Viss kas Tev jāzina par bērnu vakcināciju pret gripu

Viss kas Tev jāzina par bērnu vakcināciju pret gripu

11. Jan 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziema nepriecē mūs ar sniegotiem apstākļiem, kuros valda sals, tieši pretēji - tā rada gripas vīrusiem labvēlīgus apstākļus. Jau parādījusies informācija par pirmajiem reģistrētajiem sezonālās gripas gadījumiem. Kā pasargāt no tās savus bērnus? Viens no variantiem ir vakcinācija. Un tomēr daudzi jautā vai nav iespējams iztikt bez gripas vakcīnas? Cik ātri izstrādājas imunitāte pēc tās? No kāda vecuma var sākt vakcinēties? Lai atrastu atbildes uz šiem jautājumiem, Māmiņu Kluba eksperti bija gatavi palīdzēt mums.

Uz jautājumiem atbild ģimenes ārsts Ignats Kulišovs, pediatre Lolita Zorģe un Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Raina Nikiforova.

Gripa ir asa, īpaši lipīga vīrusa infekcija, kas skar elpceļus un pamatā tā izplatās pilienu veidā pa gaisu vai arī caur inficēto personu - sarunas laikā, kad slimnieks klepo vai šķauda, un arī tad, kad ar netīrām rokām pieskāries priekšmetiem, uz kuriem paliek pēc tam izdalījumi no elpceļiem.

Galvenās gripas pazīmes:

  • straujš saslimšanas sākums,
  • galvassāpes,
  • nespēks,
  • paaugstināta temperatūra,
  • kaulu laušanas sajūta,
  • aizlikts deguns bez izdalījumiem,
  • sauss, rejošs klepus.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2012.gada 52.nedēļā gripas aktivitāte Latvijā bijusi diezgan zema, bet tā pakāpeniski palielinās - pagājušajā nedēļā jau pieaudzis laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits.

Pēdējā decembra nedēļā Rīgā stacionāra pacientu vidū reģistrēti 15 A tipa gripas saslimšanas gadījumu, starp saslimušajiem ir arī bērni.

Kā pastāstīja epidemiologs Raina Nikiforoma, nozīmīgs gripas aktivitātes paaugstinājums varētu būt manāms janvāra otrajā pusē, parasti tā visvairāk skar tieši lielākās pilsētas - Rīgu, Daugavpili, Jelgavu.

Pati saslimšana var noritēt gan vieglā, gan vidēji smagā, gan arī retāk - smagā formā ar letālu iznākumu.

Protams, ikviens no mums vēlas pasargāt savus bērnus no saslimšanas. Un viens no variantiem ir vakcinācija, tas ir, mākslīgas imunitātes radīšana organismā.

Vakcināciju var veikt, sākot no 6 gadu vecuma. Vakcinācijas doza var būt atšķirīga. Bērnu vakcīnai tie varētu būt gan 0,25mk (der bērniem no 6 mēnešu vecuma līdz 2 gadu vecumam) un var būt arī divas potes, katra pa 0,5mk vecākiem bērniem.

Ja bērns vakcinējas pirmo reizi, vakcīnu iesaka sadalīt 2 daļās ar 4 nedēļu intervālu. Pediatrs noteikti palīdzēs izvēlēties to variantu, kurš vislabāk der tieši jūsu bērnam.

Daudzi vecāki, apzinoties gripas bīstamību, nešaubās tajā, vai vakcīna nepieciešama tieši viņu bērnam. Vairums speciālistu atzīst, ka šī vakcīna ir pavisam noteikti nepieciešama, jo maziem bērniem, kuriem vēl nav pietiekami spēcīga imunitāte, gripa var būt īpaši bīstama. "Mūsu bērni tagad tik bieži slimo, un pašas saslimšanas ir tik smagas, ka, ja ir iespēja izvairīties vismaz no vienas saslimšanas, tas jāizmanto", - atzīst pediatre Lolita Zorge.

Un tomēr daži ārsti šaubās par nepieciešamību vakcinēt pilnīgi veselus bērnus. Piemēram, ģimenes ārsts Ignats Kulišovs uzskata, ka, ja bērns ir vesels, viņam nav nekādu pataloģisku saslimšanu vai stāvokļu, tad viņam vakcīna nav vajadzīga, jo vakcinācija ir lieka iejaukšanās pilnīgi vesela bērna imūnsistēmā, kas ne vienmēr attaisnojas.

Un tomēr lēmums vakcinēt vai nē - ir vecāku izvēle, tāpēc, pirms izdarat izvēli, ir jābūt pietiekami labi informētam par saslimšanas sekām, kā arī ir jāzina viss par vakcināciju.

