Rūdīšanās kā dzīvesveids

Rūdīšanās kā dzīvesveids

22. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rūdīšanos padarīt no ne visai patīkamas procedūras par dzīvesveidu? Kā no zīdaiņa vecuma mazuli pieradināt pie rūdīšanās procedūrām?

Bērnu rūdīšanās jautājumi interesē ne tikai vecākus, kas vēlas, lai viņu mazuļi būtu veseli, bet arī ārstus un pedagogus, kas cenšas izstrādāt harmoniskas fiziskās un garīgās attīstības sistēmu. Lai bērns būtu vesels, rūdīšanās procedūrām jākļūst par dzīvesveidu. Samērā revolucionāra pieeja mazuļa aprūpei pirmajā dzīves gadā arī tomēr ir būtiska, jo jāatzīst, ka daudzām tradīcijām tomēr ir nozīme.

Rūdīšanās principi

Rūdīšanās ir ne tikai kādu noteiktu darbību kopums, bet tā ir vesela sistēma, kas strādā pastāvīgi, sākot no pirmajām mazuļa dzīves dienām. Tāda sistēma nebeidzas pat mazuļa slimības laikā.

Vislabākā un efektīvākā iedarbība ir dabas faktoriem: ūdenim, saulei un gaisam. Tā kā pamatā mūsdienās dzīvojam dzīvokļos vai labiekārtotās mājās pilsētās, tālāk no dabīgās dzīves un dabas, tad rūdīšanās procedūras jārada savā ziņā mākslīgi - mājas apstākļos.

Lai sasniegtu optimālo efektu rūdīšanās procedūrām jābūt cieši saistītām ar fiziskiem vingrinājumiem, pareizu uzturu un higiēnu. Tikai pateicoties šai savienībai iespējams sasniegt rezultātus.

Gaisa peldes

Mazulim jau no dzimšanas ir ļauts kādu laiciņu pabūt kailam, pat, ja gaisa temperatūra telpā ir vien 18 grādi. Apģērbt mazuli var, tiklīdz pamani, ka viņam ir vēsi. Pie tam, par to neliecina zilganas kājiņas un vēsas rociņas, bet gan - mazuļa uzvedība, kas ir atšķirīga no ierastās.

Jau no pirmajām dzīves dienām ar mazuli jādodas pastaigās. Vasarā, kad ir silts, pietiek mazuli sasegt ar autiņu ratos. Saules peldes palīdz cīnīties ar ādas iekaisumiem un izsitumiem, tātad - jāļauj mazulim pabaudīt arī saules stari.

Radot mazulim mākslīgu aizsardzību, cilvēks atslēdz pats dabīgo aizsardzību, un tā atrofējas bez jebkādiem treniņiem, tātad - jādomā par to, kur patiešām vajag mazuli pasargāt, un kur bez pasargāšanas var iztikt.

Apslacīšanās ar ūdeni

Arī apslacīties var jau no dzimšanas, jo mazuļa vannošana vēsā ūdenī ir veselīga: tā aktivizē organismu, paaugstina ķermeņa temperatūru.

Vēso apslacīšanos sāk ar mazuļa kājiņu iemērkšanu ūdenī, pēc tam, kad bērniņš pierod pie ūdens temperatūras, aplej viņu līdz pat padusītēm. Svarīga ir arī to receptoru stimulēšana, kas atrodas mazuļa galvā, jo tie atbild par organisma atbildes reakcijas veidošanos, tātad - apslacīt vajag arī galviņu.

Normālā gadījumā šādas procedūras laikā mazulim paaugstinās muskuļu tonuss, ādiņa kļūst sārtāka, viņš sasilst samērā ātri, tāpēc nav nepieciešamības nekavējoties mazuli noslaucīt un ietīt. Bērniņu kādu laiku var paturēt bez drēbītēm un pēc tam sasegt ar autiņu un pielikt pie krūts. Pēc tādām procedūrām mazuļiem parasti patīk uzēst krūts pienu.

Protams, ja pieaugušais nodarbojas arī ar sava organisma rūdīšanu, mazuļa rūdīšana būs daudz vienkāršāks process, un kopīgi tas tiešām var pārvērsties par dzīvesveidu.

Māmiņu Klubs