Tīru tīri tīros zobiņus

Tīru tīri tīros zobiņus

06. Sep 2013, 09:56 Banija Banija

Jau pie pirmajiem nemierīgajiem dēla šņukstiem, vaidiem un siekalu straumēm visi viedie radi teica, ka nu gan, nu gan beidzot puikam nāk zobi. Tā viņi gudri spriedelēja vairākus mēnešus pēc kārtas dienu no dienas, bet nevienu baltu zobu mazā ziķera mutē tā arī neieraudzījām. Tā katru rītu mūsos vērās dēla skaistais un amizantais bezzobainais smaids. Tieši nākamajā dienā pēc 6 mēnešu jubilejas pirmais zobs tika sagaidīts. Visi līksmoja, bet ko es?

Salasījusies gudras grāmatas, saklausījusies sava zobu higiēnista tekstus, sāku prātot, kā tad to pirmo balto zobiņu kopt? Gāja laiks un visi nākamie zobi mutē parādījās gluži vai kā sēnas pēc lietus – viens pēc otra. Tad nu teciņiem vien devos uz veikalu, lai iegādātos gumijas uzpirksteni, kurš kalpo arī kā zobu birstīte, taču... pēc mana dēla domām, tādu briesmoni nav ko laist mutē. Mēģināju visādi, līdz sapratu, ka veltīgi. Kādu laiciņu idejai par zobu tīrīšanu atmetu ar roku, tā teikt, gan jau būs labi, taču tajā pašā laikā mani kā apzinīgu mammu tirdīja zināms nemiers, jo kaut kad taču ir jāsāk.

Āvu kājas un diebu līdz aptiekai, kur izraudzījos elegentu zobu birstīti. Mēģinājām. Pirmajā vakarā puika ar lielu interesi iepazinās ar jauno rīku un pat ļāva zobiņus iztīrīt, taču jau nākamajā dienā šamam bija skaidrs, kas nu būs, un nekā. Lūpas sakniebtas un brīdī, kad tuvojos ar zobu birsti, sekoja pamatīgi neapmierinātības kliedzieni.

Sapratu, ka nav jēgas bērnu mocīt un devu tam paspēlēties ar zobu birsti, cerībā, ka kaut kā mazais blēdis pats pamanīsies tos sev iztīrīt. Jāteic, zobu birste viņam kļuva par iemīļotu ikvakara rotaļlietu, taču, ak, mana sirdsapziņa. Jau atkal tā nelika mieru, sakot, ka tā taču nedrīkst. Zobiņus ir jātīra jau no mazām dienām un kārtīgi, savādāk tas var beigties nelāgi.

Jau atkal tipināju uz aptieku un nopirku vēl vienu zobu birsti, kuru bērnam vairs nedodu spēlēties, taču ar zobu tīrīšanu mums veicās ne pārāk labi. Kliedzieni, spiedzieni un dusmas. Tādēļ tagad esmu atklājusi metodi, kas strādā (vismaz pagaidām). Robim rokā iedodu pašam savu zobu birsti, ar kuru tas var mēģināt patīrīt savus zobus (dažkārt arī ausis, pēdas un citas sava ķermeņa daļas), savukārt, tikmēr, kamēr mazā ziķera prāts ir aizņemts ar jauno instrumentu, veikli viņa mazos zobiņus iztīru ar otru birstīti.

Dalies pieredzē, kā jūsu mājās sokas ar zobu tīrīšanu? Vai bērnam sāki tīrīt zobus jau no pašiem pirmajiem zobiņiem? Vai izmanto zibu birstīti, marlīti vai uzpirksteni?

Banija Banija 06. Sep 2013, 11:57 meiva

Mēs zobu pastu arī vēl nelietojam, lai gan ir jau 8 zobi un 9.tūliņ būs redzams. Samitrinu birstīti ar ūdeni un tīram.

meiva meiva 06. Sep 2013, 11:21

man dēliņam ir 8 mēneši un tikai pirmie 2 zobiņi, bet jau pēc pirmā zobiņa parādīšanās devu spēlēties ar "uzpirkstenīti". Nu es mierīgi varu iztīrīt esošos zobiņus, jo "uzpirkstenītis" netiek uztverts kā ienaidnieks. Pagaidām zobiņus tīru ar ūdentiņu, jo liekas pretēji Tev, mans zobārst ieteica ar zobpastu šādā vecumā neaizrauties.
Šo pašu metodi piekopu arī ar karotīti un man nebija nekādas problēmas uzsākt mazā piebarošanu ar šo interesanto rīku. 😀