Rotaļlaukumiņa drošības likumi: TOP10

Rotaļlaukumiņa drošības likumi: TOP10

08. Jun 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai jums ir iecienītākais rotaļu laukums? Varbūt kāds brīvdabas laukumiņš ar lieliskām konstrukcijām, bet, iespējams, tas ir kāds rotaļu laukums telpās, kur rāpties un kāpelēt. Vai varbūt iecienītākais jūsu ģimenei ir pēc skata novecojis laukumiņš ar šūpolēm un tornīti.

Lai kā nebūtu, rotaļu laukumiņš ir patiešām vesela pasaule bērniem, kur izklaidēties un sevi izaicināt!

Diemžēl rotaļu laukums ir arī potenciāli bīstama vieta, kur var notikt kāda nelaime vai negadījums kaut aiz nejaušības, tāpēc vienmēr ir vērts atgādināt par drošības likumiem.

Pieskatīšana rotaļlaukumos

Seko ar acīm bērniem rotaļu laukumā. Tas noteikti nebūs grūti, sevišķi, kad bērns vēlēsies parādīt,ko iemācījies un sauks Tevi,lai paskaties,kā viņš kāpj, šūpojas vai lec.

Pārbaudi rotaļu laukumus, kur bērns rotaļājas. Vecākiem vajadzētu paredzēt iespējamās briesmas rotaļu laukumā- bīstamas virsmas, bojātu ekipējumu. Par šādiem bojājumiem noteikti vajadzētu ziņot atbildīgai personai.

Māci bērnam, ka grūšana, stumšana vair drūzmēšanās rotaļu laukumā var būt bīstama.

Apģērb bērnu piemēroti rotaļu laukumam. Rotaļu laukumā nevajadzētu likt ķēdītes, šalles vai citu apģērbu, aiz kura var paraut un radīt kādu traumu. Arī ķiveres var būt bīstamas rotaļu laukumā, tāpēc pataupi to riteņiem.

Mazie bērni rotaļājas citādāk nekā lielie  bērni, tieši tāpēc bērniem,kas ir jaunāki par 5 gadiem, vajadzētu būt citā laukumiņā.

Bērnu vecumam piemērots rotaļu laukums

Nodrošini,lai bērni spēlējas viņa vecumam atbilstošā laukumiņā. Rotaļu laukumiņi parasti ir sadalīti pēc vecuma, pēc tā arī vajadzētu vadīties, izvēloties rotaļāšanās vietu, jo mazāks bērniņš lielā laukumiņā var radīt pats sev problēmas un traumas, skrienot un lecot lielajiem bērniem.

Bērniem, kuri mācās staigāt, laukumiņam vajadzētu būt līdzenam un gludam. Lieliski piemērotas ir virsmas ar gumijotu segumu, lai mīkstinātu kritienus.

Ja bērns jau prot sēdēt bez atbalsta (parasti ap 9 mēnešiem), vari piedāvāt bērnam šūpoles.

Izvairies no rotaļu laukumiem ar asfalta, betona, grants segumiem.

Ieteicamais segums rotaļu laukumiem, kur spēlēties ir smiltis, skaidas, mulča, gumija vai citi mākslīgie materiāli.

Māmiņu Klubs