Skaties ONLINE TV tiešraidi no BĒRNUDĀRZA par bērnu zobu higiēnu

12. Nov 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar kampaņu „Man ir tīri zobi!” aicinās pievērst uzmanību bērnu mutes dobuma un zobu veselībai 

12.novembrī, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Veselības ministrija (VM) uzsāks informatīvi izglītojošo kampaņu „Man ir tīri zobi” par bērnu mutes dobuma un zobu veselību.  Kampaņas mērķis ir stiprināt mutes dobuma un zobu kopšanas paradumus bērniem un radīt lepnumu par to, ka zobi ir tīri, uzrunājot bērnus, bērnu vecākus un skolotājus visā Latvijā. 

Kampaņa „Man ir tīri zobi!” plānota, lai aptvertu pēc iespējas plašāku mērķa auditoriju un mudinātu bērnus būt lepniem par to, ka viņi tīra zobus divas reizes dienā, un regulāri apmeklē zobārstu. Kampaņas ietvaros ir paredzēts rīkot 70 interaktīvas nodarbības pirmsskolas un sākumskolas audzēkņiem visos Latvijas reģionos, lai informētu par mutes dobuma un zobu veselības profilaksi. Aizraujošas nodarbības vadīs mutes veselības vai sabiedrības veselības speciālists un plānotais nodarbības ilgums ir 40 minūtes.

Plkst.11:00 Rīgas 94.pirmsskolas izglītības iestādē plānota atvērtā nodarbība par mutes dobuma un zobu veselību, kurā piedalīsies pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņi, zobārsts, kā arī kampaņas varoņi – zobiņš Baltiņš un zobu grauzis Urķis! Ar bērnu vecākiem ir saskaņota iespēja pasākuma laikā filmēt un fotogrāfēt. 

Kampaņu organizē Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar Veselības ministriju.

Mutes dobuma slimības, kariess un smaganu saslimšanas ir visbiežāk sastopamās slimības, kuras izraisa sāpes, diskomfortu, samazina dzīves kvalitāti un prasa dārgu ārstēšanos. Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, situācija Latvijā, vērtējama kā negatīva, tāpēc ir nepieciešams pievērst īpašu uzmanību šīs problēmas aktualizēšanai sabiedrībā.

SPKC dati liecina, ka katrs ceturtais Latvijas skolēns starp ēdienreizēm našķojas vismaz 6 un vairāk reizes dienā, tādējādi būtiski ietekmējot savu mutes dobuma un zobu veselību, tajā skaitā, kariesa veidošanos jau agrīnā vecumā. Savukārt tikai 42% zēnu un 62% meiteņu skolas vecumā tīra zobus vairāk kā reizi dienā, kā rezultātā īpaši neapmierinoša situācija ir zēnu vidū, no kuriem 15 gadu vecumā tikai 40,5% tīra zobus biežāk kā reizi dienā, tādējādi būtiski pasliktinot mutes dobuma un zobu veselību.

 20141111131309-26134.jpg