Vai veikala kasē var strādāt pārdevēja, kura runā tikai krievu valodā?

Vai veikala kasē var strādāt pārdevēja, kura runā tikai krievu valodā?

09. Oct 2013, 17:16 Banija Banija

Parasti iepirkšanos vakariņām apvienojam ar pastaigu, tādēļ katru dienu dodamies te uz tuvāku, te tālāku veikalu. Šodien, kad jau viss nepieciešamais bija sagādāts, secināju, ka ir aizmirsies piens. Protams, kā glābiņš šādā situācijā ir piemājas veikals Beta. Šo veikalu nekad neesmu varējusi nodēvēt par savu iemīļoto, taču nu tas kļuvis vēl nemīļāks. Pērkot pienu, pie kases pārdevēja skaidrā krievu valodā paziņoja, ka man jāmaksā „šesdesjaķ četiri saņķimi”. Arī uz manu speciāli uzdoto jautājumu „Cik?” atkārtoti saņēmu atbildi krievu valodā. Vien jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize un, kā rādās, arī ne pēdējā. Protams, žēl par tādu attieksmi pret pircējiem. Mans mērķis nav kurināt naidu vai kā citādi sarīdīt cilvēkus, nē, gribu tikai veikalā ar kasieri komunicēt latviešu valodā un arī atbildi saņemt valsts valodā.

Iespējams, šis nebūtu kliedzošākais gadījums par valsts valodas neievērošanu. Pirms nomainīju savu ģimenes ārsti, biju pierakstīta pie dakteres Pļavnieku Veselības centrā. Daktere gados, bet šķiet, ka gudra. Diemžēl mana dzīvesvietas adrese nepaģērēja īpaši plašu izvēli starp ārstiem, tādēļ ilgus gadus samierinājos ar šo dāmu, kura ar pacientiem runāja tikai un vienīgi krievu valodā. Arī uz maniem jautājumiem atbildēja krieviski. Lieki piebilst, ka māsiņa latviešu valodu saprata vēl sliktāk nekā pati daktere, tādēļ bieži vien reizēs, kad manas krievu valoda zināšanas nesniedzās tik tālu, lai izskaidrotu situāciju, pārgājām uz zīmju valodu. Smieklīgi līdz asarām un reizē arī bēdīgi.

Māmiņa - reportiere: Iesūti savu reportāžu un tiec pie balvām no Valdo!

20131004160824-90648.jpg

20131004151241-75321.jpg

nosiguldas nosiguldas 10. Oct 2013, 09:00

Mūžigā tēma . Es strādāju firmā, kas nodarbojas ar savas preces tirdzniecību un klientam ir pilnīgi vienalga kādā valodā es runāju, ja es viņam palīdzēt nevarēšu, viņš pie mums neatgriezīsies un uzņēmums bankrotēs. Lai nu kā valodu zināšana ir tikai liels ieguvums katrai no mums kā personībai. Es tikai pasmaidu, ja redzu, ka cilvēkam saruna ar mani sagādā grūtības un bez problēmām pāreju uz to sarunas valodu, kas būs pieejama mums abām. Protams latviešu valoda ir valsts valoda un tā ir jāzin, bet no otras puses, krievu valoda ir ļoti bagāta un skaista valoda, kurā runā 1/4 mūsu planētas.

zacc zacc 09. Oct 2013, 19:13

Nez, nu dzīvo te tie cilvēki, nepatīk man uzstāt uz principu, ja reālas neērtības man viņu runāšana krieviski nesagādā. Veikalā nesagādā. Pie ārsta sagādātu. Tāpat arī frizieres meklēju latvietes, citādi ļoti grūti saprasties.
Pārsvarā veikalā runāju latviski, jo krieviski pati runāju slikti. Parasti kasieres/pārdevējas tad pāriet uz latviešu valodu, ja nē, man īpaši netraucē.

zacc zacc 09. Oct 2013, 17:25

Nav problēmu, ka lielveikalā kasiere runā krieviski. Tik daudz saprotu. Mēdzu atbildēt latviski, viņa arī saprot. Nulle problēmu.

Ārsts gan ir cits stāsts. Tur man ir svarīgi neko nepārprast un visu saprast pareizi, negribētos svešvalodā. Un ārstam ir pienākums sniegt pakalpojumu valsts valodā.