Vai zināji? Pārspīlēta tīrība ir kaitīga!

Vai zināji? Pārspīlēta tīrība ir kaitīga!

24. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mājokļu, mēbeļu, drēbju un trauku tīrīšanai nav nepieciešams iegādāties lielu skaitu rūpnieciski ražoto sadzīves ķīmijas līdzekļu. Par to savā dzīvē pārliecinājies ķīmiķis Andris Kraņevskis, kurš piekrita pastāstīt par šo mākslīgo vielu negatīvo ietekmi uz cilvēku veselību un apkārtējo vidi.

Nav jāpērk viss, ko reklamē!

«Ja man jāsaka pavisam godīgi, tad cilvēks var iztikt gandrīz bez visām sadzīves ķīmijas veikalos nopērkamajām lietām,» viņš teica un piebilda, ka viena no retajām noderīgajām lietām, ko šādos veikalos var iegādāties, ir tualetes papīrs.

Kraņevskis savā praksē ir pārliecinājies, ka 70-80% no visiem mājokļa, mēbeļu, drēbju un trauku netīrumiem var iztīrīt ar dažām dabīgām vielām. Turklāt šīs vielas nerada kaitējumu veselībai un ir nopērkamas par ļoti zemām cenām.

Gandrīz visus netīrumus var iztīrīt ar dzeramo sodu, citronskābi, etiķi, vārāmo sāli un, protams, siltu vai karstu ūdeni un sūklīti. Var izmantot arī ziepju riekstus vai citus ekoloģiskos mazgāšanas līdzekļus.

Lai mājoklis būtu tīrs, nav jāpērk gandrīz neviena sadzīves ķīmijas pudele.

Ķīmiķis piekrīt, ka daudziem cilvēkiem varētu būt diezgan grūti noticēt šādam apgalvojumam, jo reklāmās un masu medijos bieži vien stāsta, ka tīrības nodrošināšanai vajadzīgi dažādi ķīmiskie līdzekļi. Taču tā nav patiesība.

Galvenās sastāvdaļas ir vienādas

«Ar manis minētajām dabiskajām vielām var izdarīt ļoti daudz ko, un cilvēkam nevajag iegādāties dažādus sadzīves ķīmijas līdzekļus.

Vairumam šo līdzekļu ir vienādas galvenās aktīvās vielas. Mainās tikai pievienotās krāsvielas, aromātvielas, viskozitātes un citas piedevas, kurām bieži vien ir otršķirīga nozīme. Es nesaku, ka līdzekļos nav speciālu piedevu. Tādas ir, piemēram, antibakteriāla vai kaļķakmens noņemšanas piedeva.

Bet ir ļoti liels jautājums, cik daudz no šīm vielām cilvēkam patiešām ir funkcionāli vajadzīgas! Manuprāt, tās nav vajadzīgas! Skatoties no mana viedokļa, pietiek ar četrām līdz piecām dabīgām vielām, ar ko var izdarīt ļoti daudz ko no ikdienas darbiem.»

Visi cilvēki, kam esmu parādījis, ka traukus var mazgāt ar dzeramo sodu, vairs nepērk sintētiskos ķīmiskos mazgāšanas līdzekļus.

Pārspēlēta tīrība ir kaitīga

Kraņevskis atzina, ka daļa mūsdienu cilvēku aizraujas ar pārspīlētu tīrību, kas patiesībā nav vajadzīga un nodara kaitējumus veselībai.

Dažādos pētījumos apstiprināts, ka pārspīlēta tīrība rada veselības problēmas.

«Es nesaku, ka mums jāstaigā netīriem, sasvīdušiem un smirdīgiem, jāvalkā vecas un smirdīgas drēbes. Nē, nekādā gadījumā! Bet pārspīlēta tīrība ir otra galējība. Ja mēs visu pārāk daudz un bieži tīrām, notiek divas svarīgas lietas.

Pirmkārt, mazgāšanas līdzekļi nonāk mūsu organismā un grauj mūsu imunitāti, izraisa alerģijas, hormonālo un endokrīno sistēmu bojājums, ekzēmas, dermatītus, astmu, kopā ar pārtikā esošajiem nitrātiem veido kancerogēnos nitroamīnus, dioksīnus.

Nogalina labās baktērijas

Otrkārt, tie sāk iznīcināt arī organismā esošās vajadzīgās baktērijas. Mūsu organismā ir ļoti daudz – vairāki kilogrami – baktēriju, bez kurām mēs nevaram dzīvot.

Labajām baktērijām var nepatikt ķīmija, ko uzņemam ar mazgāšanas līdzekļiem.

Tā ietekmē var rasties gremošanas un citas problēmas.»

Liela daļa no mazgāšanas līdzekļos esošajām kaitīgajām vielām cilvēka organismā nonāk caur ādu, pieskaroties drēbēm, mēbelēm, vannai, izlietnei, tualetes podam, traukiem un citiem priekšmetiem, kas apstrādāti ar tīrīšanas līdzekļiem.

Bieži vien nepasargā pat cimdu lietošana, jo ķīmiskās vielas mēs arī ieelpojam.

60% no vielām, kas nonāk uz ādas, iekļūst arī organismā iekšā.

 AVOTS: Tvnet.lv