Saules apdegumi: profilakse un ārstēšana

Saules apdegumi: profilakse un ārstēšana

07. Jun 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā ik gadu, pienākot vasarai, īpaši liela vērība jāvelta bērna maigās ādas aizsargāšanai no saules apdegumiem. Kā to vislabāk darīt, un kā novērst jau izveidojušos saules apdegumu, portāls www.maminuklubs.lv jautā dermatoloģei Džuljetai Ulmanei. 

1. Lietojam saules aizsargkrēmu!

Protams, vasaras laikā no saules staru spēcīgās iedarbības, vecākiem savus bērnus ir jāsargā jo īpaši, un pirmais palīgs, kas veic šo funkciju, ir saules aizsargkrēms!

„Diemžēl tur nu neko nevar darīt – aizsargkrēms bērniņa ādai ir obligāta nepieciešamība. Tagad veikalos un aptiekās ir nopērkamas speciālas saules aizsargkrēmu sērijas, kas paredzētas speciāli bērniem.

Atkarībā no saules intensitātes, ir jāizvēlas krēmu ar SPF jeb saules aizsargfaktoru 30 līdz 50,” stāsta Džuljeta Ulmane.

Dermatoloģe atgādina, ka tad, ja bērniņš iet ūdenī - upē, ezerā vai jūrā - krēms noskalojas, tādēļ pēc peldes aizsargkrēma kārtiņa noteikti jāatjauno!

Tāpat pirms lietošanas, ir būtiski noskaidrot krēma derīguma termiņu!

„Bieži vien cilvēki mēdz iegādāties krēmu, to palietot un pietaupīt nākamajai vasarai. Tomēr bieži vien pēc gada tam jau ir beidzies derīguma termiņš, tādēļ to noteikti ir jāatceras pārbaudīt,” piekodina Džuljeta Ulmane.

2. Piemērots apģērbs

Otrkārt, dodoties saulē, bērniņam jāizvēlas piemērots apģērbs!

„Mazajam jāvelk krekliņš ar pusgarām vai garām piedurknēm un galvā obligāti jāliek baltas krāsas cepurīte.

Tā kā diezgan bieži ir sastopami saules apdegumi aiz ausīm un kakla daļā, maziem bērniņiem īpaši labi izvēlēties ir cepurīti ar pagarinātu pakauša daļu, kas piesegs viņa pleciņus!

Sevišķi svarīgi izvēlēties šādu cepurīti ir tad, ja bērniņam ir īsi mati, kas neapsedz kakliņu,” uzsver dermatoloģe.  

3. Īpašs saules aizsargtērps!

Tagad arī Latvijā nopērkami speciāli tērpi, kas vienlaikus piemēroti, gan bērnam dodoties peldēties, gan arī spēlējoties smiltiņās uz sauszemes, lai pasargātu viņa ādu no saules apdeguma.

„Šiem saules aizsargtērpiem ir divi veidi: kombinezons un legingi komplektā ar garu piedurkņu krekliņu. Tiem piemīt SPF 50, līdz ar to šie tērpi bērna ādu ļoti labi pasargā no saules staru iedarbības!

Tad, ja bērniņam mugurā ir šāds tērps, galvā ir cepurīte, bet rociņu un kājiņu daļa, kas ir atkailināta, ieziesta ar saules aizsargkrēmu, bērns no saules apdegumiem ir labi pasargāts,” pārliecināta Džuljeta Ulmane.

Pirmā palīdzība apdeguma gadījumā

Tad, ja nu bērniņa ādu tomēr pilnībā nav izdevies pasargāt no saules, pirmās pazīmes, kas liecina par apdegumu ir: apsārtums, tūska un sāpes, nopietnākos gadījumos – arī čūlas.

„Konstatējot saules apdegumu (pat, ja tikai bērna pleciņi ir kļuvuši viegli sārti), vispirms ādu nepieciešams atvēsināt, un šim nolūkam lieliski noder samitrināts, vēss dvielis.

Savukārt, kad āda atvēsināta, tai jāuzklāj speciāls krēms vai putas, kas īpaši paredzētas apdegumu ārstēšanai,” stāsta dermatoloģe.

Vēl Džuljeta Ulmane piebilst, ka nekādā gadījumā saules apdeguma vietai nedrīkst uzklāt ne krējumu, ne sviestu! Ādu ir nepieciešams atbrīvot no augstās temperatūras, bet šie produkti šim nolūkam nav piemēroti, jo ādu sakarsēs vēl vairāk! 

Māmiņu Klubs

Parūpējies par mazuļa ādiņu droši! Bubchen sauļošanās losjons!

20140606132246-23014.jpg