Ūdens Tavai, manai un mūsu veselībai

08. Jul 2015, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi teju kā viens zinām, ka ūdens mūsu organismam ir vitāli nepieciešams, jo mēs paši lielā mērā sastāvam no ūdens, tomēr nez kāpēc mēs bieži par to aizmirstam. Vasara ir laiks, kad par ūdens dzeršanu būtu īpaši jādomā gan mums – māmiņām un tētiem, gan jāpiedāvā saviem mazajiem, jo siltā laikā tas ir vajadzīgs vēl vairāk. Tas, cik daudz pieaugušam cilvēkam dienā ir jāizdzer ūdens, ir atkarīgs no mūsu ķermeņa masas. Formula ir pavisam vienkārša – 30 mililitri ūdens uz vienu ķermeņa kilogramu.

Konsultē uztura speciāliste Inese Siksna.

Iedomāsimies aprikozi- vienā gadījumā svaigu, otrā- žāvētu. Otrajā gadījumā ūdens aprikozei ir atņemts. Tieši tas pats notiek arī ar mūsu organismu, ja lietojam ikdienā pārāk maz ūdens- tiek ietekmēta sejas āda, pašsajūta, jebkura orgānu sistēma,jo nav vides, kas varētu šo procesu nodrošināt.

Ar bērniem ir nedaudz citādāk, kamēr mazulīti mēs barojam ar savu pieniņu un viņam vēl nav pus gadiņš, par ūdens piedāvāšanu varam īsti neraizēties. Tomēr ir gadījumi, kad vasaras diena ir tik karsta, ka pat zīdainītim to grūti izturēt. Lielākiem bērniem mēs noteikti piedāvājam padzerties ūdeni, turklāt mēs ūdeni izmantojam arī mazuļu pārtikas gatavošanā.

Tā tikai šķiet, ka nav lielas atšķirības tājā, kādu ūdeni mēs dzeram, jo ūdens paliek ūdens, tomēr tā nebūt nav. Mēdz būt liela atšķirība starp to ūdeni, kas tek mums no krāna virtuvē un to, kuru mēs pērkam pudelēs, jo īpaši tad, ja uz ūdens pudeles ir rakstīts minerālūdens.

"Dzeramais ūdens ir krāna ūdens, kas nāk no ūdens apgādes baseiniem. Minerālūdens ir definīcija – ieguves vieta, ir jābūt urbumam, ir jābūt norādītam uz produkta iepakojumam, cik dziļi," atklāj uztura speciāliste. 

Ja mēs iegādājamies ūdeni pudelēs, vienmēr ir vērts noskaidrot, kur ūdens ir iegūts. Vislabāk, ja ūdens nāk no vides, kas ir aizsargājama teritorija, tas nozīmē, ka ūdens nesaturēs cilvēka organismam kaitīgas vielas: "Tur nedrīkstētu būt nekādas patogēnas baktērijas, kas varētu izraisīt zarnu saslimšanu, nedrīkstētu būt ne smagie metāli, ne piejaukumi. Ja ņemam ūdeni laukos vai blakus nemiglo lauku vai sirsniņmājiņa nestāv blakus vieta, kur ņem ūdeni. Veikalos nopērkamie ūdeņi tiek kontrolēti no PVD puses."

Taču ne visi dabīgie minerālūdeņi ir piemēroti bērniem, mums jāmeklē tāds, kurš ir atzīts par labu esam mazuļiem un mēs to drīkstam izmantot bērnu pārtikas gatavošanā. Tādam ūdenim jābūt tīram, dabīgam, iespējams nedaudz sārmainam, bez hlora, toksīnu, nitrātu, baktēriju piejaukuma, turklāt tā pH līmenim nevajadzētu būt zemākam par 7, jo tad ūdens vide ir skāba, kas bērnu organismam nav īsti piemērota.

Tāpēc mums māmiņām patiesi var palīdzēt tas, ka mēs dzeram ūdnei no pudeles, tad skaidri zināsim, cik daudz esam izdzērušas un cik vēl ir sevi jāmotivē izdzert. Ja esam mājās, tad pusotru litru lielās pudeles ir ērtas, taču dodoties pastaigā, droši varam ņemt līdzi mazu puslitra pudelīti. Mīļās māmiņas, rūpēsimies par sevi un savu bērnu labsajūtu un veselību, mācīsimies dzert pietiekami daudz ūdens, turklāt vienmēr piedomāsim, cik kvalitatīvs tas patiesībā ir.

Māmiņu Klubs

20150624221313-97240.jpg