Rūpējies par zobu veselību pareizi!

19. Jan 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zobu tīrīšana ir pieradums, kurš jāveido ģimenē. Kā to labāk izdarīt, zina stāstīt speciālisti. Pavaicājām viņiem par zobiņu kopšanu, higiēnu un kā izvēlēties zobu birsti mazuļiem.

RSU Stomatoloģijas Institūta Bērnu nodaļas vadītāja Dr. Inga Rendeniece pastāstīja, ka diemžēl kopējo situāciju bērnu zobu veselības jomā var raksturot kā visai bēdīgu. Stomatoloģijas institūta bērnu nodaļas ikdiena ir  - ļoti daudz bērnu ar cauriem zobiem, turklāt - no visas Latvijas. Uz institūtu tiek sūtīti 2-3 gadus veci bērni, kam ir ļoti daudz cauru zobiņu un vietējie zobārsti pat nevar palīdzēt.

Kāpēc tāda situācija veidojas? Visbiežāk tā ir vecāku nezināšana par to, ka, ja netiek pienācīgi kopti, zobi bojājas ļoti ātri un rezultāts var būt diezgan bēdīgs.

Kad jāsāk rūpēties par zobiem?

Jāsāk rīkoties jau grūtniecības laikā, kad sieviete rūpējas par savu zobu veselību, lieto vitamīnus, kalciju, kas nepieciešams zobu veselībai. Pēc dzimšanas mazulim ar marlīti vai speciālu zobu birstīti jātīra smaganiņas. Ja bērns raud un vecāki atmet ar roku tīrīšanai diemžēl process tiek ielaists. Pēc pirmo zobiņu iznākšanas, ja tos nekopj, iekaisums var sākt rasties diezgan ātri. Turklāt maziem bērniem zobi pārsvarā bojājas no iekšpuses un vecāki to nepamana pārāk ilgi. Cita pazīme - var sākt parādīties pleķi uz zobiem.

Pazīmes, kas liecina - nepieciešams apmeklēt zobārstu

Pie zobu higiēnista bērns būtu jāved 2 gadu vecumā. Par problēmām ar mazuļa zobiņiem vizuāli var liecināt: zobs mainījis krāsu; zobam ir defekti, tumši pleķi; zobam ir redzams caurums (tas jau ir sliktākais variants, jo ne vienmēr tādu bojājumu var novērst ar plombu vai speciāliem kronīšiem).

Piena zobi mainās

Līdz 12-13 gadu vecumam 20 piena zobus nomainīs 28 pastāvīgie zobi. Pastāvīgie zobi ir lielāki par piena zobiem tāpēc parasti nevajag uztraukties, ka starp piena zobiņiem ir spraugas. Kaula zobi ir tumšāki par piena zobiem. Ja meitenes ikdienā zobiņus kops pareizi, tie ar laiku paliks gaišāki.

Kā pareizi tīrīt zobus?

Tīrām vismaz divas reizes dienā, sevišķi atceroties, ka pirms gulētiešanas zobu birste ir pēdējais, kas ir bērna mutē pirms miega. Pa labi, pa kreisi – tādas zobu birstes kustības zobiņiem īsti nekādu labumu nedara. Jātīra ar apļveida kustībām un tādām kā slaukošām kustībām - no priekšpuses, iekšpuses, sāniem, kā arī jānotīra mēle un vaigu iekšpuses. Tīrām 2-3 minūtes.

Bērniem ir jāļauj pašiem zobiņus tīrīt, bet vecākiem ir darbiņš jāpārdara, lai darbs būtu kvalitatīvs un zobiņi būtu patiešām tīri. Mammai vai tētim zobi bērnam jāpārtīra pat, ja liekas, ka bērns ir zobus iztīrījis kārtīgi.

Fluora tabletes

Fluorīdi ir tie, kas vislabāk nostiprina zobus, bet visam ir jābūt ar mēru, pareizās devās, tāpēc tabletes, kas satur fluoru, jālieto atbilstoši higiēnista norādījumiem.

Kāpēc vajadzētu izvēlēties elektrisko zobu birsti?

Parastās zobu birstītes cilvēki lieto jau vairāk kā 5000 gadu, bet mūsdienās ir iespējas pāriet uz daudz efektīvākām metodēm. Elektriskās zobu birstes ir tas veids, kā caur rotaļu bērnam iemācīt tīrīt zobus pareizi.

Philips mutes veselības produktu grupas vadītāja Baltijā Iveta Lāce informēja, ka Philips piedāvā efektīvas jaunākās tehnoloģijas zobu birstes mutes dobuma kopšanā arī bērniem, piemēram, Philips Sonicare For Kids.

Philips ir izstrādājis Sonicare zobu birstes arī pusaudžiem un pieaugušajiem, no kurām attiecīgi katrs var atrast sev tīkamāko. Tehnoloģija ir viena visām Philips Sonicare zobu birstēm – patentētā sonic tehnoloģija, modeļi atšķiras ar režīmu skaitu, piemēram, Sonicare FlexCare Platinum ir arī iestrādāts spiediena sensors, un dažādiem aksesuāriem. Ir veikti ļoti daudz zinātniskie, klīniskie pētījumi, kas pierādījuši, ka ar šo elektrisko zobu birsti var notīrīt līdz pat 7 reizēm vairāk aplikumu, uzlabojas smaganu veselība un zobi kļūst dabiski baltāki.

Philips zobu birste Sonicare For Kids ir izstrādāta bērniem vecumā no 4 līdz 10 gadiem. Zobu birste Sonicare veic 31 000 kustību vienā minūtē un ir droša, maiga zobu birste, kas nevar nodarīt bērnam pāri. Katrā Sonicare birstītē ir iestrādāts taimeris, kas nodrošina pietiekošu un rūpīgu zobu tīrīšanu visās četrās mutes dobuma zonās. Zobu birstēm reiz trijos mēnešos jāmaina uzgaļi.

Ir izstrādāta speciāla aplikācija Brush Busters, kas interaktīvi un interesanti mudina bērnus tīrīt zobiņus. Aplikācija pašlaik pieejama tikai iPhone telefoniem, un šie telefoni atpazīst birstītes radītās skaņas, un palīdz bērniem ar tēlu palīdzību tīrīt zobus.

 

Māmiņu Klubs

Tiešraides sarunu piedāvā

20141114135026-11118.jpg

20141114135040-34395.jpg