Vasara - labs laiks mazuļa kājiņu attīstībai

Vasara - labs laiks mazuļa kājiņu attīstībai

28. Aug 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dipināšana pa siltām smiltiņām, zaļu zālīti, bradāšana pa vēsu jūras ūdeni, staigāšana pa akmentiņiem - tās visas ir pilnīgi jaunas sajūtas mazuļiem. Un tas ir ne tikai patīkami, bet - tas ir arī lielisks veids kā attīstīt un trenēt mazuļa kājiņas.

Kā Māmiņu Klubam pastāstīja fizioterapeite Kristīne Asonova, uz cilvēka pēdām izvietots ļoti daudz nervu, kas ietekmē ne tikai aknas, bet arī sirdi un nieres. Šie nervi ir savstarpēji saistīti un darbojas kopā ar visu cilvēka ķermeni, tieši tāpēc staigāšana ar basām kājām pa akmentiņiem, smiltīm un zālīti ir labs vingrinājums visam ķermenim.

Vasara, kā jau saprotat, ir ideāls laiks tam, lai baudītu visus šos jaukumus, pastaigās dodoties basām kājām. Pati māte daba ir parūpējusies par to, lai mazuļi varētu iepazīties ar atšķirīgo virsmu faktūru un gūtu daudz un dažādas sajūtas, iespaidus.

Lai apvienotu patīkamo un lietderīgo, dodies kopā ar mazuli uz pludmali!

SMILTIS

Kad mazulis staigā pa smiltiņām, tā ir lieliska norūdīšanās. Staigājot pa nevienmērīgo virsmu, tiek stiprinātas pēdiņas un kājiņas. Tiek trenēta arī līdzsvara izjūta, un attīstas gurni, bērniņš iemācās pārnest svaru no kājas uz kāju.

"Taktilās sajūtas ir ļoti svarīgas arī pasaules iepazīšanas procesā. Smiltiņas var būt gan vēsas, gan siltas, gan slapjas, gan sausas. Katra lieta, kas sniedz kādas sajūtas, sniedz bērniņam priekšstatu par pasauli," - stāsta fizioterapeite Vita Lakša.

"Pirmajā pastaigā pa smiltiņām vislabāk doties kopā ar mazuli, lai viņš nesabītos no jaunajām sajūtām. Svarīgi ir sniegt iespēju mazulim iepazīties un pierast pie jaunās vides. Ja sākumā viņš negrib iet pa smiltiņām ar plikām kājiņām, ļauj viņam tajās pasēdēt, lai mazulis tās patausta un saprot pats, ka smiltiņas viņam pāri nedarīs", V.Lakša sniedz padomu.

Gadās, ka liekot mazuli uz zemes, viņš pievelk kājiņas pie ķermenīša, izrādot, ka viņam nepavisam nepatīk tas, ko esi iecerējusi. Tādā gadījumā ir vērts pieradināt mazuli pie pastaigām bez apaviem.

"Uzvelciet viņam zeķītes uz kādu brītiņu, un lai pastaigā tajās. Mazulis pakāpeniski pieradīs un zeķītes pēc tam varēs novilkt. Jo vairāk mazulis staigās basām kājām, jo labāk viņam attīstīsies pēdu receptori, kas ir labi gan stājai, gan mazuļa vispārējai attīstībai", - uzsver Kristīne Asonova.

ŪDENS

Lielākajai daļai bērnu patīk ūdens, bet ir bērni, kam nepatīk bradāt pa ūdeni, jo tas ir vēss, un galu galā - slapjš.

"Nekādā gadījumā nespiediet bērnam darīt to, kas viņam nepatīk. Vienīgais, ko panāksiet būs bailes no ūdens arī turpmāk un atteikšanās no došanās uz pludmali", - atgādina Vita Lakša.

Rādiet viņam piemēru, parādiet, ka var pastaigāties pa ūdentiņu, pašļakstīties, dodiet bērnam laiku saprast - ja reiz vecāki tā dara, tātad, tas ir droši. Un pavisam drīz arī mazulis labprātīgi pastaigāsies gar jūru kopā ar jums.

Ar sajūtu attīstības palīdzību veidosies arī bērna pieredze, viņa priekšstats par pasauli. Staigāšana ar basām kājiņām nostiprina organismu, un arī tā ir lieliska masāža kājiņām.

Dodies uz jūru un ļauj savam mazulim skriet basām kājiņām, pievienojies viņam un baudat vasaru kopā!

Māmiņu Klubs

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!