Pusdienu gatavošana mazulim

Pusdienu gatavošana mazulim

02. Sep 2017, 14:05 Single_mom Single_mom

   Pāris dienas atpakaļ, kad kārtējo reizi gatavoju dēliņam pusdienas, sāku domāt, kā citas māmiņas gatavo saviem bērniņiem (manā gadījumā, teju 8 mēnešus vecam brašulim) pusdienas! Vai gatavo katru dienu no jauna, vai sagatavo uz vairākam dienām? Varbūt vēl kāda alternatīva? 

   Kādēļ vispār šadas domas? Jo vienu dienu, kad biju iegājusi TC "Domina" , lai apskatītu, kāds piedāvājums ir rudens un varbūt jau ziemas drēbem "Baby city toy city", uzdūros uz pārtikas saldēšanas trauciņiem, ko iepriekš nemaz nebiju redzējusi un iedomājusies par tādiem. Diemžēl, trauciņi bija salīdzinoši maziņi. 

   Atnākot mājās, atvēru saldētavu un sapratu, ka man ir sagatavotas porcijas truša gaļai, tad kādēļ gan nesagatavot veselu porciju, ar gaļu un dārzeņiem, un ar gabaliņiem neiesaldēt? Tas šķiet tik vienkārši - paņem maisiņu/trauciņu/kastīti, kurā ir sagatavotais ēdiens, iemet katlā/blenderī un miers. Varbūt kāda jau piekopj šādu praksi ikdienā? 

   Aizejot uz veikalu, uzreiz acīs iekrita saldējamie maisiņi, kuri ir pietiekoši lieli, lai ieliktu iekšā tik daudz dārzeņu vai kādas citas pārtikas, cik dēlam nepieciešams. Sagriezu ķirbi, kartupeli, burkānu, puķkāpostu un saliku dažus maisiņus, jo uzreiz radās jautājums - cik ilgi drīkst uzglabāt saldētus dārzeņus un gaļu?! Vai ir kāds derīguma termiņš, jo, cik atceros, tad piena bankas, drīkstēja uzglabāt, ne ilgāk kā 6 mēnesus! 

   Mīļās māmiņas, padalaties ar knifiņiem, vieglākai Un ātrākai pārtikas sagatavošanai, jo citreiz laika ir tik maz, ka jāžonglē uz vienas kājas, lai uztaisītu ēst. Katrudienu gatavoju svaigu pārtiku, jo arî paši neēdam vienu un to pašu, vairākas dienas pēc kārtas. Reti, kad paliek kaut kas pāri, tad atstāju nākamajai dienai. Citreiz, kad sev gatavojam ko pavisam vienkāršu - kartupeļi ar kotletēm vai zupa, tad atsevišķi negatavoju, un bērns notiesā gardu muti, tādēł nav arī tā, ka jāgatavo pilnīgi katru dienu. 

04. Sep 2017, 14:26

P.S. Un saldētas zemenes nekad neesmu pirkusi. Tur taču vien viens bezgaršīgs ūdens pēc atsaldēšanas, ne? No saldētā preču klāsta esmu pirkusi arī tikai tos nieciņus, kuri labi der saldēšanai un atsaldēšanai, piem. brūklenes, u.c. odziņas.

04. Sep 2017, 14:21

Esmu gan gaidībās, bet savs viedoklis tik un tā ir, izejot no ikdienas paradumiem. "Biezenīti", biezzupu gatavoju arī sev ik pa laikam, jo ļoti garšo, 15minūtēs novāru rupji sagrieztu kartupeli, brokoli, tomātu, sīpolu, ķiploku un papriku. Tad blenderī to samiksēju un porcija pietiek 2 dienām. Nu re, man šķiet, ka būtu neracionāli gatavot tikai dažas karotes tādas biezzupas mazulim, ja var sagatavot tik, cik sanāk precīzi no 1 maza kartupeļa, 1 maza tomāta utt. To, kas paliek pāri, ieliek vienkārši ledusskapī un apēd uzsildītu nākamajā dienā. Neredzu iemeslu likt saldētavā, ja var paslēpt ledusskapī. Kā mēs zinām, (bet varbūt ne visas tomēr?), ka zupas garšo pat garšīgāk 2. un pat 3. dienā, nerunājot par to svaigumu.
Starpība? Vienkārši banāls princips un ietiepība gatavot katru dienu tās dažas karotes tikai, lai sabiedrības acīs attaisnotu "bērniņs ir gaidīts un pelnījis to labāko?" Tas ir absurds, jo labākais arī ir ledusskapī, nu neesat taču tik aprobežotas un stereotipiskas!
Ja runājam par saldētiem dārzeņiem, nu, te jau gan nedaudz iezogas skepse. Viena lieta sasaldēt veselas odziņas vai kaut kādus vasaras sezonas nieciņus, kuru ziemā ir maz vai nav, bet cita lieta saldēt dārzeņus, kuri pieejami veikalos visās sezonās. Un arī? Kāpēc? Tikai tāpēc, ka redz vasarā augošie ir nez kādi veselīgāki? Aj, muļķības totālākās, ja skatās no kā ziemā pērc tos tomātus, tad arī ziemā var nopirkt labas klases un kvalitātes dārzeņus. Ja jau jums tā nav žēl mazulim, tad kāpēc ziemas sezonā nenoziedot tos centus par labu eko tomātiem vai citiem dārzeņiem?! Tāda dubultmorāle vien savāk.
Kāpēc saldēt dārzeņus ir lieki? - Jo tie vienkārši zaudē savas garšas kārpiņas pēc atsaldēšanas, tad kāds labums ēst bezgaršīgākus vasaras sezonas atsaldētos dārzeņus attiecībā pret gataviem eko klases nopērkamiem dārzeņiem ziemas sezonā?!

mamma88 mamma88 02. Sep 2017, 16:43

Gatavoju katru dienu. Cik ta tur ta darba paris darzenus iemest katlina...

02. Sep 2017, 15:52

Dārzeņu biezeni gatavoju katru otro dienu, jo ledusskapī gatavoto biezeni droši var turēt divas,trīs dienas. Savukārt, Ja nevaru iegādāties svaigu trusi vai jēru, pērku "Rūdolfs" biezeņu sortimentā pieejamo, jau gatavo jēra gaļu.

SauleDace SauleDace 02. Sep 2017, 15:10

Es gatavoju katru dienu, parasti kadu bridi no rīta atrodu,lai sagrieztu dārzeņus un tad tik sasautet,kas neprasa manu klatbutni visu laiku. Sasaldeju tik ogas ziemai un saldets stav trusis👍