VIDEO: Bērniņa attīstība septītajā dzīves mēnesī

27. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noskaties VIDEO un uzzini, kā dzīves septītajā mēnesī attīstās bērniņš!

Līdz ar brīdi, kad mazulis kļūst septiņus mēnešus vecus, viņa vecāku dzīve kļūst pārsteigumiem bagāta. Vienlaikus vecāki ir arī ļoti priecīgi, jo bērns beidzot sācis saprast vārda “nē” nozīmi, kas palīdz bērnu apstādināt, iezīmēt pieļaujamās robežas. Izmantojiet žestus, sejas izteiksmi un arī valodu, lai palīdzētu bērniņam izprast vārdu “nē”. Lai šos žestus, mīmiku un vārdus izmanto arī pārējie ģimenes locekļi un cilvēki, kuri aprūpē mazuli. Bērni šajā vecumā spēj atšķirt balss toni, tāpēc frāzes un instrukcijas, kas tiek izteiktas dažādos toņos, izraisa bērnos arī dažādu reakciju.

Septiņu mēnešu vecumā daļa mazuļu jau rāpo, bet ne visi, jo daudzi bērni aizvien šajā vecumā tikai gatavojas apgūt rāpošanai nepieciešamās prasmes.

Kamēr vēl bērniņš nav sācis rāpot, viņš pārejai uz šo posmu izmanto līšanu. Tavs galvenais uzdevums ir radīt bērnam labvēlīgu vidi, lai viņam nebūtu kārdinājuma stāvēt kājās un viņš vēl nedaudz uzkavētos uz grīdas. Šeit palīgā nāk dažāda veida un faktūru virsmas, kas iekārtotas dažādos augstumos. Šim nolūkam paredzētus klučus vari atrast specializētajos bērnu preču veikalos.

Vēl viena svarīga prasme šajā vecumā ir priekšmetu pārvietošana no vienas rokas otrā. Ja iepriekš mazulis to spēja izdarīt vien guļot uz muguras, tad tagad to viņš dara arī atrodoties uz vēdera. Bērns priekšmetus satver ar visiem pirkstiņiem - lai paņemtu priekšmetu no līdzenas virsmas, mazulis izmanto visus pirkstus un arī plaukstiņu. Viņa rokas jau ir pietiekami attīstītas lai to spētu paveikt!

Septiņu mēnešu vecumā vari pamanīt, ka bērns aktīvāk izmanto arī kreiso roku, kas saistīts ar smadzeņu labās puslodes intensīvu attīstību. 

Bērnam jau ir radies priekšstats par lietu nezūdamību. Bērniņš vairs nedomā, ka paslēptais priekšmets ir pazudis. Tāpat kā tad, ja māmiņa izgājusi no istabas, viņš skatīsies durvju virzienā, zinot, ka mamma drīz pa šīm pašām durvīm, pa kurām aizgāja, arī atgriezīsies.

Bērns daudz labāk saprot cēloņus un sekas. Viņš zina, ka tad, ja uz grīdas nokritīs rotaļlieta, māmiņa vai tētis to pacels, bet dažādi priekšmeti, klaudzinot pret grīdu, rada dažādas skaņas. Bērns šajā vecumā eksperimentē ar dažādām darbībām un atceras to rezultātu.

Tā kā mazulis septiņu mēnešu vecumā jau aktīvi pārvietojas un kāpelē pa dažādām virsmām, ir svarīgi iemācīties viņam pareizi atgriezties sākuma pozīcijā un piezemēties. Parādi mazulim, kā to visērtāk izdarīt, tā trenējot bērniņa prasmes un palīdzot labāk izprast. Šajā vecumā viņš ir pietiekami gudrs, lai saprastu, ko mīļā māmiņa no viņa sagaida.

Prasmi pareizi piezemēties var lieliski palīdzēt mazulim apgūt, māmiņai uz muguras noguļoties uz grīdas un ļaujot bērniņam pie sevis pieķerties, uzkāpt sev virsū un pēc tam, pieturot bērniņu, viņam ērti un droši atgriezties sākuma pozīcijā.

Izrādās, ka bērniņš tagad jau pilnībā atšķir krāsas. Septiņu mēnešu vecumā bērna krāsu uztvere ir pilnībā attīstīta un viņš tās uztvert tāpat kā pieaugušais. Šajā vecumā bērns arī daudz labāk uztver telpu un attālumu, kas nozīmē, ka objektus no attāluma viņš tagad spēj saskatīt daudz labāk nekā iepriekš.

Tāpat kā iepriekš, mazulim aizvien labākās rotaļlietas ir grozi, šķīvīši, bļodiņas un citi mājsaimniecības priekšmeti. Galvenais, lai tie būtu pietiekami viegli un bērnam droši.

Runājot par drošību, neatkarīgi no tā, vai mazulis rāpo, lien vai jau staigā, kustībā esošie bērni mācās pasauli. Tas nozīmē, ka viņiem viss grūti pieejamais un bīstamais šķitīs interesants. Tāpēc savlaicīgi aizvāc no bērna redzesloka un sasniedzamības visus bīstamos priekšmetus. Lai to izdarītu, pašai māmiņai jānolaižas līdz mazuļa līmenim un jāizrāpo viss mājoklis, lai izpētītu visas vietas, kuras pieejamas bērnam un kas var būt potenciāli bīstamas.

Ar tavu palīdzību bērns varēs labāk attīstīties un apgūt jaunas prasmes. Atceries, ka dažiem bērniņiem jaunu prasmju apgūšana var prasīt vairāk laika nekā citiem, tāpēc nesteidzini mazuli! Ja tev šķiet, ka mazulis iepaliek kādu prasmju apgūšanā, konsultējies ar pediatru.

Tavas rūpes un mīlestība palīdzēs bērnam izaugt veselam un laimīgam. Huggies® būs vienmēr blakus, lai mazulim sniegtu maksimālu komfortu un būtu palīgs vecākiem. Galu galā, ir pat grūti iedmājies, ko mēs darītu visus iepriekšējos septiņus mēnešus, ja līdzās nebūtu bijušas ērtās Huggies® autiņbiksītes. Huggies domā par jums un vienmēr ir blakus!