēlākā nākotnē, ko izraisa tieši UV starojums. 

Zīdaiņiem

Mazulītis, kas ir tikko nācis pasaulē un vēl nav sasniedzis vismaz 6 mēnešu vecumu, ir pilnībā jāpasargā no tiešu saules staru ietekmes. Mazulīša āda ir krietni uzņēmīgāka pret saules izraisītiem apdegumiem un tam pat nav nepieciešams, ļoti karsts laiks.  Apģērbs, cepures un saules aizsardzības krēmi, Obligāti prasība. Tāpat, arī pārkaršana karstā laikā ir ārkārtīgi bīstama. 

Ir divas lielas bīstamības, ar kurām, diemžēl, arī mūsdienās jāsaskaras:

  • Ieskriešana veikalā, kamēr mazulītis ir aizmidzis - NĒ, NĒ, NĒ. Automašīnas salons uzkarst neiedomājami ātri!

Ja ārā gaisa temperatūra ir virs 30°C, tad automašīnā, kas atstāta stāvvietā, pēc 20 minūtēm temperatūra salonā jau sasniedz  50°C, bet pēc 40 minūtēm – gandrīz 60°C. Pat tad, ja ārā temperatūra ir tikai 21°C, tiešos saules staros atstāta automašīna var uzkarst tik ļoti, ka rada draudus veselībai un dzīvībai. 

  • Arī braukšanas laikā automašīnā ir ļoti karsts, tomēr kondicionieries nebūs pareizā izvēle. Pirms braukšanas, atdzesējiet mašīnas salonu, un tikai tad, lieciet tajā mazulīti. 
JA ESAT LIECINIEKS SITUĀCIJAI, KA KĀDS MAŠĪNĀ IR ATSTĀJIS GULOŠU ZĪDAINI, NEMĒĢINIET ATRAST VECĀKUS. MOMENTĀ - DARIET VISU IESPĒJAMO, LAI MAZO NO MAŠĪNAS IZŅEMTU UN PARALĒLI SAZINIETIES AR ĀTRO PALĪDZĪBU VAI POLICIJU. 
 
Katra minūte šados gadījumos IR no svara! un ticiet man, neviens izsists logs nevar būt vertīgāks par automašīnā atstāta mazulīša dzīvību! 
  • Bērna pārkaršana, jeb siltumnīcas efekts, mazuļa ratiņos, pastaigas laikā - NEKLĀJAM RATUS CIET AR LAKATIEM, SEDZIŅĀM, DVIELĪŠIEM! Tāpat kā ar automašīnas salonu, arī ratiņos, ļoti ātri uzkarst gaiss, tādējādi radot bīstamību mazuļa veselībai! 

Nereti gadās, ka saules starojums ir neizbēgams. Tad ir obligāti nepieciešams lietot saules aizsargkrēmu vietās, ko nenosedz apģērbs. Izvēlamies bērna ādai jo īpaši piemērotu saules aizsargkrēmu. 

Kāds ir SPF aizsarglīmenis un kam tas piemērots? 

  • 6, 10 – zema aizsardzība - tādu var lietot cilvēki ar ļoti tumšu ādas krāsu
  • 15, 20, 25 – vidēja aizsardzība - būs piemērotāka vidēji tumšas ādas krāsas cilvēkiem
  • 30, 50 – augsta aizsardzība - šis jau būs piemērots arī bērniem, kā arī pieaugušajiem ar gaišāku ādas krāsu
  • 50+ – ļoti augsta aizsardzība, lietojam bērniem un atceramies, ja atpūtas laikā tiek pavadīts laiks arī ūdenī, tad saules aizsargkrēms ir jāatjauno! 

Apģērbi

Izvēlieties apģērbu, kas nosegs mazulīša rokas un kājas, bet tajā pašā laikā, pievērsiet uzmanību tam, lai apģērbs būtu viegls un gaisu caurlaidīgs. Mūsdienās ir ražotāji, kas piedāvā speciāli izstrādātus apģērbus zīdaiņiem ar UV aisargfaktoru, tāds atrodams arī peldkostīmos. Šo aizsargfaktoru sauc par UPF un arī tas, līdzīgi kā saules aizsargkrēms var būt ar augstāku vai zemāku aizsargspēju. Ja runājam par pavisam mazajiem, tad UPF noteikti ir jābūt augstākam par 15. 

20180601001113-51272.jpg

Cepures

Saulainā laikā, noteikti izmantojiet cepues. Gan sev gan bērniem. Galvenais, lai cepurīte nebūtu bieza un mazulis nesakarstu! 

Saulesbrilles
Izvēloties saulebrilles, pievērsiet uzmanību tam, lai saulesbrilles nodrošinātu UV aizsardzību. To noteikti var jautāt gan tirdzniecības vietā, gan izpētot saulesbriļļu etiķeti, uz kuras būtu jābūt atzīmei par aizsardzību no saules. 

Pasargā no dehidrācijas, jeb ūdens zuduma
Bērni, īpaši zīdaiņi, siltā laikā var dehidrēties jo īpaši ātri. Vecāki, Jums ir jāparūpējas, lai siltā laikā VIENMĒR būtu pieejams ūdens un vēsa vieta, kur patverties no tiešajiem saules stariem.  

ATCERIETIES!!! 

  • Izvairieties no saules, tās aktīvākajā dienas daļā, laikā no 11:00 līdz 16:00
  • Atcerieties, ka mākoņi nepasargā no UV staru ietekmes, tāpēc izmantojies aizsardzības metodes arī tad, ja ir silts, bet mākoņains
  • Apģērbs, nosedzošs un sargājošs
  • Saglabājiet nepieciešamo ūdens daudzumu organismā - dzeriet to paši un iedāvājiet arī bērniem

Un atcerieties to, ka bērnus būs grūtāk pārliecināt lietot saules aizsargkrēmu, likt galvā cepuri, dzert daudz ūdeni, ja to nedarīsiet paši! 

Māmiņu klubs, 2018