PTAC izstrādājis bērnu spēļu laukumu drošuma prasību vadlīnijas

PTAC izstrādājis bērnu spēļu laukumu drošuma prasību vadlīnijas

27. May 2013, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pēdējos trīs gadus ieguldījis milzu darbu, lai apsekotu Latvijas bērnu spēļu laukumus, balstoties uz ko centrs tagad izstrādājis vadlīnijas bērnu spēļu laukumu valdītājiem un apsaimniekotājiem par drošuma prasībām bērnu spēļu laukumiem publiskai lietošanai.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa šodien žurnālistiem stāstīja, ka bērnu spēļu laukumi ir viens no aktuālajiem jautājumiem, jo bērni ir viena no neaizsargātākajām patērētāju grupām. Apsekojot Latvijā šādus spēļu laukumus, PTAC secinājis, ka daudzos šādos laukums ir problēmas, jo ir gan spēļu laukumiem nepiemērots aprīkojums, gan arī pārklājums, kas var radīt risku bērnu veselībai.

Centrs izstrādājis vadlīnijas, lai mazinātu traumu gūšanas riskus bērniem, ko var izraisīt drošuma prasībām neatbilstošas spēļu iekārtas vai spēļu iekārtas, kurām nav veikta pienācīga tehniskā apkope.

Izstrādās vadlīnijas ietver norādījumus, kā izvēlēties drošuma prasībām atbilstošu aprīkojumu, ieteikumus laukumu projektēšanai un izstādīšanai, kā arī rekomendācijas bērnu spēļu laukuma pārbaudei un apkopei. Izstrādāto vadlīniju mērķauditorija ir spēļu laukumu iekārtu valdītāji, kas piedāvā publisku iekārtu lietošanu, - pašvaldības, apsaimniekotāji un komersanti, kā arī vadlīniju mērķauditorija ir šo iekārtu ražotāji.

Vītoliņa skaidroja, ka no 2008.gada līdz 2010.gadam Eiropas Savienībā (ES) slimnīcā no gūtajām traumām ārstējušies 7,9 miljoni bērnu, bet 139 000 bērnu bijusi nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība pēc traumām spēļu laukumā. Šādos gadījumos visbiežāk bērnu traumu iemesls bijušas šūpoles un slidkalniņi.

PTAC bērnu spēļu laukumus apsekoja trīs gadus, pārbaudot pašvaldību valdījumā esošus publiskos spēļu laukumus un informējot pašvaldības par prasībām. Pārbaužu rezultātā tika konstatētas vairākas problēmas, un viena no tām saistīta ar to, ka spēļu laukumos tiek uzstādītas nedrošas un dažkārt arī vecas iekārtas. Konstatēti arī vairāki trūkumi spēļu laukumu projektēšanā, piemēram, nav ievērotas drošības zonas, netiek noņemti liekie šķēršļi, kā arī netiek nodrošināti nepieciešamie pārklājumi, proti, spēļu laukumos ir iekārtas, kur mīksta seguma vietā ir asfaltam līdzīgs pārklājums, kā rezultātā bērns krītot var gūt smagas traumas.

Bieži pēc spēļu laukuma uzstādīšanas tiek aizmirsts, ka tie ir jāuztur arī kārtībā un regulāri ir jāveic pārbaudes, jo iekārtas nolietojas un saplīst, radot draudus bērniem, akcentēja PTAC direktore.

Pirmo reizi centrs bērnu spēļu laukumu uzraudzības projektu veica 2008.gadā, un līdzīgas pārbaudes tika veiktas arī 2010.gadā, kur būtiski uzlabojumi netika novēroti. Turpinot sākto darbu un ņemot vērā to, ka lielākajā daļā gadījumu par spēļu laukumu uzstādīšanu un apkopi galvenokārt atbildīgas ir pašvaldības, 2011.gadā PTAC bērnu spēļu laukumu uzraudzības projektā iesaistīja deviņas pilsētas - Rīgu, Daugavpili, Jēkabpili, Jelgavu, Jūrmalu, Liepāju, Rēzekni, Valmieru un Ventspili -, apsekojot pašvaldību valdījumā esošos bērnu spēļu laukumus publiskai lietošanai. Kopā 2011.gadā tika veikti 118 bērnu spēļu laukumu apsekojumi, pārbaudot aprīkojuma un pārklājuma stāvokli un, izmantojot testēšanas zondes, pārbaudot ķermeņa vai ķermeņa daļu iespīlēšanās iespējamību.

Viņa minēja, ka galvenās prasības jau ir atrunātas Preču un pakalpojumu drošuma likumā, taču papildus tam tagad būs pieejamas arī PTAC izstrādās vadlīnijas.

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos Ināra Dundure pauda pateicību PTAC par ieguldīto darbu vadlīniju izstrādāšanā, norādot, ka līdz šim neesot bijuši vienoti standarti.

"Līdz šim arī uz Latviju attiecās ES prasības, taču ne vienmēr tās ņemtas vērā. Vadlīnijas par bērnu spēļu laukumu drošumu varētu būt pamats, lai turpmāk uzturētu prasības rotaļu laukumu apsaimniekotājiem un veidotājiem. Piekrītu, ka bērnu spēļu laukumiem būtu nepieciešama sertifikācija, jo agrāk, kad šādi laukumi tika veidoti, katrs tos būvēja pēc savas izpratnes, kas tagad ne vienmēr atbilst visām prasībām," klāstīja Dundure.

Viņa neslēpa, ka ir pašvaldības, kurās ir slikti piemēri bērnu spēļu laukumu jomā, taču tajā pašā laikā ir pašvaldības, kur šis jautājums tiek sakārtots. Tāpat Dundure informēja, ka pēc pašvaldību vēlēšanām tiks rīkota videokonference, kurā tiks aicināti piedalīties arī PTAC pārstāvji, lai visas 119 pašvaldības informētu par jaunajām vadlīnijām.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve uzskata, ka ir nepieciešama trīspusēja sadarbība, lai bērnu spēļu laukumi kļūtu aizvien drošāki. Šādai sadarbībai jābūt starp pašvaldību, sabiedrību un arī vecākiem, kuriem arī jāuzņemas atbildība par saviem bērniem.

 
Aila Ādamsone
LETA