Vecāki un bērna seksualitāte

Vecāki un bērna seksualitāte

28. Jul 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cēsīs Vecāku padome rīko Vecāku dienas, kurās notiek gan radošas aktivitātes, gan lekcijas par dažādām aktuālām tēmām. Viena no šādām lekcijām bija par bērnu un jauniešu seksualitāti, par ko runāja biedrības Papardes zieds vadītāja Iveta Ķelle, skaidrojot, ko mēs kā vecāki varam darīt, lai bērnam veidotos pozitīva izpratne par savu ķermeni un seksualitāti.

Jau no dzimšanas runāt ar bērnu par jebkādām tēmām. Protams, trīsgadīgam bērnam nav sīki un smalki jāstāsta par procesu, kā rodas bērni, tomēr to, ka bērniņu rada tētis un mamma, bērns var zināt un viņa jautājumi palīdzēs saprast, vai viņš grib vēl kaut ko zināt vai ar to viņam pilnīgi pietiek. Atbildēm jābūt vienkāršām un nesarežģītām.

Svarīgi, ka vecākiem un bērniem ir uzticības pilnas attiecības. Sākumā tie ir mazi nieki un sīkumi, ar kuriem dalās bērns, bet vienmēr vajag tajos ieklausīties. Un bērnam ir svarīgi zināt, lai kādas ziepes ir sastrādātas vai notikušas, ar to var dalīties ar vecākiem, izstāstīt. Un vecāku lielais uzdevums ir nevis sākt pārmest, bet palīdzēt. Turklāt, lai kas notiktu ar bērnu, ja viņam ir bijusi droša bērnība, viņš vienmēr zinās, kur atgriezties.

Lai gan mums par to negribas domāt, bet pedofiliem bieži interesē tieši mazi bērni, kuriem ir trīs, četri gadi, tāpēc jau šādā vecumā bērnam jāsaprot, ka ir bīstamas situācijas un bīstami cilvēki (un ka šādi cilvēki ir ne tikai Rīgā, bet var būt arī mazpilsētā, laukos, diemžēl arī starp paziņām). Ka tikai tētis un mamma, un ārsts drīkst pieskarties tām vietām, kurām citi nedrīkst. Ka ir patīkami pieskārieni un ir neatļauti pieskārieni. Bērnam nevar abstrakti izstāstīt, ka ir cilvēki, kas tevi var izmantot, jo bērnam nesaprast, ko nozīmē izmantot. 

Tāpat laika gaitā bērniem ir jāsaprot, kāds ir viņu ķermenis, kā tas mainās, kāpēc meitenēm ir krūtis un kāpēc ir mēnešreizes, ka meitene kļūst par sievieti, mēnešreizes apliecina, ka meitene var katru mēnesi kļūt par māmiņu – tāds pozitīvs skatījums uz to. Un puišiem jāsaprot, kādas un kāpēc ir viņu ķermeņa daļas. Jāsaprot, kādas sekas ir seksuālām attiecībām, ka arī pēc pirmās reizes var iestāties grūtniecība. Lai nav tā, ka pusaudži 14 gadu vecumā izmēģina seksu un meitenes paliek stāvoklī, jo gribēja paspēlēties, paeksperimentēt, kā tas ir.

Atbildība par savu rīcību ir jāaudzina kā zēniem, tā meitenēm. Tas neattiecas tikai uz seksuālām attiecībām, bet tai skaitā arī uz tām. Vislabākais variants, ja topošais jaunietis saprot, ka ar seksu var nodarboties tad, kad tu esi gatavs iespējai palikt par vecāku, jo pat lietojot kontracepciju, tāda iespēja pastāv. Zēniem ir jāzina, ka viņi var lietot prezervatīvus un nevajag ticēt meitenēm, ka viņas ir izsargājušās, jo ne vienmēr tā ir. Savukārt meitenēm pašām ir jādomā par izsargāšanos, jo neatkarīgi no tā, ko teiks vai darīs puisis, meitenei būs mazulis jāiznēsā, to neviens cits viņas vietā nevarēs izdarīt.

Meitenēm pubertātes vecumā gribās skaisti izskatīties, ko daļa saprot ar mini svārciņiem, daļēju vai pilnīgu atkailināšanos, sevis demonstrēšanu sociālajos tīklos (meitenes to uztver kā skaistumu, puiši to uztver kā aicinājumu uz seksuālām attiecībām). Meitenēm ir jāiemāca, ka jebkura bilde, ko viņas ievieto internetā vai kādam nosūta pa mobilo telefonu vai jebkādā citā veidā, nekur nepazūd un var tikt izmantota visneiedomājamākā veidā. Lai gan par citu cilvēku erotisku bilžu pārsūtīšanu var draudēt pat kriminālsods, cilvēki to var izdarīt pat tīri nevainīgi, neapzinoties sekas. 

