Šogad ērču ir vairāk - esat vakcinēti? Un bērni?

Šogad ērču ir vairāk - esat vakcinēti? Un bērni?

05. Apr 2016, 10:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizvadītā ziema bijusi silta, un tas ļāvis izdzīvot ievērojamam daudzumam ērču - tas satraucis daudzus cilvēkus, kuriem patīk atpūsties pie dabas. Latvijas infektoloģijas centrā (LIC) jau vērsušies vairāki cilvēki, kuriem jau pavasarī piesūkusies ērce.

Kā vēsta «TV3 Ziņas», šogad pirmais oficiālais ērces piesūkšanās gadījums fiksēts 13.janvārī. Infektoloģijas centrā pirmais pacients ar lūgumu noņemt ērci vērsies 28.martā. 

«Pārbaudei ir atnestas 17 ērces. No 15 pārbaudītajām ērcēm divas ir bijušas [encefalīta] pozitīvas. Pērn tika pārbaudītas ap 5000 ērču, un 6% bija inficētas,» stāsta LIC vadītāja Baiba Rozentāle.

Visdrošākais veids, kā izvairīties no encefalīta, ir vakcinēties. To vēl ir iespējams izdarīt, piemēram, veicot divu nedēļu ātro kursu. Tomēr pret laima slimību, ko arī var izraisīt ērces kodums, nekādu vakcīnu nav, tādēļ, rušinoties dārzā vai ejot pastaigā mežā, jābūt īpaši uzmanīgiem.

Dabas muzeja entomologs skaidro, ka ērces, visticamāk, būs nedaudz vairāk nekā pērn. Lai gan ilgstošs aukstums ziemā nav bijis, pamatīgu ērču skaitu nobendējis kāds cits dabas untums – februārī pēkšņi pienākušais atkusnis.

«Ērcēm ir vajadzīgs, lai temperatūra ir virs septiņiem grādiem, taču naktīs bijušais sals viņu skaitu ir samazinājis,» saka Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis. 

Eksperts iesaka mežā nēsāt gaišu apģērbu, lai laikus varētu pamanīt rāpojošo ērci un no tās atbrīvoties. Interesanti, ka līdz šim ērču encefalīts lielākoties bija izplatīts Krievijā un no Eiropas – Baltijas valstīs, taču pēdējo gadu laikā šī sērga izplatās arvien dziļāk Skandināvijā un citviet Eiropā.

Avots: apollo.lv

Šogad ērču ir vairāk - esat vakcinēti? Un bērni?

Māmiņu Klubs