Soli pa solim tuvāk bērniņa drošībai

Soli pa solim tuvāk bērniņa drošībai

16. Jun 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsu mazulis ir apguvis rāpošanas iemāna sun nu jau droši ceļas kājās. Šo mirkli gaida ļoti daudz vecāku, taču līdz ar prieku par bērna jaunajām prasmēm nāk līdzi arī nedaudz uztraukums – bērniņš vairs nav mierīgs gulētājs, viņš jau spēj aizsniegties līdz tiem plauktiņiem, kas viņa uzmanību piesaistījuši kādu laiku. Tāpēc, lai šis laiks būtu mierpilns visiem ģimenes locekļiem, vēlams arī mums – pieaugušajiem sagatavoties tam, ka bērniņš kļūs arvien kustīgāks.

Pārkārtojam savu dzīves telpu 

Ja mūsu dzīves vietā ir daudz plauktiņu, kuros atrodami dažādi sīki nieciņi, piemēram, suvenīri, vēlams to visu uz kādu novākt no bērna redzesloka – varam visu salikt kastēs vai arī pārvietot uz augstākiem plauktiem.

Ja mūsu dzīvojamajā telpā ir lieli puķu podi, vēlams arī tos uz kādu laiku pārvietot, jo iespējams, ja bērns kādu reizi pagaršos zemi, nebūs nekas traks, taču viņš var šo puķu podu uzvelt sev virsū, taču vēl trakāk – var izrādīties, ka kāds no istabas augiem ir indīgs. 

Tāpat mazajām zinkārīgajām roķelēm būs interese izrevidēt mūsu dokumentus, ja tie ir patiesi vērtīgi un vajadzīgi, paslēpjam tos. Vēl kādu laiku ir vēlams iztikt bez galdauta lielajam ģimenes galdam, jo bērni pārvietojoties, labprāt tajos ieķeras un nereti uzrauj sev virsū ar visu to, kas atrodas uz galda. 

Vēl viena lieta, kam notiekti ir jāpievērš uzmanība ir galdu un citu mēbeļu asajiem stūriem. Par laimi mūsdienās ir pieejami dažādi stūru polsterējumi, ar kuriem ātri vien var novērst nepatīkamas situācijas.

Noteikti noslēpjam visu sadzīves ķīmiju tā, ka bērns tai netiek klāt, jo tīrīšanas līdzekļiem noteikti nav jāatrodas bērnam viegli aizsniedzamā vietā, tieši tas pats attiecas uz medikamentiem.

Ja mazais aktīvists nav vienīgais bērniņš ģimenē, ja viņam ir vecāka māsa vai brālis, noteikti vecāko bērnu rotaļlietu arsenālā ir tādas mantiņas, kas satur sīkas detaļas, no tām vēlams atbrīvoties līdz brīdim, kad mazais būs paaudzies. Noteikti pievēršam uzmanību tam vai uz grīdas nemētājas sīki priekšmeti – nejauši nokritusi poga vai monēta var būt nopietnas problēmas cēlonis, jo mazais kā tāds putekļusūcējs uzlasa visu, kas atrodas uz grīdas un bāž to mutītē.

Sargājam bērnu no elektrības

Visām rozetēm mājās jābūt droši aizvērtām, arī šim nolūkam ir iegādājami īpaši rozešu aizbāznīši, taču vēlams, lai tie ir neitrālā krāsā, lai nepievērš lieku mazuļa uzmanību.

Tāpat ir jārisina tas, kur atrodas vadi no dažādām sadzīves iekārtām – datora, interneta vads vai jebkurš cits vads var būt par iemeslu nopietnam negadījumam, ja bērns to bāzīs mutē vai grauzīs. Noteikti nevajadzētu aizmirst no rozetes izraut telefona lādētāju.

Noteikti nemētājam TV vai citu iekārtu pultis, jo bērni labprāt ar tām rotaļājas un nereti ir spējīgi no tām izķeksēt baterijas, kuras labprāt nogaršotu, jo bērns šajā laikā visu iepazīst caur mutīti.

Uzmanību, kāpnes!

Ja mūsu mājā ir kāpnes, vēlams tās norobežot ar sētiņu, jo bērnu tās noteikti vilinās g;luži tāpat kā klinšu kāpējus vilina Everests. Bērns ir gatavs iepazīt kāpnes vien tad, kad sasniedzis aptuveni gada vecumu un tikai pieaugušo klātbūtnē.

Pārkārtojam virtuvi

Virtuvē vislielāko bērna interesi var piesaistīt plīts, tāpēc negatavojam ēdienu uz tiem riņķiem, kuri atrodas plīts ārējā malā un vienmēr atceramies katliņu un pannu rokturus pagriezt tā, lai bērns līdz tiem nevarētu aizsniegties. Kā arī noteikti neatstājam uz galda krūzes ar karstiem dzērieniem, jo bērns tās var uzraut sev virsū.

Veicam revīziju vannas istabā un tualetē

Vislabāk, ja durvis uz vannas istabu un tualeti vienmēr ir aizvērtas, taču, ja tas mums neizdodas, tad vēlams, lai mūsu kosmētika un higiēnas lietas atrastos pēc iespējas tādās vietā, kur bērna mazās rociņa snevar aizsniegties. Tāpat arī vienmēr pielūkojam, lai flīžu grīda būtu sausa.

Ar mājdzīvniekiem draudzīgi

Ja mums mājās ir mājdzīvnieki – suņi, kaņi vai jebkurš cits dzīvnieciņš, vēlams bērnu neatstāt ar viņiem vienatnē, jo mazais vēl nezina, cik stipri tos drīkst samīļot, kā arī mājdzīvnieku barību turam tādā vietā, kur bērns netiek klāt.

Sargājam bērnu no caurvēja

Tāpat pievēršam uzmanību tam, cik mājās ir tīra grīda un vai gadījumā bērns neatrodas caurvējā, jo tagad mūsu mazulis lielāko dienas daļu pavada uz grīdas, turklāt bērnu attīstības speciālisti iesaka, lai šajā bērna attīstības posmā mazais būtu pēc iespējas mazāk apģerbts – kāds krekliņš un autiņbiksītes būs visērtākais apģērbs bērna ikdienā. Lai mūsu mazajam, kustīgajam mazulim nekas netraucētu, izvēlamies autiņbiksītes, kuras ir kā biksītes, ar elastīgu sānu jostiņu, kas kustās līdzi bērnam, turklāt tās ir viegli uzvelkamas un novelkamas.

Brīdī, kad mūsu mazulis sper savus pirmos solīšus, viņš tos sper tuvāk savai neatkarībai. Un šajā laikā visticamāk ceļā pagadīsies kāds ass stūris, kāds nejauks pakāpiens, tāpēc reizēm no zilumiem neizbēgt, taču mēs varam darīt daudz, lai šādu nepatīkamu gadījumu būtu pēc iespējas mazāk. Taču jāapzinās arī tas, ka mazais vēl simtiem reižu paklups un simtiem reižu piecelsies pirms stabili iemācīsies staigāt. Un par to mēs uzzināsim mūsu

Māmiņu Klubs