Vakcīna pret gripu paredzēta:

  • bērniem no 6 mēnešiem līdz 2 gadiem,
  • bērniem līdz 18 gadiem, kas izgājuši aspirīna terapiju

Neatkarīgi no vecuma vakcināciju iesaka:

  • pacientiem, kas sirgst ar hroniskajām plaušu, sirds, nieru saslimšanām,
  • pacientiem ar imūndeficītu,
  • pacientiem, kas saņem imunosupresīvo terapiju
  • grūtniecēm.

Šīm pacientu grupām valsts kompensē vakcīnu 50% apmērā. Lai saņemtu atlaidi, nepieciešama īpaša recepte, kurā tiek ierakstīts kompensējamais medikaments. To izrakstīt var ārsts.

Speciālistu viedokļi atšķiras, ja runa ir par absolūtu vakcīnas aizliegumu alerģiskiem bērniem. Tāpat blakusparādības var izraisīt arī dažādas citas saslimšanas. "Jāsaprot, ka smagas, hroniskās saslimšanas, kam raksturīgs imūndeficīts, tāpat arī imūnitātes pazemināšanās kaut kādu nosacījumu rezultātā, ko nereti rada vakcinācija, ir jāpadomā, vai ir vērts vakcinēties.", - atgādina Ignats Kulišovs.

Tāpēc vakcinācija ir jāpārrunā ar sava bērna ārstu, kuram ir zināma jūsu bērna slimību vēsture.

Aptaujājot speciālistus, Māmiņu Klubs noskaidroja, ka pirms vakcinācijas, ir jāpastāsta ārstam:

  • par alerģiskām reakcijām, kas bērnam bijušas,
  • par nesenā pagātnē pārciestām slimībām,
  • par saņemtajām vakcīnām,
  • par medikamentiem, ko bērns pēdējā laikā lietojis, tajā skaitā arī imūnsistēmu uzlabojošiem vai tieši pretēji - nomācošiem preparātiem,
  • jānoskaidro, vai bērnam nav imūndeficīts,
  • jānoskaidro par plānotajām asins analīzēm, jo vakcīna var ietekmēt dažkārt arī asins analīžu rezultātu

Protams, vakcinācija jāatliek, ja bērns ir jau apslimis, vai arī viņam ir paaugstināta temperatūra. Ignats Kulišovs uzsver, ka neskaitot bērna veselību, arī visiem pārējiem ģimenes locekļiem jābūt vismaz 10 dienas veseliem. Pēc vakcinācijas bērnam jāpiemēro saudzīgs režīms, jācenšas izvairīties no sabiedriskām vietām, - stāsta Lolita Zorge.

Kad vislabāk vakcinēties?

"Vakcinēties vajadzētu pirms vīrusa izplatīšanās, jo imunitāte izstrādājas tuvāko 2-3 nedēļu laikā pēc potes", - paskaidro pediatre. Vīrusa epidēmija sākas februārī - martā, tāpēc Ignats Kulišovs atgādina, ka pats pēdējais laiks, kad vakcinēties, ir janvāris.

Pats galvenais jautājums, ko vecāki bieži uzdod, ir - vai vakcīna garantē pilnīgu aizsardzību pret gripu un vai tā pasargā uz visu mūžu

"Protams, ne vienmēr vakcīna ne vienmēr nodrošina pilnīgu aizsardzību, bet pat gripas saslimšanas gadījumā tā norit krietni vieglākā formā. Vakcinācija, tāpat kā pārslimota gripa, nedod imunitāti uz visu dzīvi, jo katrā sezonā cirkulē atšķirīgi vīrusi, kas pakļauti mutācijai, tāpēc vakcīnai katru gadu tiek mainīts sastāvs, attiecīgi, katru gadu jāvakcinējas ir no jauna. Bet, ja jūsu organisms satiekas ar jau "pazīstamu" vīrusu (no kādreiz iegūtās vakcīnas), saslimšana norit vieglā formā", - stāsta Raina Nikiforova.

Vidējā vakcīnas cena ir 4Ls par bērnu vakcīnu un 6-10Ls par pieaugušā vakcīnu.

Atgādināsim, ka gripas aktivitātes laikā jāievēro šādi nosacījumi:

  • pēc iespējas mazāk jāuzturas sabiedriskās vietās,
  • maksimāli ilgi jāatrodas kopā ar bērnu svaigā gaisā, kā arī - bieži jāvēdina telpas,
  • regulāri jāmazgā rokas,
  • jāiekļauj ēdienkartē loki, ķiploki, salāti, kefīrs un biolakto produkti,
  • jāpievērš uzmanība homeopātiskajiem preparātiem. Piemēram, ja ir iesnas, var iegādāties aptiekā nopērkamu ziedi, ko pasmērēt zem deguna. Tā pasargās arī no vīrusiem.

Un visbeidzot, pavairojiet pozitīvās emocijas, jo tās spēcina mūsu bērnus labāk par jebko citu! Esiet veseli!

Māmiņu Klubs

 Vai Tavā ģimenē šogad plānojat vakcinēties pret gripu?