Vai visi mazbērni vienmēr būs vienlīdz mīļi?

Vai visi mazbērni vienmēr būs vienlīdz mīļi?

28. Nov 2017, 00:00 FejuFeja FejuFeja

Kā šodienu atceros kādu gadījumu no bērnības, kad vecmāmiņa rāja manu brāli par brālēna pastrādātu nedarbu. Toreiz es, aptuveni 10 gadus veca meitene, biju ļoti, ļoti dusmīga, jo bārās uz manu brāli, kurš neko nebija pastrādājis. Un tā tas vilkā vēl daudzus gadus, kad par brālēna nedarbiem dabūja ciest mans brālis. Brālēns nekad nedabūja brāzienu par izrunāšanos, ņirgāšanos par citiem veciem cilvēkiem. Kā mazai meitenei sirsniņā krājās rūgtums, jo tā bija kā maza mācība turpmākajai dzīvei, ka ne jau viss pasaulē ir godīgi.

Ar šodienas prātu domāju, kas gan varēja būt iemesls šādai vecvecāku rīcībai? Brālēns bija vecāks par brāli un, patiesībā, pat necentās diži taisnoties, ka viņš konkrētā blēņas nav pastrādājis. Vienkārši mans brālis, neskatoties uz to, ka bariņā bija visjaunākais, vienmēr dabūja peramā puikas lomu. Varbūt tieši tāpēc, ka visjaunākais? Zināja, ka mazais tikai paraudās, pretī jau diži nerunās, taču sodīt kādu vajag?

Tagad ar interesi vēroju savus un vīra vecākus. Kopā mazbērnu ir jau labs pulciņš, taču kāda ir viņu attieksme pret tiem? Vai visi ir vienlīdz mīļi?

Ja sākam runāt par mīlestību, tad laikam vietā būtu kāda neliela atkāpe. Kad man piedzima Fejiņa, man tika vaicāts, kuru bērnu es mīlu vairāk? Nevarot taču būt, ka abus vienādi. Pat neatceros, ko toreiz atbildēju, taču tagad, kad jau gads riņķī kopš esmu divu bērnu mamma, varu roku liekot uz sirds droši teikt, ka abi ir patiešām vienlīdz mīļi. Ar saviem nedarbiem, velnišķīgajiem smiekliņiem un mīlestības pilnajiem smaidiem.

Bet nu atgriežamies pie vecvecākiem un viņu mīlestības pret mazbērniem...

Mani vecāki līdz šim nav izrādījuši kādu izteiktāku pieķeršanos kādam no mazbērniem. Ja ir pelnīti, tad rājienu saņems tikpat labi vecākais brālēns, tā jaunākā māsīca, savukārt vīra vecāku gadījumā savas nianses ir iespējams novērot. Runājot par mazbērniem, viens vienmēr tiek izcelts vairāk- šis mazbērns saņem nedalītāko uzmanību, tiek ucināts un lolots, kamēr, saņemot uzaicinājumu uz cita mazbērna dzimšanas dienu, tiek saņemta atbilde, ka speciāli jau nu nebraukšot. Gluži kā samazgu spainis tieši sirdī.

Teiksiet, ka pie malas jānoliek emocijas un viss jāvēro ar distanci, jo tā taču nevar būt, ka kāds no mazbērniem ir mīļāks. Bet, ticiet man, var gan būt! To esmu izbaudījusi gan savā bērnībā, gan tagad, esot jau mammas lomā.

flower.of.hope flower.of.hope 28. Nov 2017, 14:38

Domāju, ka tas ir ļoti subjektīvi, tur jau cieši savijas dažādas emocijas, un tādas lietas jau vieglāk pateikt skatoties no malas. Reti kurš atzītu, ka kādu no bērniem vai mazbērniem mīl vairāk, nedomāju, ka tā ir tikai vecvecāku parādība. Droši vien arī tava vīramāte to neapzinās, bet nu otru neizmainīsi, un neieteiktu mēģināt. Vīra vecāki ir vīra un savi ir savi, labāk pacensties uzturēt labas attiecības.

Neņem tik ļoti pie sirds, arī būšana luteklīša lomā var nākt par sliktu, jo neiemācies, ka rīcībai ir sekas un ka cieņa un uzslavas ir jānopelna.

lauvinja lauvinja 28. Nov 2017, 08:24

Mīlestība ir dažāda. Es mīlu savus divus bērnus, bet tā kā tie ir atšķirīgi, audzināšanā/motivēšanā izmantoju dažādas metodes. Attiecības ar katru cilvēku t.sk. bērnu veidojas atšķirīgas, gribam mēs to vai negribam.

Jā, es biju vecmāmiņas mīļā mazmeita, viens no galvenajiem iemesliem - mamma vairāk uzmanības pievērsa vecākajai un jaunākajai māsai. Nē, mamma nebija slikta, bet viņām abām, atšķirībā no manis, bija vesleības problēmas, tikai mazam bērnam to grūti saprast un pieņemt.

Es ļauju saviem bērniem pašiem veidot attiecības ar vecvecākiem, izdarīt secinājums, ja nepieciešams.