Piramīda - rotaļlieta, kura aug kopā ar bērnu

Piramīda - rotaļlieta, kura aug kopā ar bērnu

29. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs uzsākot jaunu rakstu sēriju, kas veltīta Montesori materiāliem, aicina arī Tevi ielūkoties iespējās - kā ar vienkāršību un loģiku palīdzēt attīstīties savam mazulim.

Šis jau ir otrais stāsts Montesori materiālu sērijā. Kā iemācīt bērnam grupēt priekšmetus pēc krāsām un figūram, lasi pirmajā stāstā.

Montessori aktivitāšu iekļaušana ikdienas aktivitātēs, palīdzēs mazulim attīstīties atbilstoši viņa vecumam un sajūtam. Loģiskā domašana, pacietība, pasaules uztvere un talanti - šī ir tikai daļa no prasmēm, ko mazulis apgūst savā bērnībā. Palīdzēsim viņam, piedāvājot atbilstošas rotaļlietas. 

Piramīda- ilgtermiņa rotaļlieta, ko bērnam var sākt piedāvāt jau 6 līdz 12 mēnešu vecumā, un šī rotaļlieta būs aktuāla un aizraujoša arī 3 gadu vecumā.   

20171006190647-38320.jpg

Montessori attīstības centra vadītāja, Montessori skolotāja Rīgā – Olga Strautiņa izvedīs mūs cauri piramīdu pasaulei un palīdzēs saprast, kā ar tās palīdzību attīstīt bērniņa maņas. 

Pirmā piramīda

6-12 mēnešu vecums ir tas laiks, kad varam iepazīstināt mazuli ar viņa pirmo piramīdu. Svarīgi, lai viņš šajā laikā jau mācētu pats apsēsties. Ņemsim vērā arī to, ka pirmajai piramīdai nevajadzētu būt visās varavīksnes krasās. Piedāvasim mazulim vienkrāsainu piramīdu, kas sastāv no 3 stāviem un ir vienkrāsaina.

20171006190728-24984.jpg

Kad iepazīstināt bērnu ar piramīdu, noteikti parādiet viņam, kā ar to var spēlēties: noņemot - uzliekot. Un katru no savāk izdarītajam kustībam pastāstām - tagad es noņemšu kvadrātu. Kvadrāts ir zilā krāsā. Tagad es kvadrātu uzlikšu atpakaļ. Stāstām gan krāsas, gan figūras. Arī darbības, ko veicam.

Otrā piramīda.

Kad skatoties uz to, kā mazulis spēlējas, Jūs saprotat, ka mazā piramīda viņam ir palikusi garlaicīga, varat tam piedāvāt nākamo. Šāda piramīda ir bijusi teju katram bērnam - klasiska, ar uzliekamiem, krāsainiem apļiem. Šāda piramīda noteikti ļaus paplašināt bērnam piedāvājamo uzdevumu skaitu, atkarībā no viņa vecuma un prasmēm. 

20171006190756-55583.jpg

Rotaļāšanās princips ir tieši tāds pats kā sākumā. Katra kustība tiek parādīta, tāpat arī krāsas un formas mēs nosaucam, bērniņam redzot un dzirdot. Iemācāmies atšķirt izmērus: liels riņķis - mazs riņķis. Ļaujam bērnam pašam saprast un izpētīt atšķirības, kādas redzamas piramīdas elementos.

Ja mājās ir pieejamas piramīdas ar uzliekamiem kvadrātiem vai citas formas lementiem, tad tādā veidā mēs ļoti labi varam palīdzēt bērnam apgūt ģeometriskās figūras. Varam lūgt sameklēt vienādu krāsu figūriņas, tāpat spēlēties ar "liels kvadrāts, mazs kvadrāts".

20171006190823-72525.jpg

Mācīt krāsas, figūras, lielumus un kārtot tās pa krāsām, bērniņš droši var no 1.5 līdz 3 gadu vecumam. 

 20171006190844-44179.jpg

Rozā tornis

Piramīda - tas ir tornis. Montessori pedagoģijā šis ir ļoti pazīstams rotaļu elements.

20171006191030-67379.jpg

Pirmkārt - tas ir  augsts un tā uzbūvēšana būs izaicinājums gan vecakiem, gan bērniem, 

Otrkārt - šādā tornī esošie elementi(stāvi), katrs atšķiras gan pēc izmēra, gan svara. Bērnam ir lieliska iespēja turot tos rokās, izjust šīs atšķirības.

Kā izmantot torni rotaļās?  iesakumā - visas torņa sastāvdaļas izberam uz grīdas un piedāvājam atrast pašu lielāko un pašu mazāko elementu. Tāpat - varam palīdzēt izveidot pamatni un tad - kārtu pakārtai aicināt atrast katru nākamo klucīti ko novietot pieramīdas nākamajos stāvos. 

Klucīšus ir iespēja kārtot pa apli, pa diagonāli, veidot pakāpienus, jeb trepes. Ir daudz un dažādu veidu kā uzbūtet piramīdu. Bērni, kas apguvuši Montessori programmu,  kopumā esot izveidojusi teju 70 dažādus veidus, kā uzbūvēt piramīdu. Tāpat - ir pieejamas arī speciālas pamācību grāmatiņas, kurās var smelties idejas rozā torņa būvēšanai. 

20171006191052-79252.jpg

Kopā ar bērnu ar izspēlēt trīs jautājumu spēli. Noliekam priekšā bērnam divus elementus (piramīdas klucīšus) - vienu lielāku un vienu mazāku:

  • Parādam - šis ir lielais - šis - mazais 
  • Palūdzam, lai bērns mums iedod  no sākuma lielo, pēc tam mazo klucīti.
  • Nobeigumā pajautājam viņam, rādot kādu no klucīšiem? "Šis ir mazais?"  "Šis ir lielais?" ""Parādi man mazo/lielo klucīti

Parādiet bērnam, kā var apreizi uzbūvēt torni. Novietojiet visus klucīšus vienu otram blakus, attiecīgi sākot ar mazāko līdz lielākajam. Un, kad tie ir novietoti, sākot ar lielāko, ņemam un būvējam torni līdz augšai. 

Alternatīva iespēja

Piramīdas mājas var būvet no dažādiem materiāliem- tējas kastītēm, kurpju kastēm vai citiem materiāliem, kurus var slikt vienu virs otra. Piramīdu var pagatavot arī paši, izveidojot klucīšus no kartona vai sarunājot ar tēti, kurš šādu piramīdu var izgatavot no koka klucīšiem un pēc tam to kopā nokrāsot. 

Ir vēl kāds variants, ko varat izmēgināt- piramīda - statīvs. Uz tās ir iespēja likt koka riņķīšus - noderēs aizkaru riņķi, tāpat arī matu gumijas, kas ir gana krāsainas un košas. Tādā veidā mēs varam iemācīt bērnam krāsas un paralēli tam, darbošanās ar matu gumijām būs vērtīga, jo šajā procesā tiks nodarbinātas abas rokas. 

20171006190944-62232.jpg

Rotaļlieta - piramīda bērnam iemācīs:

  • attīstīt koordinācijas prasmes
  • uzmanību
  • kārtību un cītību
  • mehāniskās prasmes lielākā mērogā
  • krāsas, izmērus un formas

20171006191158-73419.jpg

 HUGGIES Rotaļzemē - daudz un dažādu ieteikumu,

kā pavadīt laiku kopā ar bērnu,

palīdzot viņam attīstīties un

pavadot laiku kopā!

20171017130029-57082.jpg