Mammīt, radinām mazuli pie gulēšanas savā gultiņā

Mammīt, radinām mazuli pie gulēšanas savā gultiņā

20. Jun 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas no mums, noteikti savā bērnībā ir izgājuši cauri tādai audzināšanas metodei kā “paraudās un pāries”, kas ļoti bieži ir bijis saistīts ar gulētlikšanu, kad šī metode tika īpaši plaši pielietota. Lai gan šobrīd grūti šobrīd spriest, cik lielu iespaidu tas ir atstājis uz mūsu emocionālo veselību, tomēr, šobrīd skaidrs ir tas, ka pirmajā dzīves gadā mūsu uzdevums ir bērniem iemācīt drošības sajūtu un pārliecību, ka viņi šajā pasaulē var justies pārliecināti, ka nepaliks vieni. Bieži šo drošības sajūtu mēs bērniņam radām, ļaujot viņam gulēt ar mums lielajā gultā. Un tas nav nepareizi. 

Pat ja mazulītis guļ ar Jums vienā gultā, pienāks brīdis, kad viņam būs jāatgriežas savā gultiņā, savā istabā, jo iespējams ģimenē ienāks vēl kāds bērniņš vai Jūs gluži vienkārši gribēsiet atkal būt viens otram. Patiesībā, jau 1 gada vecumā, mazulītis ir gatavs doties gulēt savā gultiņā, bet ir svarīgi saprast, cik gatavi šim solim ir vecāki! 

SVARĪGS JAUTĀJUMS: Kā iemācīt gulēt mazulim savā gultiņā un nejusties par to slikti?

20180619155145-78154.jpg

1. Neignorē bērna sajūtas

Ne tikai cilvēku bērni, arī dzīvnieku mazuļi instinktīvi raud un sauc pie sevis tad, kad viņi ir satraukti. Bērni to dara, kad jūtas vieni, bez vecākiem, piedzīvo baiļu sajūtu vai jūtas nedroši. Lielākoties, tās nav manipulācijas. Atcerieties to, ka bērnam nevajadzētu justies slikti par to, ka viņam ir vajadzība būt blakus Jums.

2. Izveido rituālus pirms miega

Rituāli un pazīstamas ik vakara darbības dod miera sajūtu. Tās nav kaprīzes, bet gan nepieciešamība. Katram šis rituāls ir atšķirīgs. Kāds nomierinās, ja var aizmigt blakus mammai vai tētim, kādam svarīgi pirms miega klausīties mammas dziedātās šūpuļdziesmas.

3. Izveidojiet jaunus rituālus, kas piesaista un nomierina

Klusa mūzika vai pasakas lasīšana, nomierinoša nakts gaisma vai uz griestiem spīdošas luminiscējošas zvaigznītes. Lai izvairītos no biežākas mošanās nakts laikā, kas atkal varētu likt mazajam gribēt atgriezties Jūsu lielajā gultā, pirms gulētiešanas parūpējieties par to, lai mazais pirms miega nedzer daudz ūdeni vai, ja mazulītis jau ir sācis apgūt podiņmācību, parūpējieties par to, lai pirms gulētiešanas mazulītis nokārtojas uz podiņa, tas palīdzēs naktī, ilgāku laiku saglabāt sausas autiņbiksītes, kā arī palīdzēs izveidos ieradumu podiņmācības stiprināšanai, gan ļaus saprast, ka pēc šādas nodarbes mēs dodamies gulēt.

4. Sāciet pakāpenisku ierasto rituālu samazināšanu

Ļoti uzmanīgi un bez steigšanām. Piemēram, ja bērns jau ilgāku laiku ir pieradis aizmigt pie krūts, lēnām mēģiniet viņu noņemt no krūts, bet strauji neatraujot no sava ķermeņa. Ja šajā mirklī bērniņš mostas, piespiediet viņu atkal pie savām krūtīm, lai viņš jūt jūsu sirdspukstus. Ja pāris vakarus bērniņš jauno kārtību pieņem un atļauj sevi iemidzināt jau nost no krūts, sāciet lēnām pēc ēšanas pārlikt viņu gultiņā. Pavisam lēnām un nesteidzoties. Tas noteikti nav viena vakara laikā izdarāms.

5. Mazuļa iemidzināšana viņa gultiņā

Laikā, kad mazais gulēja ar Jums kopā, noteikti bija kādi rituāli un darbības ko veicāt. Muguriņas glāstīšana, dziesmiņas dziedāšana, noklusinātas gaismas ieslēgšana, žūžināšana austiņā. Lieciet bērniņam saprast, ka nekas nav mainījies – atkārtojot visas līdz šim veiktas darbības. Vienīgā atšķirība, ka mazulītis iemieg savā, ne Jūsu gultiņā.

Jebkurā brīdī mazais var Jums arī pretoties, piedzīvot psiholoģisku diskomfortu. Jūsu uzdevums ir nevis padoties un ņemt mazo atkal sev blakus, bet nepārtraukti meklēt atkal citus kompromisus, citas darbības vai rituālus, kas rada mazajam drošības sajūtu. Bet neuztraucieties. Neskatoties uz visiem centieniem, mazais pa nakti tāpat ik pa laikam atradīs iespēju iekļūt atkal Jūsu gultā.

Vecākiem jāsaprot, ka mazulīša pieradināšana pie gulēšanas savā gultiņā nenotiks vienas dienas laikā, lai gan ir vecāki, kuriem tas izdodas. Esiet gatavi katru no darbībām un rituāliem atkārtot atkal un atkal.

Bērniņam ir svarīgi saprast, ka nekas nemainās attiecībā uz viņa drošības sajūtu pat tad, ja viņš vairs neguļ Jūsu gultā. Mainās gulēšanas vieta, bet rituāli nemainās. Tas ir vecāku uzdevums. To, ka mazulis ātrāk vai vēlāk pielāgosies jaunajai kārtībai, ir pilnīgi skaidrs!

20180619155330-89163.jpg

Vēl svarīgas nianses, kas var palīdzēt:

  • Aizvērti aizkari, sevišķi dienas laikā
  • Izslēgts TV blakus istabā
  • Svaigs gaiss
  • Sausas autiņbiksītes
  • Esiet rokas stiepiena attālumā, uzsākot paradumu maiņu. Mazulim ir jāsajūt, ka esat blakus, pat ja ne ar viņu vienā gultā
  • Neklausities citu ieteikumus un nepārdzīvojiet, ja ar pirmo reizi viss neizdodas kā iecerēts
  • VIENMĒR atcerieties – Jūsu mazulis VAR!

Par mazuļu drošību arī miegā, rūpējas autiņbiksītes-biksītes Huggies Pants!

20180619155553-67637.jpg

Māmiņu klubs, 2018