Superbēbis 2020: Rotaļāšanās un rotaļlietu izvēle mazulim

07. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rotaļāšanās ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa bērnībā. Rotaļājoties bērns ne tikai apgūs jaunas prasmes, bet tas ir arī laiks, kuru pavadīt kopā ar māmiņu, tēti, māsām un brāļiem. Noskaties video un uzzini, kā rotaļājas mazā Superbēbīte Odeta!

Līdz mazuļa 6 mēnešu vecumam rotaļāšanās ir svarīga, jo palīdz attīstīt bērna redzi, uzmanību, sīko motoriku un labāk izprast arī savu ķermeni. Tāpēc jau drīz vien pēc mazuļa nākšanas pasaulē viņam var piedāvāt vecumam atbilstošas attīstošās rotaļlietas, raugoties, lai tā atbilstu arī visiem drošības nosacījumiem.

Kā norāda KBT psihoterapeite Ieva Melne, līdz bērna gada vecumam ļoti pateicīgas ir arī muzikālās rotaļlietas jeb mantiņas ar skaņas efektu, jo tās palīdz vadīt uzmanību un atpazīt skaņas. Pateicoties tām, bērns attīsta lielu daļu savu kognitīvo spēju.

Rotaļāšanās bērna pirmajā gadā ieņem izpētošu lomu, jo bērns pēta un pētīšanai izmanto savas spējas.

Runājot par bērna attīstību un rotaļāšanos aptuveni viena gada vecumā, var novērot, ka šajā laikā bērns vairāk izpēta, sāk izmantot abas rokas, lai pārcilātu priekšmetus no vienas rokas otrā, tā izmantojot rotaļlietas kā izzināšanas instrumentu. “Šajā vecumā bērns var rotaļlietu dauzīt, mētāt. Tāpēc svarīgi, lai rotaļlieta būtu interesanta un veicinātu uz kādu aktivitāti,” par rotaļlietu izvēli mazuļiem skaidro Ieva Melne, atgādinot, ka ir svarīgi rotaļlietu iegādes laikā pievērst uzmanību tam, kādam vecuma posmam tā piemērota, kā arī ņemt vērā, kas bērnu šajā laikā vairāk stimulē un aizrauj, lai izvēlētā mantiņa veicinātu pētīšanas prasmi un vēlmi izpētīt apkārtējo pasauli.