Rotaļu māja - tipijs

Rotaļu māja - tipijs

23. Feb 2018, 15:57 janeleja janeleja

Mūsu meitas rotaļu zona ir atsevišķa istaba, kas atvēlēta tieši rotaļām un viņas personīgo lietu glabāšanai. Šobrīd, gandrīz divus gadus vecajai Harmonijai Līvai rotaļu istaba ir iekārtota minimalisma stilā ar meža un dabas tematiku. Iedvesmu smēlāmies apkārtējā vidē, jo dzīvojam gandrīz pie meža, Kurzemes piekrastē un atrodamies tālu no pilsētvides. Vairākas idejas rotaļām esam īstenojuši iedvesmojoties no Motesori pedagoģijas pamatprincipiem, piemēram, rotaļāšanās ar pupiņām, smiltīm, bēršana no trauciņa trauciņā. Visam pāri stāv darboties prieks, bērna iesaistīšana visos ikdienas darbos un rotaļīga, nepiespiesta attieksme pret rezultātu, būtiski mums šķiet izbaudīt procesu. Rotaļlietas glabājam tikai atvērta tipa plauktos, ja ir iespēja, cenšamies izvēlēties dabiskus materiālus, apzināti izvairāmies no plastmasas rotaļlietām, lai gan neesam kategoriski, ja rotaļlieta ir dāvināta un mīļa, šis fakts ir būtiskāks par vecāku eko nostāju :) Kad meita būs paaugusies, plānojam viņai iekārtot pašai savu mežonīgo pasauli mājas bēniņos, ar rāpšanās elementiem, šūpuļtīklu un mūzikas instrumentiem. Šobrīd regulāri pārskatu rotaļlietu klāstu mājās un izmantoju rotācijas metodi. Daļu rotaļlietu salieku kastē un nolieku bērnam neredzamā vietā (šo daru kamēr viņa guļ diendusu), pēc apmēram 2-3 nedēļām, iedodu kasti un bērnam atkal ir interesanti izkrāmēt mantas, izpētīt tās, rotaļāties. Ja vairākus mēnešus rotaļlieta netiek aiztikta (vērojam savu bērnu darbībā), tad to ziedojam, lai tiek citiem bērniem un viņu priekam. Esam pārliecināti, ka rotaļlietu kārtošana ir viegls un patīkams process, ja pieaugušie kontrolē rotaļlietu daudzumu mājās un ja negaidām, ka bērns pirmsskolas vecumā sakārtos rotaļlietas bez pieaugušo atbalsta un iniciatīvas. Jau kādu laiku meita cenšas būvēt mājas no spilveniem un segām, tāpēc visi kopā nolemām pagatavot tipiju - telti bērniem. Devāmies uz mežu, vīrs parūpējās par piemērotu koku (lazda) atrašanu, notīrīšanu no mizas, izžāvēšanu un nopulēšanu ar smilšpapīru. Meita ļoti labprāt piedalījās sagādes procesā. Klupdama krizdama pa kupenām nesa koku un man nācās turēt, precīzāk balstīt visu viņas svaru no aizmugures. Šī bija ļoti jautra pasākuma daļa, jo viņa bija pārliecināta, ka nes koku :)

20180223154426-73774.jpg

Tad sākām eksperimentēt ar tipija būvniecību. Bez īpašas meklēšanas internetā, vienkārši sākām likt visu kopā, sākumā izmantojām trīs kokus, vēlāk, jau sapratam, ka foršāk būs ar sešiem, lai auduma daļa labāk turētos.

20180223154321-28724.jpg

Meitai ļoti patika iesaistīties procesā. Viņa nesa vēl un vēl kokus un visu laiku atkārotja: "Nesam, nesam, nesam!!!" :)

20180223154517-68183.jpg

Kokus sasējām kopā ar lentām, kas jau bija mājās, izmantojot dāvanu iesaiņošanas lentas. Man patīk, ka šis tipijs ir tāds mazliet "Wild", ne ar noslīpētiem dēlīšiem, augšpuse atgādina brieža ragus :)

20180223154637-24402.jpg

Tad likām auduma daļu, izmantojot palagu. Mājiņā - tipijā nekavējoties tika iekārtoti labākie draugi un šī brīža aktuālā rotaļlieta pupiņas.

20180223154816-60061.jpg

Meitas prieks par jauno māju ir neaprakstāms:

20180223154848-19243.jpg

Tāpēc aicinām jūs ielūkoties visa procesa videomateriālā, kuru varat redzēt spiežot uz linka:

https://d.tube/#!/v/silini/4ho4movq