Šokējoši: Ēšanas laikā mazulim rāda multenes, lai bērns būtu mierīgs

Šokējoši: Ēšanas laikā mazulim rāda multenes, lai bērns būtu mierīgs

19. Feb 2018, 09:59 UlrikaP UlrikaP

Tik daudz tiek stāstīts par to, kā audzināt bērnā ēšanas kultūru jau no dzīves pirmajiem mēnešiem, ka man tas šķita saprotami. Raksti žurnālos un internetā, speciālistu komentāri TV raidījumos, pat sociālajos tīklos ik pa brīdim manu ieteikumus, cik svarīgi ir, lai bērniņš jau no mazotnes redzētu, ka maltīšu ieturēšana ir svarīga, tai jāvelta laiks, nav pieļaujams steidzīgums. Kur nu vēl ēdiena bāšana bērnam mutē ar varu. Nu, jūs jau zināt tos stāstus no sērijas – atver muti, lidmašīna lido. Un tad ar varu bērnam mutē iestūķēt nezināmas izcelsmes un paskata barību.

Mūsdienās tiešām ir tik daudz informācijas, ka tas viss šķiet tik pašsaprotams. Līdz brīdim, kad ciemojoties pie paziņas, pamanīju ko tādu, ka gribējās kliegt. Vienkārši bļaut no izmisuma un teikt, ka tā nedrīkst. Protams, katrs pats labāk zina, kā audzināt savus bērnus, bet nu... Ulrikai, protams, ir ko teikt.

Tad par ko ir šis stāsts.

Viesos pagadījos tieši pusdienu pauzē. Nu, pusdienas kā jau pusdienas. Redzēju, ka bērnam tiek sagatavots ēdiens, bet ar to sagatavošanās nebeidzas. Uz galda statīvā pretim bērna barošanas krēsliņam tiek nolikta ... planšete, kurā ieslēgtas multenes. Tad nu bez dažām dienām gadu vecais bērniņš sēž savā beņķī, acis nenolaiž no planšetes, kurā lēkā krāsaini zvēriņi, cilvēciņi dzied dziesmiņas un sēž tur puspavērtu muti. Savukārt mamma to izmanto un, sēžot blakus, tik bāž bērnam mutē ēdienu.

Situācija, kuru redzot, pietrūkst vārdu. Sakiet, kā tā var būt! Uzkavējoties ciemos ilgstošāk, novēroju, ka planšetes izmantošana ēšanas laikā ir normāla jeb ierasta prakse. Kad vaicāju, vai planšete tiek ņemta līdzi, arī dodoties ārpus mājas, un ēdot tur, saņēmu atbildi, ka tad multenītes bērns skatoties telefonā. Tādējādi mazais esot mierīgāks, labāk ēdot.

Mīļo pasaulīt, bērnam vēl nav pat gads! Es esmu pret to, ka bērns koncentrē uzmanību, skatoties multenes TV, planšetē, telefonā, kur nu vēl ēšanas laikā.

Šajā gadījumā šāda rīcība, manuprāt, ir nekaunība pret bērnu, viņa interešu ignorēšana.

Nespēju aptvert, kā izvērtīsies bērna attieksme pret ēšanu nākotnē. Vai turpmāk viņš ieturēs maltītes, tikai sēžot pie TV un skatoties filmas, seriālus? Domājams, vecāki bērnam izdara lāča pakalpojumu, jo mazulis, kurš ir pieradis pie šādas ēšanas kultūras, ir viena soļa attālumā no fast food tālākā (tuvākā) nākotnē, jo ēdienreize tiks šajā gadījumā uztverta pavisam savādāk nekā gadījumos, kad bērniņš sēž pie galda un ēd kopā ar saviem vecākiem, nekoncentrējot uzmanību uz ekrāniem.

Mūsu ģimenē brokastis, pusdienas, vakariņas ir kā sava veida kopā būšana, meditācija. Iespēju robežās sanākam kopā, sēžam pie viena galda (arī mazais dēlēns) un ēdam, starplaikā sarunājoties par dienā piedzīvoto, plāniem. Manā uztverē ēdienreize ir svēta lieta, kur steigai un uzmanības novēršanai nav vietas.

