Viss, kas Tev jāzina par bērna alerģiju pret zemenēm!

Viss, kas Tev jāzina par bērna alerģiju pret zemenēm!

30. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārsti vecākiem iesaka būt piesardzīgiem ar jaunu produktu došanu mazuļiem. Arī ogu karalienes zemenes var nodarīt kaitējumu tavam bērniņam, tādēļ uzzini, kā tās viņam pareizi pasniegt! Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, pediatre un alergoloģe Mārīte Poga.

Piedarini pie ogām pakāpeniski

Lai pārbaudītu mazuļa organisma reakciju un pārliecinātos, ka zemenes nekļūs par cēloni alerģijai, iesākumā, kādas trīs, četras dienas, vislabāk viņam dot tikai vienu ogu veidu, tātad, šajā gadījumā – zemenes.

Ja pirmajā dienā pēc šo ogu ēšanas nav novērojami nekādi izsitumi vai tūkums, nākamajā dienā bērnam var mēģināt iedot nedaudz vairāk zemeņu.

Mārīte Poga uzsver, ka ar bērniņu līdz gada vecumam, izmēģinot jaunus pārtikas produktus, ir jābūt īpaši piesardzīgiem. Vecākiem jānovērtē, vai mazulis ir vesels un, vai viņam nav kādas citas alerģijas! „Ja bērniņam jau pamatā ir tendence uz alerģijām, piemēram, pret piena produktiem un olām, pastāv lielāka iespējamība, ka alerģisku reakciju varētu izsaukt arī sarkanie pārtikas produkti, tostarp, zemenes. Savukārt, ja ģimenē nevienam alerģijas nav bijušas, pats bērns ir pilnībā vesels un arī viņam iepriekš nav novērotas nekādas alerģiskas izpausmes, tad pamazām, jau no pus gada vecuma, bērnam šīs ogas var sākt dot,” uzskata alergoloģe.

Mārīte Poga atklāj, ka visnealerģiskākās ogas skaitās mellenes, tomēr brīdina, ka nevari būt pilnīgi pārliecināta, ka tavam bērniņam no tām patiesi neradīsies alerģiska reakcija. Tādēļ tad, kad vasarā vienlaikus parādās vairāku veidu ogas, visu jauno bērnam iesaka dot pakāpeniski! Nevajadzētu vienlaikus izmēģināt jāņogas, zemenes, upenes un vēl ērkšķogas.

Alerģiskās izpausmes

Ātrākās alerģiskās reakcijas var rasties, sākot no dažām minūtēm pēc zemeņu apēšanas, līdz dažām stundām diennaktī. Šāda alerģiska izpausme vairāk izpaudīsies kā pampšana, nātrenes izsitumi ar tādiem kā ādas piepacēlumiem, kas ļoti, ļoti niez.

Vēlākas reakcijas, savukārt, var izpausties kā pumpas un sausi pleķi. Parasti tie parādās trīs līdz piecu dienu laikā, dažkārt pat tikai pēc nedēļas.  

„Nav precīzi nosakāms, kuras ķermeņa daļas alerģija skars. Tomēr, ja tā izpaužas sausu pleķu veidā kā atopiskais dermatīts, tad lielākiem bērniem tie visbiežāk parādās vaigu, pieausu rajonā. Savukārt, bērniem ap divu gadu vecumu – apakšdelmu ieloču virsmā,” novērojusi Mārīte Poga.

Katrs gadījums ir atšķirīgs. Iespējams, kādam izsitumi būs uz viena vaiga un uz kreisās kājas. Ārste atklāj, ka šādās situācijās vecāki dažkārt jautā, kāpēc tie nav simetriski. Uz to ārste atbild, ka to nav iespējams prognozēt.

Pirmā palīdzība alerģijas gadījumā

„Ir jāizmanto pretalerģijas medikamenti! Protams, pirmā palīdzība ir antihistamīns vai „Klaretīns”, bet uz nakti bērniņam var iedot „Suprastīnu”. Tā kā tas dod miega efektu, „Suprastīnu” nebūtu ieteicams lietot ilgstoši un vairākas reizes dienā,” skaidro alergoloģe.

Ja bērnam izsitumi ļoti niez, tāpat kā pret kukaiņu kodumiem, ļoti labi palīdz ledus maisiņš, kas tiek uzlikts niezošajai vietai. To jāpatur, apmēram, piecas līdz desmit minūtes, vairākas reizes dienā.

Kādas alerģiskas izpausmes un pret kādām ogām bijušas tavam bērnam?