Svētki - pārbaudījums bērna vēderiņam?

Svētki - pārbaudījums bērna vēderiņam?

19. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojas svētki. Daudzās ģimenēs tiks klāts svētku galds, citi dosies ciemos, kur arī galdi vai lūzīs no pārpilnības. Un protams, šajos svētkos kopā ar mums ir arī mūsu bērni. Ko darīt, lai ēšana nekaitētu mazajiem vēderiņiem, pastāstīs uztura speciāliste Inese Siksna.

Speciāliste atzīst, ka ir vien daži noteikumi, pie kuriem jāpieturas, lai izvairītos no problēmām ar gremošanas traktu.

Pirmais noteikums - uzmanīgi ar konfektēm!

Īpaši uzmanīgiem jābūt ar saldumu paciņām. "Tas nav pats labākais ēdiens bērniem, jo konfektēs ir daudz krāsvielu, aromātvielu (lai gan dažkārt tās ir pat dabīgas izcelsmes), un tas tomēr var izraisīt arī alerģisku reakciju", - paskaidro speciāliste.

Otrais noteikums - uzmanīgi ar jauniem produktiem!

Speciāliste atgādina, ka, ja bērnam pirms tam bijis pārdomāts uzturs, un viņa ēdienkartē nav bijis ļoti daudz dažādu produktu, svētki nav tas laiks, kad bērna kuņģī jārada "olivjē", iekļaujot ēdienkartē bērnam ko neierastu. "Savukārt, dažas piparkūkas un daži mandarīni nekādu kaitējumu nenodarīs", - stāsta Inese.

Svētku ēdienkarte katrā ģimenē var atšķirties. Bet kopumā tas ir galds ar ēdieniem, kas ir pašu pagatavoti. "Pašu gatavots ēdiens vienmēr ir labāks, tāpēc tas ir labākais, ko bērnam piedāvāt" - uzskata speciāliste. 

Trešais noteikums - sekojiet līdzi izdzertā ūdens daudzumam!

Svētku laikā īpaši jāuzrauga, lai bērns izdzertu pietiekami daudz ūdens. Uztura speciāliste iesaka izvairīties no saldinātu dzērienu dzeršanas, jo tie var nomākt bērna apetīti. Saldinātos dzērienos ir daudz cukuru, bet barības vielu praktiski nekādu.

Tāpat speciāliste uzsver, ka bērniem īdz gada vecumam jāpieturas pie ēdienkartes, kas ir atbilstoša katra bērna konkrētajai vecuma grupai. Bērnam pēc gada vecuma var dot nogaršot kaut ko no svētku galda, bet jāseko līdzi tam, lai produktu nebūtu pārāk daudz, jo, ja bērniņš pārēdas, viņu var mocīt gāzes, slikta dūša, un vispārējs diskomforts. "Salāti, kas taisīti ar majonēzi, kūpinājumi un desas būtu tie ēdieni, ko bērniem nevajadzētu dot", - atgādina uztura speciāliste.

Pēc trīs gadu vecuma nav enkādu ierobežojumu, bērns nelielās porcijās var nogaršot visu, ko ēd vecāki.

Lai Jums skaisti svētki!

Māmiņu Klubs