Veikt vai neveikt revakcināciju pret vējbakām?

Veikt vai neveikt revakcināciju pret vējbakām?

25. Nov 2014, 14:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam saņēmuši māmiņas jautājumu par vējbaku revakcinācijas nepieciešamību un situāciju vakcinācijas kalendārā. Devāmies pie ārstes, lai noskaidrotu atbildi!

JAUTĀJUMS:

Labdien, ar Jūsu (Māmiņu kluba) starpniecību vēlētos noskaidrot jautājumu par vējbaku revakcināciju bērniem. Līdz šim konkrētu atbildi neesmu atradusi un nesaprotu kā rīkoties, lai nekaitētu savam
bērnam. Ir dzirdēti dažādi viedokļi, arī ārstu starpā viedokļi atšķiras - vieni revakcinē, citi "neko par to nezina". Vispirms gribu teikt, ka meitai vējbaku pote tika veikta, jo man netika pateikts, ka var izvēlēties un var šo vakcināciju arī neveikt.

Internetā atradu sekojošu rakstu, kas tapis sadarbībā ar Māmiņu klubu pagājušā gada vasarā:

Rakstā minēts, ka : _Otra pote pret vējbakām bērnu vakcinācijas kalendārā tiks iekļauta,......., bet daktere D.Zavadska rakstā saka: "Lai nodrošinātu ilgstošu aizsardzību pret vējbakām, ir
nepieciešama otrā vakcīnas deva, vēlams, līdz 8 gadu vecumam. Latvijas valsts imunizācijas kalendārā vējbaku vakcīnas otrā deva paredzēta 7 gadu vecumā, stāsta D.Zavadska."  Meita 2008.gadā (tad viņai bija gads un daži mēneši) tika vakcinēta pret vējbakām, slimojusi ar tām nav. Šobrīd meitai ir 7 gadi un jau astoņi mēneši. Jautāju savai bērnu dakterei, viņa neko par revakcināciju nezināja teikt, potēšanas kalendārā nav paredzēts un viss (lai gan daktere Zavadska rakstā saka, ka vējbaku vakcīnas otrā deva paredzēta 7 gadu vecumā).

Vēlētos ar Jūsu starpniecību noskaidrot kompetentu mediķu viedokli šobrīd - kā vecākiem rīkoties. Vējbaku poti uzsāka vakcinēt 2008.gadā (~15 mēnešu vecumā). Tātad tagad šiem bērniem ir jau 7 gadi, it kā nepieciešama revakcinācija, bet, cik saprotams, daudzi vecāki pat nav informēti, ka šāda vakcinācija būtu jāveic.

Varbūt tomēr neveikt un cerēt, ka bērns tomēr līdz tiem 12 gadiem izslimos? Tad jau sanāk, ka tā pirmā pote ir bezjēdzīga. Vecāki paši negribot piekrituši eksperimentēt ar saviem bērniem? Pirmā pote tika iepotēta, neko nepaskaidrojot, ka būs nepieciešana revakcinācija, it kā vajag revakcinēt, bet kalendārā taču nav paredzēts (tā saka daktere), tātad nerevakcinē! Un vai, ja šo otru poti tomēr iepotēs, vai tā garantēs aizsardzību mūža garumā vai vajadzēs vēl kādu revakcināciju? Šobrīd es jūtos tā, ka būtu savai meitai izdarījusi "lāča pakalpojumu".

Atbild Bērnu slimnīcas bērnu infektologs un vakcinācijas speciālists Dace Zavadska:

Vējbaku vakcinācijas 2.deva LV Imunizācijas kalendārā par valsts līdzekļiem tiks iekļauta 2017. gadā.

Tie bērni, kuri ir saņēmuši 1 vakcīnas devu, ir aizsargāti pret saslimšanu ar vējbakām aptuveni par 95%, 2.deva nodrošina 98% un vairāk aizsardzību pret vējbaku slimību visa mūža garumā.

Tātad bērni, kuri no 2008. gadā ir uzsākuši vakcināciju, nav pakļauti augstākam riskam, ņemot vērā tomēr salīdzinoši īso laika brīdi pēc izdarītās vakcinācijas, izveidojušās antivielas cirkulē un nodrošina aizsardzību. 2.deva šo aizsardzību nostiprinās un paildzinās.

Pēc vakcīnas ražotāja un zinātniskiem pētījumiem, 2.devu pilnīgas aizsardzības nodrošināšanai var veikt jau pēc 2 mēnešu intervāla, LV ir izvēlējusies šo 2.devu veikt kopā ar citām 7 gadu vecumā paredzētajām imunizācijām. Jāpiebilst, ka pagaidām mūsu vidē turpina cirkulēt vējbakas izraisošais vīruss, kas vakcinētiem bērniem darbojas kā dabīgs antivielu pastiprinātājs un pavairotājs. Pēc vairākiem gadiem, pieaugot vakcinācijas aptverei, situācija var mainīties.

Tātad atbilde māmiņai: satraukumam nav pamata, un savi personīgie līdzekļi 2.devas saņemšanai nav jāiegulda.