Vecāki aktīvi izmanto iespēju bērnus pret ērču encefalītu vakcinēt ar 50% atlaidi

Vecāki aktīvi izmanto iespēju bērnus pret ērču encefalītu vakcinēt ar 50% atlaidi

18. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasarī aktīvi sākusies bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu. Taču, neskatoties uz valsts piedāvāto iespēju vecākiem savus bērnus līdz divu gadu vecumam pret ērču encefalītu vakcinēt ar 50% atlaidi tā sauktā M saraksta ietvaros, aptaujātie ģimenes ārsti atklāj, ka joprojām ir vecāki, kuri šo iespēju neizmanto. Pie tam daži šādu viedokli pamato ar to, ka viņi dzīvojot pilsētā, un tāpēc bērni no ērcēm esot pasargāti. “M sarakstā” iekļauti medikamenti, kurus pilnībā vai daļēji apmaksā grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā un bērniem. Sarakstā iekļautas arī vakcīnas pret cilvēkiem bīstamo ērču encefalītu, un šīs vakcīnas bērniem līdz divu gadu vecumam pieejamas ar 50% atlaidi.

„Māmiņu kluba” 2016.gada pavasarī veiktajā aptaujā atklājās, ka vairāk nekā trešā daļa jauno māmiņu nemaz nav informētas par valsts piedāvāto iespēju segt 50% no ērču encefalīta vakcīnas cenas. Ģimenes ārstu aptauja 2017.gada pavasarī savukārt liecina, ka situācija uzlabojas, un arvien vairāk vecāki bērnus vakcinē ar atlaidi.

Aptaujātajās ģimenes ārstu praksēs mediķi atzina, ka joprojām ir gadījumi, kad vecāki savus mazos bērnus pret ērču encefalītu vakcinēt atsakās. Pie tam ārstu praksēs Rīgas reģionā vecāki nereti šādu lēmumu pamato ar to, ka ģimene dzīvo pilsētā un uz mežu neiet, tāpēc bērnu vakcinēšana pret ērču encefalītu viņiem neesot aktuāla

 Epidemiologi gan uzsver, ka viedoklis par to, ka pilsētu iedzīvotāji no ērcēm ir pasargāti, ir maldīgs, - ērces sastopamas arī galvaspilsētai tuvējos piejūras mežos, kā arī pilsētu parkos un pļavās. Slimību profilakses un kontroles (SPKC) dati rāda, ka ar ērču encefalīta vīrusu inficētas ērces pēdējos gados konstatētas visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar SPKC apkopoto informāciju, aptuveni 30% ērču, kas piesūkušās cilvēkiem, ir inficētas ar ērču encefalītu, tādēļ risks pēc ērces koduma saslimst ir ievērojams.

Ērču encefalīts ir nopietna neiroloģiska slimība, kas var nopietni ietekmē bērna veselību, kā arī fizisko un intelektuālo attīstību, tāpēc vakcinācija bērniem ir īpaši svarīga. Vakcinēties pret ērču encefalītu var visu gadu. Bērniem vakcināciju pret ērču encefalītu iesaka veikt no gada vecuma. Lai izveidotos maksimāla aizsardzība pret ērču encefalītu, nepieciešamas trīs vakcīnas devas. Pēc pirmās vakcinācijas otro devu bērns saņem 1-3 mēnešu, savukārt trešo – 5-12 mēnešu laikā.

Lai saņemtu atlaidi, vecākiem jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kas veic bērna veselības pārbaudi un izraksta recepti vakcīnas iegādei ar atlaidi aptiekā. Pēc tam ar iegādāto vakcīnu pēc iespējas drīzāk jādodas pie  ģimenes ārsta  un bērns jāvakcinē.  Jāuzsver, ka receptes vakcīnas iegādei ar 50% atlaidi var izrakstīt tikai ģimenes ārsti, kuriem ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu.

„M saraksta” ietvaros vakcināciju bērniem var veikt gan ar parasto,  gan paātrināto vai ātro vakcinācijas shēmu, kas ļauj imunitāti iegūt trīs nedēļu laikā. Paātrināto vai ātro vakcinācijas shēmu parasti iesaka izmantot, kad ērces jau modušās no ziemas miega un ir aktīvas.

M sarakstā iekļautas divas līdzvērtīgas vakcīnas pret ērču encefalītu. Vecākiem atliek izvēlēties maciņam draudzīgāko.

Jāatgādina arī, ka bērniem līdz 18 gadu vecumam, kuru dzīvesvieta ir kādā no endēmiskajiem rajoniem jeb vietām, kur saslimstība ar ērču encefalītu ir īpaši augsta, vakcīnas izmaksas pilnībā kompensē valsts.  Kā informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), 2017. gadā par augsta riska teritorijām atzīti 27 novadi: Alsungas, Pāvilostas, Ventspils, Kuldīgas, Pārgaujas, Engures, Dundagas, Kocēnu, Lubānas, Vaiņodes, Rucavas, Skrundas, Kandavas, Amatas, Baldones, Talsu, Vārkavas, Mērsraga, Aizputes, Sējas, Rugāju, Priekuļu, Durbes, Mālpils, Grobiņas, Gulbenes un Rojas novadi.

SPKC dati liecina, ka šī gada pirmajos divos mēnešos jau reģistrēts pirmais saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu. Savukārt pagājušajā gadā kopumā Latvijā reģistrēti 230 saslimšanas gadījumi, kas ir par 61 gadījumu vairāk nekā 2015.gadā, kad saslima 169 cilvēki.

Izmantotā informācija iegūta SPKC, www.spkc.gov.lv

spkc.gov.lv

Māmiņu klubs

foto: pixabay.com

mamma27 mamma27 12. Apr 2017, 19:59

Es savu izpotēju 1g 1mēn.otra pote uz 1g 2mēn.un trešo gaidam pēc gada-oktobrī.Iekļausimies tā,lai visas potes ir ar 50%atlaidi.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 12. Apr 2017, 16:09

Cik esmu dzirdējusi, to var darīt no 1 gada vecuma.