Veidojam attīstošu vidi virtuvē!

Veidojam attīstošu vidi virtuvē!

12. Jun 2014, 08:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunajai māmiņai ir daudz rūpju. Dienas laikā viņai daudz ko jāpagūst: doties pastaigā ar mazuli, jāvelta laiks arī attīstošajām nodarbēm un kustību rotaļām ar bērniņu, vēl ir arī jāvelta laiks mājas uzkopšanai, ēst gatavošanai, un kaut kad ir arī jāatpūšas. Kā visam atrast laiku? Viens no variantiem - organizē attīstošo centru virtuvē!

Sagatavošanās

Pirms ķerties pie interesantām un noderīgām nodarbēm, jāsagatavojas pamatīgāk:

  • ja ir maza virtuve: jāizmanto racionāli brīvā vieta, jāuztur virtuvē kārtība, jāizmanto tikai daudzfunkcionālas lietas un rotaļlietas, savlaicīgi jāatbrīvojas no lietām, kas lietošanai vairs nav derīgas, bērnu stūrītis virtuvē jāizveido kā pilnvērtīga attīstošā zona.
  • bīstamie priekšmeti, saprotams, ir jānoslēpj no bērna acīm. Bet atceries, ka viņam tik un tā nāksies iepazīties ar karstiem un asiem, smagiem un bīstamiem priekšmetiem. Kāpēc lai tas nenotiktu tagad? Iemāci bērnam drošību, parādi un pastāsti, kā un kas tiek lietots ikdienā. Ļauj, lai bērns tev palīdz, tas visdrīzāk būs labākais veids, kā izvairīties no traumām.
  • pārāk daudz uzkopšanas: sākumā jūsu darbošanās attīstošajā stūrītī var aprobežoties ar grūtu izmētāšanu un trauku skapīšu "pārbaudi". Jūsu uzdevums - palīdzēt bērnam savākt aiz sevis, lai viņš sākumā to dara kopā ar jums, pēc tam - patstāvīgi. Redzēsiet ar prieku, ka jums aug centīgs un atbildības pilns palīgs.

Iespējas palīdzēt vecākiem, bērniem vienmēr liek justies vajadzīgiem, un arī vecākiem tas izraisa prieku un sajūsmu. Divgadīgs bērniņš tiks galā ar daudziem uzdevumiem - izņems no maisiņa iepirkumus, saliks tos pa vietām, izņems no ledusskapja vajadzīgās ēdamlietas vakariņu pagatavošanai, noskalos dārzeņus un augļus, palīdzēs nomizot olas, noslaucīt galdu un pados arī katliņus un pannas.

Un jau savlaicīgi ir jāizdomā, kas tieši tiks attīstīts. Galvenais veiksmes noslēpums - pareiza platības organizācija, pamatojoties uz visu, kas var kaut kādā veidā sekmēt noteikta veida attīstību.

Rotaļas virtuvē runas un sīkās motorikas attīstībai

Manipulējam ar beramajiem produktiem!

Pats vienkāršākais un arī sīkās motorikas attīstībai labākais variants nodarbēm virtuvē ir  - dažādas rotaļas ar beramajiem produktiem: sijājam caur sietiņu, pārliekam no viena trauciņa otrā ar karotes palīdzību, zīmējam šķīvī ar pirkstiņu, kurā iebērta manna, meklējam sīkas rotaļlietas, kas noslēptas bļodā ar mannu vai miltiem, liekam pupiņas pudelē, taisām krelles no makaroniem, sašķirojam pupiņas pēc to krāsas un formas, izmēra.

Mācāmies pašapkalpošanos

Ja jūsu bērnam jau ir pa spēkam tāda lieta kā maizītes apziešana ar margarīnu vai sviestu, ļaujiet viņam to darīt! Piedāvājiet arī pašam notīrīt mandarīnu un olas. Vienkārši pamēģiniet! Jau pusotru gadu vecam bērniņam tādas lietas var būt pa spēkam. Un kādu lepnumu mazulis izjūt, kad redz, ka priecājaties par viņa palīdzību!

Rotaļas ar runu

Izkrāmējat iepirkumu maisiņu? Runājiet ar bērnu! Kur liksim maizi? Pareizi, ledusskapī vai maizes kastē. Arbūzu atstāsim uz galda, bet gaļu liksim ledusskapja apakšējā plauktiņā. Vēl var lūgt mazulim pastāstīt par kādu no nopirktajām lietiņām, piemēram, pajautājiet, kāds ir mandarīns?! Apaļš, oranžs, gards, sulīgs, salds, mazs.. Un kādi ir cepumi?

Saglabājiet humora izjūtu un radošo pieeju!

Rotaļas muziālās dzirdes attīstībai

Pajautā bērnam - kas tā par skaņu? Virtuve ļoti labi der muzikālās dzirdes attīstībai. Lūk, iebērāt krūzītē cukuru, uzlikāt vāciņu katliņam, pārbērāt zirnīšus burkā. Lai mazulis pamēģina uzminēt aizvērtām acīm, kas ir skaņas avots.

Ļaujiet bērnam sarīkot koncertu ar katliņiem, vāciņiem, trauciņiem un citiem virtuves priekšmetiem!

Rotaļas domāšanas, uztveres, atmiņas un uzmanības attīstībai

Virtuvē ir ļoti ērti un viegli eksperimentēt. Paši mazākie ar prieku vēros, kā ūdenī šķīst cukurs vai sāls. Ūdeni var pagaršot, lai saprastu, ka tā garša var būt atšķirīga, lai arī izskats vienāds. Mazuli var interesēt simtiem jautājumu: Kā kūst ledus? Kāpēc ūdens vārās? Kā mainās produktu īpašības gatavošanas procesā? Piemēram, vari pastāstīt, ka no mīklas, kas ir šķidra, var sanākt gards, ciets pīrāgs vai kekss, želeja sacietē ledusskapī un sula var sasalt saldētavā.

Karsts vai auksts?

Uztveres attīstībai izmanto iespējas virtuvē maksimāli - lai bērniņš patausta kaut ko siltāku un kaut ko aukstu, kaut ko mīkstu un cietu, birstošu un līstošu vai pat lipīgu. Var salīdzināt virtuvē esošos produktus pēc to formas vai krāsas, var iemācīt mazulim, ka krāsām ir dažādi toņi, ka produktiem ir atšķirīgs svars un garša.

Vienkāršā matemātika

Iepazīstini mazuli ar matemātikas pamatiem ēdiena gatavošanas procesā. Cik olas jāliek klāt mīklai? CIk daudz pievienosim cukura, cik rozīņu? Kad pīrāgs būs gatavs, sadalīsim to vairākās daļās.

Kurš te ir lieks?

Paspēlējiet šādu spēlie, piemēram, uz galda novietojot ābolu, sīpolu, bumbieru. Lai bērniņš nosauc, kuri ir augļi, kurš  - dārzenis, tātad, tas būs liekais. Tāpat var lūgt, lai bērns sašķiro dārzeņus un augļus pēc to formas. Sīpols, ābols būs apaļš, ja noliksim blakus burkānu, tas būs garens, tātad - lieks.

Radošā attīstība

Virtuve ir brīnišķīga vieta zīmēšanai un aplikācijām, kurās izmantotas ir smiltiņas, manna, salvetes, milti. Pirmkārt, viss, kas būs izbērts, būs viegli savācams, otrkārt, mazais mākslinieks var aizrauties ar procesu, bet jūs varat bērna redzeslokā esot darīt savas lietas. Galvenais, savlaicīgi sagatavot visu bērna radošumam un turēt pa rokai mitrās salvetes un kādu lupatiņu.

Ar uzmanību izturieties pret bērna interesēm. Gadās, ka pašas interesantākās lietas, kas tādas ir jūsuprāt, bērnam var nepatikt vai ātri apnikt, un tas nozīmē, ka laiks ir kaut ko pamainīt, un iespējams, vienkārši jādodas pastaigā, jo, galu galā, jaunās māmiņas ikdienai nav jāaprobežojas ar bērniņa aprūpi un virtuvi vien.

Māmiņu Klubs