Veidojot bērna ēdienkarti pēc gada vecuma, tajā jāiekļauj arī piens

Veidojot bērna ēdienkarti pēc gada vecuma, tajā jāiekļauj arī piens

09. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērns ir paaudzies un sasniedzis jau gada vecumu, bieži vien mazulis ieņem savu vietu pie ģimenes lielā galda un turpmāk maltītes ģimenē tiek ieturētas kopīgi. Taču cik biežām jābūt maltītēm un ko bērnam ēdienreizēs piedāvāt? Padomos dalās uztura speciāliste Liene Sondore.

Bērnam sasniedzot gada vecumu, tiek uzskatīts, ka mazulis ir gatavs ēst to pašu ēdienu, ko pārējie ģimenes locekļi, taču, kā atgādina Liene Sondore, tas ir ieteicams tad, ja ģimene ēd veselīgi. “Nereti aizmirstam, ka bērns nav pieaugušais un mazulis nav lielā cilvēka kopija,” skaidro uztura speciāliste, norādot, ka bērns kopā ar pieaugušajiem var kopīgi ēst brokastis, pusdienas un vakariņas, taču, tā kā mazulis ir kustīgs un kuņģa apmērs bērnam ir mazāks nekā pieaugušajam, ieteicams mazulim piedāvāt arī otrās brokastis un launagu.

Līdztekus ēdienkartes veidošanai, uztura speciāliste iesaka neaizmirst arī par galda kultūru, norādot, ka bērna krēsliņam ir jāatrodas virtuvē noteiktā vietā, kur arī tiek ieturēta maltīte. Tas nozīmē, ka vecāki nenes krēsliņu uz dzīvojamo istabu, lai tur pabarotu bērnu, vai arī neskraida aktīvajam mazulim pa mājokli pakaļ ar ēdiena bļodiņu.

Kāda ir ieteicamā ēdienkarte bērnam, kurš sasniedzis gada vecumu?

Uztura speciāliste Liene Sondore stāsta, ka, domājot par bērna uztura paradumu veidošanu, arī pašiem vecākiem ir jāēd pareizi, jo nereti nākas pieredzēt situācijas, kad bērns līdz gada vecumam tiek barots pareizi, taču tiklīdz mazulis sāk ieturēt maltītes pie galda kopā ar pārējiem ģimenes locekļiem, ēdienreizēs tiek ēsti dažādi našķi un saldināti dzērieni. Tāpēc uztura speciāliste atgādina, ka uzturam jābūt pārdomātam. Taču kādai vajadzētu būt gada vecumu sasnieguša bērna dienas ēdienkartei?

Pirms brokastīm mazulim ieteicams piedāvāt pienu, kas var būt gan mammas piens, gan piena maisījums.

Brokastis – putra, tvaicēta omlete vai arī maizes šķēle, piemēram, ar sieru. Bērnam nekādā gadījumā nedrīkst piedāvāt treknus un ceptus ēdienus.

Otrās brokastis –mājās cepts auzu pārslu cepums, tvaicēti dārzeņi, piemēram, brokoļi, sausiņš, siera šķēlīte.

Pusdienas – sakņu zupa vai liellopa, teļa gaļa / zivs ar graudaugu valsts produktiem. Uztura speciāliste norāda, ka bērniem šajā vecumā jāuzņem gaļa, jo tā palīdz organismu nodrošināt ar nepieciešamo dzelzs daudzumu.  Gadu vecam bērnam pilnībā pietiek ar 25 – 30 gramiem pagatavotas gaļas. Pusdienās kā dzērienu bērnam var piedāvāt kefīru.

Laungs – ņemot vērā, ka bieži vien launaga laikā bērns kopā ar māmiņu atrodas pastaigā, šajās ēdienreizēs lieliski noder tūbiņēdieni, ko bērns pats var gan attaisīt, gan apēst.

20170914221012-57609.jpg

Vakariņas – piena putra, piena dzēriens.

Uztura speciāliste atgādina, ka jebkurā ēdienreizē, pirms mazulim tiek piedāvāts pagaršot kaut ko jaunu, ir nepieciešams bērnam pastāstīt par ēdienu, ko viņam dod ēst, pat ja vecākiem pašiem šķiet, ka bērns skaidrojumu nesaprot. Tāpat arī nedrīkst aizmirst, ka bērni nereti baidās no visa jaunā, tostarp arī ēdiena, tāpēc nevajadzētu vienā ēdienreizē uzreiz piedāvāt plašu ēdienu klāstu un mazulim būtu jāredz, ka vecāki ēd tos pašus produktus, kurus viņš.

Kāpēc arī pēc gada sasniegšanas bērnam uzturā nepieciešams piens?

Arī tad, kad bērns ir sasniedzis gada vecumu, viņam nepieciešams uzņemt pienu – tas var būt gan mātes piens, gan piena maisījums –, kas palīdzēs mazulim uzņemt visas organismam svarīgās vielas.

20170914221100-78964.jpg

Tāpat arī reizēs, kad bērns ir saslimis, vai arī ir izlaista kāda ēdienreize, mazulim var piedāvāt sausā piena maisījumu, kas vecākiem ļaus saglabāt sirdsmieru un būt drošiem, ka bērns uzņēmis nepieciešamās uzturvielas, jo, kā atgādina uztura speciāliste L. Sondore, atšķirībā no ūdens, piens ir ēdiens. Un to var variēt arī pie dažādām putrām un kokteiļos.

Ņemot vērā, ka pasaules pediatri ir vienojušies, ka govs piens tīrā veidā bērniem līdz 3 gadu vecumam nav ieteicams, alternatīva ir kazas piens. Tā priekšrocība ir, ka kazas piens kuņģa zarnu traktā uzsūcas daudz labāk nekā govs piens, kuru bērnam ir daudz grūtāk sagremot.

Šī iemesla dēļ kazas piens ir ieņēmis pārliecinoši stabilu pozīciju bērnu ēdienkartē.

20170914220807-83191.jpg