Rāpelēšana pa šķēršļu joslu veicina mazuļa pareizu attīstību

Rāpelēšana pa šķēršļu joslu veicina mazuļa pareizu attīstību

13. Sep 2017, 13:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedāvājot bērnam piemērotas rotaļlietas un pareizi iekārtojot vidi mājās, bērns attīstīsies dabiski un mazulis arī labi adaptēsies apkārtējā vidē.

Kāpēc ir svarīgi, lai vide būtu iekārtota pareizi?

Pēdējā laikā bieži dzirdam mammas lepojamies ar to, ka viņu bērni nerāpo, bet jau ļoti agri sāk staigāt. Tomēr ir daudz nopietnu, zinātnisku medicīnas rakstu par muskuļu attīstību un muskuļu ķēdēm, kuros stāstīts, ka četrrāpus pozīcija koordinēta rāpošana ir viena no svarīgākajām cilvēka kustībām.  

Tā kā zīdainis piedzimst ar rāpošanas refleksu, tas nozīmē, ka viņš nevar nerāpot! Diemžēl bērni šo posmu bieži vien izlaiž un ātri ceļas kājās tikai tā iemesla dēļ, ka nav bijusi piemērota vide, lai rāpošanas kustība attīstītos.

Taču rāpošanas apgūšanai ir ļoti liela nozīme bērna turpmākajā dzīvē. Ir atklāts, ka bērni, kuri nekad nav rāpojuši, izjūt līdzsvara problēmas – viņiem var būt grūtāk apgūt prasmes braukt ar divriteni vai arī viņi ir neveiklāki – viss krīt ārā no rokām, viņi biežāk aizķeras un paklūp. Izrādās, arī rakstības apgūšanas pirmsākums meklējams rāpošanā.

“Ja mēs ieskatītos, kādi ir tradicionāli iekārtoti dzīvokļi, redzētu, ka tajos pārsvarā ir divi līmeņi – grīda un tālāk jau dīvāns, kas nozīmē, ka nav starpposma jeb cita līmeņa, kur bērnam pacelties augstāk,” savos novērojumos dalās Māmiņu Kluba fizioterapeite Kristīne Asonova.

Parasti zīdainis rāpo pa grīdu, bet pieaugušie sēž uz dīvāna un skatās televizoru. Palūkojoties no grīdas uz augšu, mazulim bieži vien redzams uz dīvāna novietots telefons vai televīzijas pults, ko pieaugušie tik bieži ņem rokā un līdz ar to bērnu ļoti interesē. Mazulim interesanta šķiet nevis konkrētā manta, bet gan tas, ka pieaugušo to tik bieži ņem rokās!

Tad bērniņš pierāpo pie dīvāna un ar roku spēku uzvelkas augšā. Tomēr tas nenozīmē, ka viņš ir gatavs staigāšanai vai stāvēšanai, bet gan liecina par to, ka bērns ir motivēts celties uz augstāku līmeni.

Vecāku pienākums šajā gadījumā būtu nevis priecāties par to, ka viņu mazulis cenšas piecelties kājās, bet gan piedāvāt dažāda līmeņa stingrāka materiāla pufus un klučus, uz kuriem bērns var uzkāpt un pēc tam nokāpt vai izrāpot tiem cauri.

Šim viedoklim piekrīt arī fizioterapeite Klaudija Hēla, kura norāda, ka bērnam jāļauj rāpelēt!

20170912112602-86974.jpg

Kā iekārtot mazulim piemērotu šķēršļu joslu un rotaļāšanās laukumu?

Ja mazulis jau sācis rāpot, šķēršļiem vides iekārtojumā jābūt ne pārāk augstiem, lai bērns varētu tos pārvarēt. Lietām telpā jābūt dažādos augstumos, lai bērni pa tām varētu rāpelēt augšā un lejā. Tādējādi bērns iemācās noiet zemākā līmenī, un tas ir ļoti svarīgi, jo mazulis iemācās to darīt ar galvu pa priekšu uz leju. Tāpat, pārvarot dažādus šķēršļus, bērns iemācās arī noturēt savu līdzsvaru un būt drošāks.

Domājot par to, kā vispiemērotāk iekārtot vidi bērnam, viens no pārdomātākajiem risinājumiem ir Latvijā ražotie IGLU mīkstie kluči. No IGLU klučiem iespējams veidot mazajiem rāpotājiem piemērotas dažādas grūtības pakāpes šķēršļu joslas, parūpējoties, lai bērnam aktivitāte būtu vienlaikus gan jautra, gan attīstību veicinoša. Šķēršļu joslas izveidošana palīdzēs:

  • pareizi veicināt bērna fizisko attīstību;
  • attīstīt mazuļa radošumu un loģiku;
  • trenēt bērna līdzsvara izjūtu;
  • nostiprināt izpratni par telpiskumu, formām un krāsām.

IGLU piedāvājumā ir dažādas kluču variācijas, sākot no pakāpieniem, beidzot ar nelieliem slidkalniņiem un arkām, kas ļaus radīt aizraujošu šķēršļu trasi mazajam rāpotājam. Ne mazāk svarīgs aspekts ir tas, ka IGLU klučiem ir CE zīme, kas nozīmē, ka ražotājs garantē, ka kluči ir 100% droši bērniem.

20170912141058-30703.jpg

Rotaļu vide ir jāierobežo

Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Kristīne Asonova stāsta, ka vecākiem ir svarīgi atcerēties, ka mājās apkārtējā vide jāiekārto tā, lai bērns tajā varētu justies droši, un vispareizākais risinājums būtu, ja mazulim tiktu ierīkots atsevišķs rotaļu stūrītis.

Veidojot rotaļu vidi mazulim, jāatceras, ka rotaļlaukumu ieteicams ierobežot. Ierobežošanai var izmantot, piemēram, pufus. Ja bērns izrādīs interesi pa tiem rāpelēt, jāļauj bērnam no pufiem pašam nokāpt, nevajag baidīties un uztraukties par to, ka bērniņš nokritīs.

20170912141247-88017.jpg

www.iglu.lv

15. Sep 2017, 23:29 Klintasmamma

Sveika. Cik izmaksāja šāds komplektiņš?

Klintasmamma Klintasmamma 13. Sep 2017, 13:51

Mums ir 1.attēlā redzamo IGLU kluču komplekts jau vairākus mēnešus, meita ir sajūsmā vēl aizvien. Tā kā meitiņai ir problēmas ar līdzsvaru, šie kluči bija fizioterapeites ieteikums, lai netērētu naudiņu par nodarbībām pie viņas, bet iegādātos tieši kaut ko IGLU līdzīgu un darbotos mājās paši. Ļoti veiksmīgs pirkums😀 Arī ORTO paklājiņi mums ir, bet tie atšķirībā no šiem klučiem, interesēja vien 3 dienas.