Priekšlaicīgi dzimis bērniņš. Tā notiek

Priekšlaicīgi dzimis bērniņš. Tā notiek

09. Nov 2017, 14:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tu gaidi bērniņu ierodoties pasaulē. Tu zini, ka 9 mēneši ir laiks, ko Jūs pavadīsiet kopā. Tu un viņš kā viens vesels. Tu apmeklē savu ārstu, gatavo pūriņu, apskati iespējamo dzimšanas dienas datumu, Tu izveido iespējamo bērniņa vārdu sarakstu, bet tad pēkšņi Tava pasaule sabrūk. Tev vairs nav laika. Tu tramīgi ķer pēc telefona, Tavs vīrs, Jūsu bērniņa tētis ir neizpratnē.. Pie mājas piebrauc ātrās palīdzības automašīna. Apziņa atslēdzas. Pēkšņi viss apkārt esošais slīd garām kā palēninājumā. Tu tiec vesta caur pilsētas ielām, gar acīm nozib luksoforu sarkanā krāsa. Laiks ir apstājies starp topošā mazulīša drēbju skapja kārtošanu, grūtnieču vingrošanas nodarbībām un zilajām bākugunīm, māsiņas mierīgo seju un medicīnas iekārtām. Neskaitāmi vadi, viens pēc otra Tev tiek pieslēgti, lai palīdzētu Jums vēl būt kopā. Lai ļautu baudīt gaidīšanas laiku. Lai mazais vēl nedaudz uzgaidītu. Lai nosargātu.

Tā notiek. KĀPĒC?

Jūrmalas slimnīcas neonatoloģe, pediatre Dina Krūze ne reizi vien ir sastapusies ar vecākiem, kuriem ir nācies izdzīvot šo pieredzi. Stāstu, kura nobeigumā bērniņš pasaulē ierodas krietni agrāk pirms noteiktā laika. Stāstu, kurš turpinās ar ticību un cerību par to, ka mazulīša ierašanās pirms laika ir sarežģīta, smaga, tomēr skaista ceļa sākums, ja vecākiem pietiek izturības, ja bērniņš ir gatavs nepadoties. Priekšlaicīgi dzimuši bērni parāda cik mēs esam stipri.

 “Nav labi, ja tā notiek, tomēr, ja tas notiek, tikai labākajā gadījumā mēs varam sniegt šo atbildi, diemžēl, mēdz būt situācijas, kad arī ārsts nespēj izskaidrot iemeslus, kāpēc tas ir noticis.”

Daktere stāsta, ka mirklī, kad māmiņa nokļūst slimnīcā ar priekšlaikus dzimušu bērniņu vai jau iesākušos dzemdību procesu, kas vairs nav apturams, ir jādara viss, lai palīdzētu, atbalstītu un parūpētos par mazuli, kā arī par vecākiem, kuriem esošajā brīdī ir jāsaprot, ka tuvākie gadi būs pilni pārbaudījumu.

Infekcijas, dažādi vīrusi, nepierādāmi un nenosakāmi pavērsieni grūtniecības vai augļa attīstībā, grūtniecības aprūpe, emocionālie faktori.. Iemeslu kāpēc tā notiek ir  TIK daudz.

Daktere atzīst, ka mūsu valstī mēdz notikt arī tā kā tam nebūtu jānotiek, ārsta nepareiza rīcība/lēmumi grūtniecības laikā, mammas neapzināta vai apzināta rīcība, kas ietekmē grūtniecības un augļa attīstību. Ja mammai rodas kaut mazākās šaubas par grūtniecības norisi, pat tad, ja māmiņas ārstējošā ārste saka, ka viss ir kārtībā un kāda pazīme ārpus normas ir pieļaujama, topošajiem vecākiem ir jāatmet jebkādi aizspriedumi, jāsauc ātrā palīdzība vai jānokļūst stacionārā un jāiegūst pārliecība, ka viss ir kārtībā vai, vajadzības gadījumā, situācija vēl ir glābjama. Ka bērniņu vēl ir iespējams nosargāt.

Ir reizes, kad bērniņš neonatalogu un vecāku rūpju rezultāta izaug par pilnībā normālu bērniņu, kura piedzimšanas stāsts kļūs par vecāku atmiņām un pieredzi, kas būs vērtīga turpmākajam ceļam pretī kāda cita, priekšlaicīgi dzimuša bērniņa cīņai par pilnvērtīgu dzīvi.

“Mazais Jēkabs piedzima vien 700 gramus smags. Vēl mazāks kā cukura paciņa. Mazā Jēkaba mamma ļoti ticēja,vecāki un ārsti darīja visu iespējamo un neiespējamo. Mūsdienās medicīnas attīstība neonataloģijas jomā Latvijā ir ļoti augstā līmenī un šobrīd mazajam Jēkabam ir jau 5 gadi. Viņš ir izaudzis liels un gudrs,” ar prieku stāsta daktere.

Bieži ir tā, ka apkārtējie pat nenojauš, ka savos pirmajos dzīves gados šis bērniņš ir cīnījies, vecāki izraudājuši ne mazums asaru un ārsti mēģinājusi atbildēt uz jautājumiem, kuriem nav atbilžu.  

“Priekšlaicīgi dzimušu bērniņu vecākiem ir jāsaprot, ka nekas nebeidzas aizejot no stacionāra.. Visas lietas, labākajā gadījumā beidzas tad, kad bērniņš ir sasniedzis 5 gadu vecumu. Labākajā gadījumā. Neiznēsāts bērns parāda – cik morāli spēcīgi ir cilvēki. Tas nav viegli.. arī 36 nedēļā dzimis bērniņš var radīt pietiekoši daudz problēmu. Tam nevar sagatavoties. Tas ir emocionāli smagi,” atklāj daktere un norāda uz tik ļoti būtisko nozīmi emocionālajam atbalstam, kas vecākiem ir nepieciešams šajā laikā.

Ik gadu, 17. novembrī, pasaulē tiek atzīmēta priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Rīgas Lutera draudzes centrā tiks atzīmēta Pasaules priekšlaikus dzimušo bērnu diena.

 20171109141758-33867.jpg

Pasākuma laikā būs apskatāma bērnu zīmējumu izstāde un dzirdams nu jau izaugušo bērnu koncerts. Daudzi priekšlaikus dzimušie bērni ir ļoti talantīgi - viņi dzied, dejo, zīmē. Vecākiem, kuri vēl tikai cīnās par savu bērnu dzīvi ārpus inkubatora, iespēja satikties ar bērniem, kuri šo cīņu ir izcīnījuši. Tas ir kā labs iedrošinājums nepadoties un nezaudēt cerību. Saprast, ka neesi viens. 

Māmiņu kluba rīkotajā Māmiņu Kongresā, 25. novembrī, ikvienam kongresa apmeklētājam būs iespēja atbalstīt biedrību “Esmu klāt”  - priekšlaicīgi dzimušo bērniņu vecāku atbalstam, apmeklējot Jaunatnes teātra izrādi “Un atkal Pifs”. Nē, Jums nav jāpērk biļetes.

Jūs varēsiet atstāt savu ziedojumu kastītē pie ieejas zālē, dodoties apmeklēt izrādi. 

20171109143050-46016.jpg

Foto: espiedzimuagrak.lv, pixabay.com