Ir atšķirīgi uzskati, vai ar bērniem un pusaudžiem ir jārunā par seksu. Daļa vecāku uzskata, ka runājot par seksu, veicinām pusaudžu pāragru interesi un vēlmi to izmēģināt. Tomēr citu zemju piemēri parāda, ka pat zemēs vai reģionos, kur skolās ieviesta atturības mācība, seksuālas attiecības ir vienlīdz daudz, cik par seksu zinošiem jauniešiem, toties atturības mācības skolēnu vidū ir vairāk inficēšanās gadījumu, jo pusaudži tāpat zina, kas ir sekss, bet nezina par iespējamo risku un kā no tā izsargāties. Bērnam var arī parādīt uzticamas mājas lapas, kurās ir zinātniski pamatota un bērnam saprotamā veidā sniegta informācija par šīm tēmām: piemēram, Papardes zieda mājaslapa www.papardeszieds.lv, centra Dardedze mājas lapa www.centrsdardedze.lv, www.dzimba.lv u.tml.

Daļa vecāku ir par to, lai tad, kad jaunietim ir radusies interese par seksu, viņam vienmēr neitrālā vietā būtu līdzi prezervatīvs. Ne tāpēc, ka tas uzreiz jāizmanto, bet lai būtu, ja tomēr rodas tāda vajadzība. Tikpat labi tāds var stāvēt mājās, vannasistabā redzamā vietā, tā teikt, ja vajag, var paņemt. Tomēr paralēli šādām darbībām jaunajiem cilvēkiem no vecākiem būtu jāsaņem izpratne par attiecību nozīmi, par to, kas ir galvenais attiecībās, par cieņpilnām attiecībām – par to, kas ir veselīgas attiecības un kādas tās nav. Vai ir jāļaujas puišu manipulācijai, ja tu negribēsi seksu ar mani, tad es ar tevi nedraudzēšos. Ļoti svarīga ir pašcieņa un pašapziņa, lai negribētos veidot seksuālas attiecības, jo bail kādu pazaudēt vai naivi ticot otra solījumiem. Kā arī lai sekss nav kā mierinājums kaut kādam nepiepildījumam sevī, vēlmei saņemt glāstus, mīļumu u.tml.

Izpratni par seksu un no tā izrietošajām sekām var arī veidot it kā netieši, piemēram, vecākiem savā starpā it kā izrunājot gadījumu, kad jauna meitene palikusi stāvoklī – vecāki dalās savos uzskatos, kāpēc tā noticis, ko varētu darīt un tā. 

Sekss ar nepazīstamu cilvēku ir kā lēkšana baseinā, kurā nav ūdens. Sekss nav tikai sekss, ir jābūt kaut kam kopīgam, zināmam vienam par otru. Lai nav tā, ka otrā rītā nezini, kā otru sauc, ir kauns paskatīties acīs vai vispār nesaproti, kas īsti notika, vai notika un kāpēc notika. Puišiem seksuāla izlāde var radīt atvieglojumu, bet meitenēm, kuras tam nav nobriedušas, var radīt mieles un negatīvas sekas turpmākajās seksuālajās attiecībās.

Pienāk brīdis, kad bērni dodas vieni uz ballīti, paliek pa nakti. Bez jau iepriekšējas runāšanas par to visu, ko vēl var vecāki darīt lai bērns būtu drošībā un apzinātos sevi, savu atbildību:

  • jābūt līdzi uzlādētam telefonam un iespējai to uzlādēt;
  • jāzina, ka nevajag ņemt dzērienu, par kuru nav zināms, no kurienes un kā tas ir ieliets, jo tajā var būt arī kaut kas piejaukts;
  • jāapzinās, ka alkohols kopā ar medikamentiem, tai skaitā zālīti un citām apreibinošām vielām var izraisīt neparedzētu reakciju, kad nav iespējams kontrolēt savu rīcību;
  • līdzi var būt prezervatīvi (kvalitatīvi, jauni);
  • jābūt noskaidrotam, kur un ar ko tiks pavadīta nakts, vai vieta un cilvēki ir droši un uzticami (tāpēc ir labi, ja šādi draugi jau iepriekš ir viesojušies pie bērna, vecāki savā starpā ir pazīstami, ir zināmi vecāku numuri, lai var sazvanīties savā starpā);
  • pusaudzim un jaunietim ir jāzina, pat ja viņš nelieto apreibinošas vielas, bet tās lieto citi, viņi var kļūt ne tikai neadekvāti, bet pat dzīvībai bīstami;
  • jāzina, ka bieži vien pirmās seksuālās attiecības notiek alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē – kad patiesais iemesls ir pavisam cits un šāda veida sekss ir daudz riskantāks;
  • bērnam ir jāzina, ka viņam jebkurā brīdī ir iespēja zvanīt vecākiem, kā arī nepieciešamības gadījumā ir iespēja tikt mājās. Var būt arī savi kodi, kas apliecina, ka viss ir labi vai tieši otrādi, ka draud kādas briesmas un nepieciešama palīdzība.