Vasara - laiks, kad varam paplašināt bērnu ēdienkarti

Vasara - laiks, kad varam paplašināt bērnu ēdienkarti

06. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā viss ir pilnīgi savādāk, nekā ziemā. Biezie džemperi un siltie zābaki tiek nolikti dziļi skapī, krietni vairāk laika mēs pavadām svaigā gaisā, gan garākās pastaigās, gan dažādos braucienos. Ļoti atšķiras arī ēšanas paradumi, kuri pateicoties sezonalitātei, mūsu ēdienkartē ienes krietni daudz svaigu augļu, ogu un dārzeņu. Ir īstais laiks ieviest arī bērna ēdienkartē dažādību.

  • Vasara – tas ir laiks, kad mēs varam gatavot svaigas limonādes mājās, morsus, sulas. Visvienkāršākās no tām – uz ūdens bāzes gatavotas, ar dažādam piedevām – piemēram, piparmētra, citrons, dažādas ogas.
  • Vasara ir tas laiks, kad varam dot priekšroku dažādiem svaigiem augļiem un dārzeņiem. Mēģinām izvairīties no termiski apstrādātiem produktiem – ilgas vārīšanas un tvaicēšanas, jo šādā veidā pagatavotam ēdienam, samazinās tajā esošo vitamīnu daudzums.
  • Samazinām vai izvairāmies pilnībā no sālīta, cepta, kūpināta, marinēta un konservēta ēdiena.
  • Uzkodām izmantojam pilngraudu maizi ar sezonas dārzeņiem, piemēram – gurķiem, tomātiem, avokado, saldo papriku, redīsiem u.c. Ja tomēr gribas ko vairāk, tad droši – siera šķēlīte nekaitēs.
  • Piedāvājiet bērnam dārzeņu šķīvi – gabaliņos vai sķēlītēs sagriezti dārzeņi (burkāni, selerija, gurķi, tomāti, redīsi, saldā paprika, puķkāposti).
  • Dārzeņu šķīvi var papildināt arī ar kādu piemērotu mērcīti uz krējuma bāzes, izmantojot dabīgos jogurtus vai humusu. Ir vitamīni, kurus organismam ir vieglāk uzņemt, ja tie tiek uzņemti kopā ar labajiem taukiem.
  • Pašu gatavots saldējums. To iespējams pagatavot no teju ikvienas ogas vai augļa. Gatavojam to uz piena bāzes (gan govs piens, gan dažādie riekstu, graudaugu pieni – koksriekstu, mandeļu, auzu) vai krējuma, biezpiena, saldā krējuma bāzes (kas mājas ir atrodams vai pašiem labāk garšo). Saldējumu var gatavot arī no tīriem augļiem vai ogām. Galvenais nosacījums – sablenderējam, salejam formiņās un liekam saldētavā.
  • Ja saldējums netiek apēsts – neuztraucieties, ārā to mest nevajag un uz ilgu laiku saldētavā aizmirst arī ne, jo ikvienu neapēsto saldējumu varam pārvērst gardā kokteilī, jeb smūtijā.
  • Papildiniet ikdienas ēdienus – putras, pankūkas ar sezonas ogām. Izmantojiet tos kā dekorāciju, gatavojiet no tiem svaigu ogu ievārījumus.
  • Vasarā droši varam pamēģināt arī tādus ikdienā mazāk uzturā lietotus produktus kā sparģeļus, cukini, bietes, kolrābjus – kas to lai zina, varbūt bērnam iegaršojas. Lai gan bērni savos ēšanas paradumos mēdz būt ļoti konservatīvi, reizēm ir nepieciešams tikai dot iespēju izvēlēties. Jo lielāka un dažādāka izvēle, jo vairāk iespēju, ka bērns apēdīs ko vairāk, nekā ierasts.
  • Vasaras laikā apetīte samazinās. Karstumā negribas daudz ēst, bet vecāki reizēm mēģina “ietiepties”. Nespiediet un nesakiet, ka no galda nedrīkst celties, kamēr nav paēdis. Sekojiet līdz, lai bērns uzņem pietiekoši daudz šķidruma. Tas ir ārkārtīgi būtiski.
  • Roku mazgāšana ir svarīga ikdienas sastāvdaļa, arī vasarā, bet vecāku priekšrocība ir tā, ka pat ja izbraukuma laikā nav iespējas tikt pie ūdens krāna, rokas var notīrīt arī ar mitrajām salvetēm.
  • Pasargājiet virtuvi no skudrām, mušām, lapsenēm, drozofilām, jeb augļu mušiņām. Izmantojiet speciālus traukus ar vākiem vai glabājiet ēdienus ledusskapī – tas pasargās no šo nevēlamo ciemiņu vairošanās un ēdiena bojāšanās.

Ļaujiet bērnam iepazīt vasaras priekšrocības. Dodiet iespēju tiem meža salasīt pašiem savas mellenes vai omītes dārzā no dobes izvilkt pirmo burkānu. Un ticiet man – nav nekā labāka par  zirņu pāksti vai no krūma nolasītām avenēm. Tāpat ka mēs to baudījām savā bērnībā, ļaujiet to izbaudīt arī saviem bērniem!

Par vitamīniem un dažādām garšām bērna ēdienkartē ir atbildīgi vecāki, savukārt Huggies mitrās salvetes parūpēsies par tīrām rokām, jebkurā dzīves situācijā.

20180723210308-34560.jpg