Vairāk kā 18 gadi: vairs netiek pieskaitāms daudzbērnu ģimenei?

Vairāk kā 18 gadi: vairs netiek pieskaitāms daudzbērnu ģimenei?

23. Jun 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam saņēmuši māmiņas jautājumu, vai bērns  pēc 18 gadu vecuma vairs netiek pieskaitīts pie kopējā bērnu skaita, tādējādi saņemot iespēju saņemt Goda ģimenes apliecību? Jūs jautājat, mēs atbildam!

Māmiņa raksta:

Diemžēl, esam apbēdināti, jo, pretēji solītajam, ja bērnam ir vairāk par 18.gadiem - šobrīd karti nevar saņemt. Vai, lūdzu variet skaidrot - kāpēc? Mums vecākais bērns dzimis septembra beigās, tādēļ visu 12.klasi bija 18 gadi. Līdz ar to - gan ārstu pakalpojumi gan cits - kā pieaugušajam, tikai reāli - vecāku apgādībā līdz beidz arī studēt augstākās mācību iestādēs. Tāpat, ja vēlamies bērnu ar 18 gadiem iereģistrēt pase - to neļauj!  Par ko tas liek domāt?

Atbild GodaĢimene:

Uz doto brīdi karti paredzēts izsniegt vadoties no esošās likumdošanas, t.i. Bērnu tiesību aizsardzības likuma, kurā teikts 

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. panta pirmās daļas 16. punktā ir noteikta daudzbērnu ģimenes definīcija. Šobrīd likuma redakcija ir „daudzbērnu ģimene — ģimene, kura aprūpē trīs vai vairāk bērnus, tai skaitā audžuģimenē ievietotus un aizbildnībā esošus bērnus.” Savukārt šī likuma 3. panta pirmajā daļā ir pateikts, ka bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Līdz ar to no likuma izriet, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kura aprūpē trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem, tai skaitā audžuģimenē ievietotus un aizbildnībā esošus bērnus. 

Kad valsts līmenī likums tiks papildināts un pieņemti attiecīgie grozījumi par vecuma grupas izmaiņām, izmainīts tiks arī kartes izsniegšanas vecums.

20140609161051-79135.jpg

Ieskaties GODAGIMENE.LV!