Vējam pa pēdām JEB pirmie soļi Karostā

Vējam pa pēdām JEB pirmie soļi Karostā

16. Jul 2013, 20:39 Banija Banija

Esmu dzimusi un augusi liepājniece, tādēļ arī tagad, jau vairākus gadus dzīvojot Rīgā, ar lielāko prieku, ciemojoties pie saviem vecākiem, mazajam Robim izrādu skaisto Vēju pilsētu. Ar vienu stāstu nevar izstāstīt, cik skaista ir pilsēta, un cik daudz plašu iespēju tā paver gan iedzīvotājiem, gan atpūtniekiem, tādēļ, lai sākas pirmais stāsts...

Ikvienam, kurš plāno apciemot Liepāju, noteikti iesaku aizbraukt uz Karostu. Ne tikai tādēļ, ka tas ir kļuvis par ļoti iecienītu tūrisma objektu, bet arī tādēļ, ka šeit tiešām ir ko redzēt. Ja Karostā esat iecerējuši nokļūt no Laumas rajona puses, tad nāksies šķērsot O.Kalpaka tiltu pār kanālu. Tilts atklāts tālajā 1906.gadā un piedzīvojis ne tos vieglākos laikus. Kara laikā uzspridzināts, vēlāk atjaunots, taču vēl pavisam, 2006.gada jūlijā, tiltā ietriecās kuģis, uz ilgāku laiku apgrūtinot gan pilsētas iedzīvotāju, gan tās viesu pārvietošanos. Patlaban tilts ir atjaunots un var tikai priecāties par tā skaistumu. Ja ar bērniem gadās nokļūt pie tilta laikā, kad tas tiek pacelts, lai no vai uz jūru dotos kuģi, tas būs liels piedzīvojums, jo ko tādu nenākas bieži redzēt. Atceros, savulaik pār tiltu gāju ar lielām bailēm, jo pa tā koka dēļu starpām sev zem kājām var redzēt viļņojamies ūdeni. Piedzīvojums lielum lielais.

Kad esat nokļuvuši Karostā, varat doties uz slaveno Ziemeļu molu, kuru gadu gaitā pabojājis laika zobs, tiesa gan, tas nebūt nemazina mola pievilcību. Doties pa molu iekšā jūrā, kad gar malām paceļas te lielāki, te mazāki viļņi, būs satraucošs notikums kā lielam, tā mazam. Mols ir nepilnus 2km garš un to iecienījuši makšķernieki gan no Latvijas, gan Lietuvas, tādēļ, ja gribat ilgāku laiku uzturēties jūras tuvumā, varat izmēģināt arī veiksmi makšķerēšanā. Tiesa gan, pirms tam neaizmirstiet iegādāties makšķerēšanas atļauju un arī sagādāt visas makšķerēšanai nepieciešamās lietas – makšķeri, āķi un arī kādu uzkodu zivtiņai. Jāteic, ka dažkārt makšķernieki izzvejo arī pa kādai gana pievilcīgai butei.

No mola turpiniet doties gar jūras krastu virzienā pa labi vai arī, atgriežoties atpakaļ no mola, dodieties uz priekšu pa Atmodas bulvāra kastaņu aleju, lai nokļūtu līdz izdaudzinātajiem Karostas fortiem. Domājams, ka daudziem būs lielas acis, redzot, kādas mazas mājiņas slejas Baltijas jūras ūdenī. Vēja un jūras ūdens nesaudzēts senais cietoksnis šeit slejas jau kopš 1893.gada un ir populāra tūristu apskates vieta. Dažās cietokšņa ēkās iespējams arī iekļūt (varu derēt, ka katrs no mums būs kaut reizi kādā no draugiem.lv galerijām redzējis kādu no saviem draugiem, kurš šeit nofotografējies).

Esot Karostā, noteikti arī nopeldieties, jo kur gan vēl citur, ja ne šeit, varēsiet izbaudīt jūras viļņu šļakatas un kopā ar bērniem lasīt ūdens nogludinātos oļus. Tiesa gan, ar dzintaru lasīšanu neiesaku īpaši aizrauties, jo, lai arī pagājis ilgs laiks, tomēr vēl aizvien jūra mēdz krastā izskalot pa kādam fosfora gabaliņam.

Līdz Karostai no Liepājas centra iespējams ērti nokļūt ar sabiedrisko transportu, piemēram, 22. un 3., 4. autobusu, savukārt 10., 11. un 23.autobuss jūs aizvedīs līdz O.Kalpaka tiltam, kuru tālāk jau varēsiet šķērsot kājām un izstaigāt Karostas pievilcīgās un dažbrīd arī biedējošās ieliņas, kas nereti liks atcerēties laikus pirms 20 un vairāk gadiem. Autobusa biļete pie vadītāja maksā 50 santīmus, savukārt, pērkot kioskos – lētāk.

Liepājas Tūrisma informācijas centrā iespējams arī iznomāt velosipēdus, lai netraucēti iepazītu Liepāju, kā arī pieejams bērna velosēdeklītis, ķiveres. Cena par velosipēda nomu – 5Ls par pirmo dienu, par katru nākamo lētāk, aizsargķivere – 50 santīmi par dienu, bet bērnu sēdeklītis – 1Ls. Tūrisma informācijas centru atradīsiet pašā Liepājas sirdī - Rožu laukumā 5/6.