Vai ir iespējams rētas padarīt glītākas?

Vai ir iespējams rētas padarīt glītākas?

03. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs bērns piedzīvo pirmos kritienus, pirmās traumas un pirmās rētas. Ko darīt, ja tavs mazais ieguvis rētu, kas dzīstot kļuvusi neglīta un nodevīgi atgādina par nepatīkamo kritienu? Plastikas ķirurģei Evijai Rodkei jautājām, ko pašas varam darīt, lai brūces vietā nepaliktu dziļa rēta un kā padarīt glītākas jau vecas rētas.

Maziem bērniem vielmaiņa ir daudz ātrāka kā pieaugušajiem, šūnu dalīšanās un atjaunošanās daudz labāka, tāpēc arī rētiņas veidojas plānākas un maigākas. Tāpat brūces parasti dzīst ļoti labi, ja uz to malām nav iestiepuma, tās neatrodas kustīgās vietās (kustīgās vietas – piemēram, pleci, elkoņi, ceļgali) un to maliņas ir pareizi sakļāvušās. Vissvarīgākais ir brūces pareiza apkopšana uzreiz pēc notikuma. To noteikti ir jāiztīra! Un nedrīkst to tīrīt ar ūdeņraža pārskābi, kas ir ļoti izplatīts variants!

Tīrot ar to, brūce tiek apdedzināta, aprauta un tās maliņas vairs nav tik svaigas, kā rezultātā arī dzīšana būs apgrūtinošāka. Visieteicamākais brūci ir iztīrīt ar parasto 0,9 % NaCl – kārtīgi zem tekoša parastā sālsūdeņa. Ja brūcīte ir neliela, to var savilkt ar plāksteri vai steristripu – speciālajiem brūču turētājiem. Ja tā ir lielāka – labāk uzreiz uzlikt šuves. Šuvju noņemšana ir atšķirīga – uz sejas tās noņem ātrāk, uz ķermeņa vai kustīgajās ķermeņa daļās - vēlāk. Ja ir iespējas uzlikt kosmētiskās šuves (to dara plastikas ķirurgi), dzīšanas procesu šuves neietekmē. Ja tās ir atsevišķās, perpendikulārās šuves, tās jānoņem ātrāk – ap piekto, sesto dienu, lai neizveidotos papildus rētiņas dēļ diegiem. Pēc tam, kad diegi izņemti, uzliek steristripus. Ja viss iepriekš uzskaitītais bijis ievērots, brūcei vajadzētu dzīt labi. Aptuveni desmitajā līdz četrpadsmitajā dienā audi parāda savu ģenētisko īpatnību: vienam rēta dzīst labāk un maigāk, otram – pastiprināti.

Kad uz rētas vairs nav ne iekaisuma, ne diegu, ne kreveles, jāsāk speciālā to apkopšana: ar spiedienu, silokona gēlu (Dermatix) vai silikona plāksteri ( Mepiform). Minimālā to lietošana, ja ir tāda vajadzība, ir divi mēneši. Kamēr rētiņa ir sārta, to jāsargā no saules! Mepiform aiztur saules starus, bet - ja nav speciālais plāksteris, jālieto saules aizsargkrēmi – minimālais ar SPF 30 aizsargfaktoru, atjaunojot krēma slānīti ik pēc divām stundām. Parasti rēta izskatās sadzijusi jau divu nedēļu laikā, tomēr šūnu līmenī tā formējas sešus mēnešus. Ja rēta stipri niez un ik pa laikam ir vēlēšanās to paberzēt, tas nozīmē, ka audos vēl ir paaugstināts aktivitātes process. Tā ir pirmā pazīme, ka rētaudi var celties uz augšu un veidoties sarkana, pacelta, bieza rēta, kā virvīte. To nedrīkst pieļaut, tāpēc aktivitāte ir uzreiz jānoņem ar speciālām fizioprocedūrām. Ja rēta ir jau veca (vairāk kā seši mēneši) un neglīta, tās izlīdzināšanai var lietot citas metodes: lāzerslīpēšanu, pigmentlāzeru vai plastiskās korekcijas.

Māmiņu Klubs