Uzzini, kā pareizi kombinēt krūts zīdīšanu ar piena maisījumu došanu bērnam

18. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katras mammas dzīvē reiz pienāk brīdis, kad jāatgiežas darbā, taču vienlaikus ir vēlme turpināt mazuļa zīdīšanu ar krūti. Tāpēc meklējām atbildes, kā rīkoties šajās situācijās un kāda ir visoptimālākā jauktā barošana.

Jauktā barošana nozīmē, ka mazulis saņem gan mammas pienu, gan arī piena aizstājēju jeb piena maisījumu, kuru labās īpašības uzsver IBCLC zīdīšanas konsultante un pasniedzēja Māmiņu Kluba Vecāku skolā Sandra Lase, norādot, ka tie ir mazulim daudz vērtīgāki un labāk piemēroti nekā mājās gatavotas tumes un putras. Speciāliste vērš uzmanību, ka noteikti ir jāizvēlas maisījums, kas atbilst ne tikai bērna vecumam, bet arī veselības stāvoklim.

Mammas pienam ir liela vērtība ne tikai kā ēdienam, bet arī kā svarīgam imunitātes nodrošinātājam, tāpat arī pienā atrodamas vielas, kas rūpējas, lai mazulis attīstītos pilnvērtīgi. Tāpēc Sandra Lase iesaka gadījumos, ja mamma atgriežas darbā vai arī vienkārši samazinās piena daudzums, censties saglabāt jebkādu iespējamo piena daudzumu. “Ja bērns tiek piebarots ar piena maisījumu un mammai pietrūkst piena, svarīgi, lai zīdīšanas konsultants palīdzētu izvērtēt, cik liels daudzums mammas piena bērniņam pietrūkst, lai pieejamais piena daudzums tiktu izmantots pilnībā, iztrūkstošo daļu aizstājot ar maisījumu,” rekomendē zīdīšanas speciāliste.

Viņa dalās pieredzē, ka mammas bieži vien, lai pārliecinātos, ka mazulis ir pietiekami paēdis, pēc zīdīšanas piedāvā bērniņam arī pudelīti, uzskatot, ka bērns pats sajutīs, cik daudz piena viņam vēl vajadzīgs.

“Šādos gadījumos bērns var apēst daudz vairāk nekā vajadzētu, jo sākotnējā piena plūsma aktivizē zīšanas refleksu, kas nozīmē, ka bērniņš zīž tik ilgi, kamēr mutē ir piena vai maisījuma plūsma, apstājoties vien tad, kad vairs nav spējīgs ieēst,” skaidro speciāliste.

Tas nozīmē, ka katru reizi bērns apēd vairāk nekā viņam vajadzīgs, kas nodrošina, ka pārēšanās rezultātā bērns arī ilgāk guļ, taču nākamajā reizē mazulis mazāk apēdīs mammas pienu, līdz ar to samazināsies piena daudzums krūtīs.

Tieši tāpēc, uzsākot jaukto barošanu, ir svarīgi noteikt nepieciešamās maisījuma devas.

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā