Speciāliste iesaka: lasiet bērniem pasakas, nevis rādiet animācijas filmas!

Speciāliste iesaka: lasiet bērniem pasakas, nevis rādiet animācijas filmas!

28. Feb 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atceroties savu bērnību, noteikti daudzi no mums var teikt, ka grāmatas bija vesela pasaule, kurā nozust un ceļot, nejūtot laiku. Pasakas, stāsti, teikas un dzejoļi, bez tā visa bērnība nebūtu bijusi īsta.  Tāpēc atdzīvinot šīs jaukās sajūtas un emocijas, vēlams, lai arī mēs saviem bērniem lasītu, lai arī viņi piedzīvotu iespēju sajust visbrīnumainākos stāstus, kuri slēpjas grāmatu lappusēs.

Konsultē PII "Maziņš kā jūra" skolotāja Laima Dreimane- Zvilna. 

Grāmatu lasīšana ir veids, kā mēs varam palīdzēt bērnam attīstīt viņa valodiņu. Patiesībā- arī mēs – pieaugušie, šādā veidā bagātinām savu vārdu krājumu, jo ikdienas sarunvaloda nav tik krāšņa un bagāta kā literāri stāsti.

"Lasot grāmatas skaļā balsī, paplašinās vārdu krājums, mēs labāk izprotam vārdu uzbūvi, dzirdam, kā veidojas teikums. Tā kā ikdienā mēs daudzus vārdus literāri nelietojam, ir vārdi, kurus uzzinām tieši no grāmatām, īpaši, ja lasām latviešu tautas pasakas, kurās izmantoti daudz seno vārdu, pie kuriem jāapstājas un jāizprot to nozīme," atklāj pirmsskolas skolotāja.

Laiks mūsu mazuļiem!

Vakara pasaciņas klausīšanās bērniem ir ļoti nozīmīga, jo tas ir laiks, kuru mēs – māmiņas pavadām kopā ar savu mazo, bērnam nav jādala mūsu uzmanība ar citiem. Un nav pat svarīgi, vai mazajam ir tikai daži mēneši vai viņš jau runā un atpazīst burtus, mēs varam lasīt, jo bērnam ir nepieciešams laiks kopā ar mums. Un desmit minūtes pirms došanās pie miera mēs noteikti varam atrast savā saspringtajā dienas steigā.

"Lasīšanai nav jābūt kā obligātam pienākumam, kā obligātai lietai. Tas ir vienkārši burvīgs brīdis, ko pavadīt kopā ar bērniem, un kāpēc lai tā nebūtu lasīšana?!" pārliecināta skolotāja Laima. "Lasot grāmatas simtiem reižu, bērns jau tās sāk papildināt, ātrāk pabeigt, noīsinot un trenējot atmiņu bērniem."

Dzejoļi var šķist kā cita literārā pasaule,tomēr kā pierāda pieredze, bērniem patīk dzejoļu grāmatas, skaitāmpantiņi, bilžu grāmatas, lielākiem jau interesē stāsti, pasakas, teikas. Ir bērni, kurus aizrauj filmas, kas veidotas pēc grāmatas motīviem. Arī tas ir labs veids,kā ieinteresēt lasīt un iepazīt plašo grāmatu pasauli.

Skolotāja: Animācijas filmas nosaka robežas, bet, lasot grāmatas, fantāzija ir neierobežota!

Lai arī cik ļoti mēs vēlamies, lai bērni lasītu grāmatas, tomēr visai bieži mēs paši ieslēdzam televizoru vai datoru, lai bērni varētu skatīties animācijas filmas. Tomēr neviena multfilma, lai cik skaista un jauka tā būtu, nekad nevarēs aizstāt izlasīto grāmatās.

"Skatoties animācijas filmas, tur viss tiek parādīts priekšā un bērniem īsti vairs nav fantāzijas lidojums, kāds tas var būt, lasot grāmatu, rosinot fantāziju un sapņojot," secina pirmsskolas skolotāja Laima. "Ir ļoti interesanti, kad lielākiem bērniem lasām grāmatu, pēc tam viņi paši zīmē pasaku vai stāsta. Un šajā brīdī var redzēt atšķirību- katrs bērns uztver savādāk. 

Grāmatu lasīšanas patika veidojas jau agrā bērnībā, ja mazais ar patīkamām sajūtām un emocijām atcerēsies to, kā mēs esam viņam lasījuši grāmatiņas, viņš vēlēsies šīs sajūtas piedzīvot arī paaugoties un labprāt burtos pats.

Lasīsim saviem mazajiem, taču lasīsim arī paši sev, jo bērni mācās no mūsu piemēra, mums neizdosies rosināt bērnos grāmatu lasīšanas mīlestību, ja to nedarīsim mēs paši.

Māmiņu Klubs

Pastāsti,kāda ir Tava iecienītākā grāmata! Kuru grāmatu esi izlasījusi kā pēdējo? Vai Taviem bērniem patīk grāmatas?

Eksperts
lauvinja lauvinja 28. Feb 2017, 08:28

Man šķiet, ka pēdējā laikā viss virzās uz to, ka iztēle un fantāzija bērnos netiek rosināta - multenes, filmas, videoklipiņi, visa veida rotaļlietas. Pat tad, kad bērni spēlē dažādas lomu spēles, mēs visbiežāk trūkstošās un kārotās lietas nopērkam, nevis radām paši vai mudinām bērnu likt lietā iztēli un radīt trūkstošo pašam.