Probiotiku lietošana palīdz nodrošināt zarnu traktā baktēriju balansu

03. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zarnu trakā dzīvojošās baktērijas un mikroorganismi veido zarnu trakta mikrobiotu, kas bērnam laika gaitā apaug, tajā veidojoties dažādiem celmiem. Pusaudžu gados tā nostabilizējas, taču, kā teic asoc. prof. Aleksejs Derovs, mikrobiota ir dzīvs organisms, kas visu laiku mainās un atjaunojas.

To var iespaidot dažādi procesi, sākot ar mūsu dzīvesveidu, slimībām un stresa faktoriem, beidzot ar uzturu.

Mikrobiota vairākos veidos ietekmē arī imunitāti - draudzīgās baktērijas, kas mīt cilvēka gremošanas traktā, cīnās ar sliktajām baktērijām, kas periodiski tajā nonāk. “Ja zarnu traktā visas vietas aizņem labās baktērijas, sliktajām tajā ir grūti piestiprināties un veikt postošo darbību,” skaidro ārsts.

Mikrobiota ir spējīga stimulēt specifiskas imūnreakcijas, tostarp gan lokālas, gan centralizētas, kas varētu pastiprināt imunitāti pret potenciālajiem zarnu trakta “ienaidniekiem”.

Gremošanas traktā regulāri veidojas brīvās vietas, kuras cenšas ieņemt sliktās baktērijas, piestiprinoties zarnu traktā. Asoc.prof. Aleksejs Derovs norāda, ka sliktās baktērijas, piestiprinoties zarnu traktā, var radīt dažādas veselības problēmas sākot no vēdera pūšanās un problēmām ar vēdera izeju, kas traucē pilnvērtīgai dzīves kvalitātei, līdz pat daudz nopietnākām saslimšanām.

Ja cilvēkam ir jālieto antibiotikas vai arī ir dispeptiskas sūdzības, piemēram, vēdera pūšanās, problēmas ar vēdera izeju, bet vienlaikus nav atklātas citas specifiskas veselības problēmas, ārsts iesaka aizsegam lietot laktobaciļus vai bifido baktērijas saturošus produktus, lai mazinātu dažādus veselības riskus.

Viņš arī norāda, ka minimālu simptomu un gremošanas sūdzību gadījumā uz laiku var palīdzēt probiotiķu lietošana, jo ar to palīdzību tiek mazināti riski un stabilizēta mikrobiota, lai zarnu traktā veidotos baktēriju balanss.