Kā ir jūsu ģimenē? Vai atbalsti, ka bērnam ēšanas laikā tiek rādītas multenes?

zile zile 24. Apr 2018, 14:23 1baiba

Man bija lidziga situacija. Berns kopsh dzimsanas nezida, nedzera no pudeles ari loti slikti eda.vel tagad savos gandriz 6 gados loti slikti ed. Multenes palidzeja uznemt vismaz kaut kadu edienu. Protams, te isti nevar zinat, ka taja gimene, ertibas labad vai arkartejas galejibas spiesti vecaki to izmanto.

cecii cecii 21. Feb 2018, 19:35

Neteikšu, ka esmu šokā par šādu pieeju, bet nekad, nekad tā nedarītu. Tagad visi runā par ēšanas traucējumiem, par to, ka jāpraktizē apzināta ēšana. Šī bērnu piestūķēšana pašiem nemanot man nav saprotama. Savējiem devu visu ēdienu rokā - gan vārītu dārzeņu gabalus (ķirbi, kāli, puķkāpostu, burkānu, topinambūrus utt), gan putras saceptas plāceņos. Ja devu pļuras, tad neēda. ja devu rokās gabalus, tad ēda ļoti labi. Ēšana izvērtās vismaz stundu garā pasākumā, bērns pētīja ēdienu, ņēma ar rokām, spēlējās un ēda arī. Es tajā laikā padzēru kafiju, atpūtos. Ja man stūķētu ēdienu, es arī pretotos. Dodiet mazajiem ēdienu gabalos un rokās.

mamma88 mamma88 20. Feb 2018, 01:20

Sadi nepraktizeju. Uzticos saviem berniem, ka pasi zin cik daudz grib est. Tadeadi nejut sata sajutu un aped par daudz. Ta ka mums ar svaru nav problemu, tad sads veids absoluti nav nepieciesams(tas varbut deretu kadam berninam, kuram tiesam ir loti mazs svars un vins vispar nekad neko negrib est). Manejie sez pie galdina un viens no otra macas.
Vai sis ir kaut kas sokejos?Ne, jo ari es neesmu super pareiza,un medzu kaut ko darit nepareizi, piem., ne vienmer veseligi edam.

lauvinja lauvinja 19. Feb 2018, 21:48

Nešokē. It nemaz ar ne. Audzinu savējos ka uzskatu par pareizu un pieņemu to, ka citi dara kā patīk. Kamēr vien netiek pārkāptas robežas.

Bēbi baro skatoties multenes, bēbis aizcilpos uz bērnu dārzu un skat - tur neko neēd, jo multenes nerāda - būs iespēja paskandalēt 😃

Sen jau esmu sapratusi, ka daļa jauno vecāku uzskata, ka LV nav piemērotu laika apstākļu pastaigām un āra aktivitātēm - karsts, auksts, lietus, sniegs, vējš -izvēlies kādu attaisnojumu vien vēlies. Un pēc tam mēģinājumi b/d pierunāt, ka bērniem nav ko iet tik daudz laukā un brīnās, ka slimo. Bet slimo, šo vecāku prāt, ne jau tapēc,ka neiet bērni laukā un netiek rudīti, bet visi citi aplipina nabaga bērneļus -nejaukie! Nākamais solis - metamies barot ar vitamīniem, cerot,ka imunitāte uzlaosies.

Un jā, paralēli noteikti vajag mājās mazgāt grīdu un visas virsmas ar nikniem mazgājamiem līdzekļiem,lietot gaisa atsvaidzinātājus un visu citu figņu, lai visu to var kārtīgi saostīties. 😃

DaceT DaceT 19. Feb 2018, 18:08

Šokējoši ir tas, ka Jūs kā mamma, varat uzskricelēt rakstu par citu mammu, viņai par to nezinot. Un pilnīgi šokējoši ir tas, ka Jūs pie viņas aizejat ciemos, bet pēc tam zākājat viņu MK par to, cik viņa ir briesmīga māte, tajā pašā laikā sevi cildinot. Beidziet uztraukties par citas mammas audzināšanas metodēm! Jūsu vietā es sāktu uztraukties par to kā savus bērnus audziniet Jūs. Varbūt tagad bērns to vēl nesaprot, bet ar laiku Jūs sāksiet bērnu priekšā apspriest citus cilvēkus, bērns sāks domāt, ka tas ir ok un sāks tā darīt skolā. Sāks apsmiet klases biedrus, kas dara, viņuprāt nepareizi, nepareizi ģērbjas, uzvedas, viņam ir nepareizi vecāki utt. Tas, mūsdienās, saucās "bullying" Un tas ir tas, ar ko Jūs, dārgā mamma, šobrīd nodarbojaties. Kā Jums šāds nākotnes pareģojums? Es pieņemu, ka varēju šādi rīkoties, jo Jūs "multeņu bērniem" pareģojāt Fast food nākotni. Nav nepieciešams skricelēt šādas nejēdzības!

