Saules apdegumi. Pirmās palīdzības pamati

Saules apdegumi. Pirmās palīdzības pamati

14. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs saules apdegums bērnam palielina ādas vēža risku vēlākā dzīvē, tāpēc tā kā nav noteiktu medikamentu saules apdegumu ārstēšanā, pats labākais paņēmiens, kā aizsargāt savu un visas ģimenes ādu, būtu sauļošanās krēmu lietošana.  Vairāk par saules apdegumiem stāsta pediatre Anna Birka.

Saules apdegumu simptomi

„Lai gan saules apdegumus bērns var iegūt, pavadot saulē 15 līdz 30 minūtes bez pietiekamas ādas aizsardzības, saules apdegumu simptomi parasti parādās 2 līdz 6 stundas vēlāk,” atzīmē pediatre. „Saules apdegumu simptomi var izpausties kā sāpes, ādas apsārtums, drudzis vai ādas čūlas.”

Ja āda ir ieguvusi saules apdegumu, bojātā āda nolobīsies pēc četrām līdz septiņām dienām.

Kas ir saules apdegums?

Saules apdegums pamatā ir tāds pats apdegums kā cita veida apdegumi, tomēr atšķirība ir tā, ka to izraisa pārāk liela saules ultravioletā starojuma ietekme uz ādas.

Līdzīgi kā citiem apdegumiem, saules apdegumi var būt pirmās pakāpes apdegumi, kas ir visbiežāk sastopamie. Ja ir iegūts pirmās pakāpes ādas apdegums, Tava bērna āda būs sarkana un sāpīga, bet uz ādas nebūs čūlas. Daudz nopietnāks un dziļāks saules apdegums ir otrās pakāpes apdegums, kad veidojas uz ādas čūlas. Vēl retāk sastopams ir trešās pakāpes apdegums.

Saules apdegumu ārstēšana

„Saules apdegumu medikamentu galvenais mērķis ir atvieglot bērniņa sāpes un likt justies kaut nedaudz labāk, sevišķi pirmajās dienās, kad saules apdegumi ir vissāpīgie,” stāsta pediatre. „No savas un pacientu pieredzes parasti saules apdegumu mazināšanai iesaku lietot Bepanthen krēmu, kas satur aktīvo vielu dekspantenolu, kas ādā ātri pārvēršas par pantotēnskābi – vitamīnu, kas veicina jaunu audu veidošanos un paātrina rētas dzīšanu.”

Tipiska saules apdegumu ārstēšana ietver:

-         dot bērnam papildus šķidrumu, lai bērna organisms neatūdeņotos;

-         sāpju samazināšanas līdzekļu lietošana;

-         vēsas kompreses un nomierinoši losjoni;

-         iešana vēsā vannā un dušā;

-         ja apdeguma vietas kļūst niezošas un āda sāk lobīties, var lietot antihistamīnus;

-         lokālu steroīdu, piemēram, hidrokortizona krēmu lietošana, lai gan daži eksperti uzskata,ka tas nav efektīvi.