Vai apavu nēsāšana var ietekmēt bērna pēdas veidošanos?

Vai apavu nēsāšana var ietekmēt bērna pēdas veidošanos?

12. Jun 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šis jautājums uztrauc daudzus vecākus, un šoreiz to uzdeva māmiņa, kuras mazulis sāk celties kājās. Komentē Māmiņu Kluba eksperte, fizioterapeite Kristīne Stalidzāne. 

Pēdas veidošanās atkarīga ir no tā, vai mazulis nēsā, vai nenēsā apavus. 

Piemēram, var iedomāties situāciju, kurā kāja ir ieģipsēta. Kājas daļa, kas atrodas ģipsī ir stabila un tā ir drošībā. Bet tai pat laikā, tiklīdz ģipsis tiek noņemts, atklājas - muskuļi ir atrofējušies, kļuvuši vāji un nestabili. 

Līdzīgi ir arī ar bērnu pēdiņām. Ja pēdiņa ilgstoši atrodas apavos, kas satur kāju, tad pēc apavu novilkšanas, bērnam nav atbalsta sajūtas, viņš jūtas nestabili. 

Fizioterapeite atgādina arī, ka, ja bērnam ir ģenētiski vājas saites, tad apavu nēsāšanas gadījumā, problēma tikai pastiprinās, muskuļi atslābinās un arī bez apaviem bērns noteikti pēdiņu liks nepareizi. 

Sākumā, kad mazie tikko sāk staigāt šķiet, ka viņu pēda ir plakana. Un tomēr, līdz 3 gadu vecumam par plakanajām pēdām runas nevar būt nekādas. 

Neskatoties uz to, ka ortopēdi iesaka vilkt apavus tiklīdz mazulis sācis celties kājās, Kristīne Stalidzāne to neiesaka darīt, jo pēdiņa tiek stabilizēta mākslīgā veidā. Un pētījumi ir parādījuši to, ka bērnam bez apaviem tomēr ir labāk. 

Ja jums ir aizdomas, ka bērniņam ir problēmas ar pēdu, kāju veidošanos, vislabāk, protams, ir vērsties pie speciālista. 

Māmiņu Klubs

20150608100220-29116.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!