ROZENTĀLE: Vakcinācijas ierobežošana nodarīs būtisku kaitējumu bērnu veselībai

ROZENTĀLE: Vakcinācijas ierobežošana nodarīs būtisku kaitējumu bērnu veselībai

28. Oct 2013, 11:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā Māmiņu Klubs jau rakstīja, Latvijas veselības aizsardzības ministrija sagatavojusi vakcinācijas noteikumu labojumus, saskaņā ar kuriem vakcīnas ievadīšana bērniem pret rota vīrusu un otrā vakcīna pret vējbakām līdzekļu trūkuma dēļ tiks atlikta (Līdzekļu trūkuma dēļ atlikta jauno vakcīnu ievadīšana bērniem) Latvijas infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle uzskata, ka šie labojumi nodarīs reālu kaitējumu bērnu veselībai un sekas izmaksās daudz dārgāk kā pašas vakcīnas. Par to ziņo arī radio MIX FM.

"Tas, ka bērns nedabū otro vakcīnas devu, ir ļoti slikti. Tā daļa bērnu, kas jau ieguvuši nepieciešamo pošu skaitu, var justies droši, jo viņiem ir imunitāte uz kādu laiku, bet, diemžēl, kad paiet noteiktais laika sprīdis, nepieciešama revakcinācija", - paskaidro Baiba Rozentāle.

Attiecīgi, ja bērns nesaņem otro poti, viņš kļūst uzņēmīgs pret saslimšanu.

"Sanāk, ka viss sasniegtais, faktiski tiek palaists vējā. Un tas ir ļoti nepareizi. Es nesarpotu situācijas, kurās visur tiek runāts par to, ka līdzekļu ekonomijai uz ārstēšanu nepieciešams tos virzīt uz profilaksi, bet tai pat laikā tas netiek darīts. Ja tiek ziņots, ka ienākumi palielinās, mūsu valsts ir veiksmīga, tad kāpēc bērniem, kas ir prioritāte, tiek atteiktas profilaktiskās aizsardzības iespējas no infekciju izraisītām saslimšanām", - brīnās Baiba Rozentāle.

Uz doto brīdi valsts apmaksātā vakcinācija pret rota vīrusu atlikta līdz 2015.gada 1.janvārim, un papildus pote pret vējbakām līdz 2017.gada 1.janvārim.

Veselības ministrija paskaidroja, ka 2014.gada budžeta projektā, kā arī ārkārtas gadījumiem aprēķinātajā budžetā uz trim nākošajiem gadiem nav paredzēti līdzekļi šīm vakcīnām.

lauvinja lauvinja 28. Oct 2013, 14:11

Un ko ta Rozentāles kundze vecākus laikus nebrīdināja, ka vajadzēs revakcināciju, kura nav iekļauta kalendārā no valsts puses? Tagad vajadzētu tos, kuri ielika vakcinācijas kalendārā vakcināciju pret vējbakām bez revakcinācijas, saukt pie reālas atbildības! Ka tik rozentāles kundze pati tajā laikā nebij pie teikšanas?

Vismaz tagad esiet tik drosmīgi un pastāstiet labi skaļi situāciju vecākiem!