lindas_mamma lindas_mamma 19. Feb 2018, 13:39

Nevajag uzreiz nosodīt tās mammas, kas tâ dara. Katrs bērns ir savādāks. Viens ēd visu, visur un vienalga kādos apstâkļos, savukārt, citi neēd NEMAZ nekādos apstākļos. Un ja šì multene ir vienīgais, ar ko bērnu var piedabūt ēst, tad tas ir jāizmanto. Prieks skatīties uz tiem bērniem, kas ņammâ ar veselīgu interesi, bet diemžēl ir tādi bērni, kas ēd ar ļoti lielām grūtìbām. Tas jau tāpat ir ļoti liels stress mammai. Nebūtu jāklausās vēl pārmetumi par to, ka mamma ir atradusi veidu, kā savu mazēdāju pabarot. Būsim iecietīgi, pirms bārstīties ar pārmetumiem, noskaidrot situāciju.

zacc zacc 19. Feb 2018, 13:12

Nu traki, nu. Labi, ka Jūs vienmēr un visur visu darāt perfekti pareizi!

ziemelbriedis ziemelbriedis 19. Feb 2018, 12:32

Ne speciāļi, bet es ar citreiz ēdu pie TV, tikai tādēļ, kad pagatavoju ēst, sīčiem multenes neizslēdzu...
Neredzu ar ko bērns sliktāks, ka nevar paēst skatoties, sev intresējošo lietu.
P.S. ļoti daudz kafejnīcās ir TV, kur parasti iet mūzika vai multenes...

Ievas_mamma Ievas_mamma 19. Feb 2018, 12:17

Neredzu tur neko šokējošu. Arī Ievai ēdot šad tad fonā iet televizors, multenes gan tās nav, tās ļauju skatīties minūtes 20 no rīta.
Ja par visu šādi šokēsies, dzīvot kļūs ļoti, ļoti grūti.

Mar_Mar Mar_Mar 19. Feb 2018, 11:52

Tomēr vajadzēja pajautāt kāpēc mamma tā dara, iespējams, ka kādam esot ciemos bērns vienkārši atsākas ēst. Kad mums ir ciemiņi, tad palūdzu kādam atnākt pie mums uz virtuvi, savādāk bērnam nevar iedabūt paēst, kaut viņš grib, esmu retu reizi arī dziesmiņu fona uzlikusi, un?!
"Nespēju aptvert, kā izvērtīsies bērna attieksme pret ēšanu nākotnē. Vai turpmāk viņš ieturēs maltītes, tikai sēžot pie TV un skatoties filmas, seriālus?" - nu mūsu laikā tādas ekstras nebija un man tāpat patīk uzēst pie TV, tad kā tas izskaidrojams?!!! Mana ome saviem bērniem mācījusi ēst pie galda kārtīgi, pat nesarunājoties un bērni izauguši un tāpat tā nedara ka bērnībā ome likusi, tādēļ nav teikts, ka arī Jūsu bērniem tas būs kas īpašs.
Un ļoti jauki, ka Jūsu ģimenē ēdienreize ir kā kopā pavadīšana, bet ne visiem tā ir, citi kopā pavada šādu rituālu spēlējoties , ejot pastaigās utt, katram taču savi rituāli un vērtības un tas, ka Jums tā ir svēta lieta nenozīmē, ka citiem jādara tāpat.

mincenee mincenee 19. Feb 2018, 11:22

Šokējoši, ka Jūs to rakstat blogā. Šokējoši, ka Jums tik ļoti nav savas dzīves, ka jāraksta par citu. Ja nemaldos, Jums bija arī raksts par to, kā var neiziet ar bērnu pastaigā ar ratiem. Nu tiešām šokējoši, ka uzskatat sevi par visgudro un citi nemāk dzīvot un dara visu nepareizi. Vai mammai acīs skatoties paudāt savu šoku ar??

mmammamm mmammamm 19. Feb 2018, 10:48

Tu no kādas planētas esi nokritusi?!
Tas ir pavisam normāli !

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 19. Feb 2018, 10:31

Varbūt šķitīs dīvaini, bet mūsu mazākā meitiņa kādu laiku arī tieši šādi ēda un man tas nešķita šausmīgi. Bet, cik cilvēku, tik viedokļu. Pašlaik skaisti ēd pie galda, ar visiem kopā bez mulktenītēm un nebūt ne Fast food, jo mūsu ģimenē mēginām piekopt veselīgu dzīvesveidu. Zinu savu paziņu lokā vismaz 5 bērniņus, kuri šādi ēd.

Brīve Brīve 19. Feb 2018, 10:28

Starp citu, reiz man šādu padomu deva pediatre, kad sūdzējos, ka mazulis slikti ēd. Viņa tā arī teica, uzlieciet multenes! Es arī īsti neatbalstu šādu ideju. Bet katrs dara kā grib un jums iesaku tvert visu vieglāk, gan jau jūs arī kautko mājās tādu darāt, kas kādu šokē☺