Podiņmācība: Lietas, kas nestrādā

Podiņmācība: Lietas, kas nestrādā

19. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai podiņmācība būtu sekmīga, māmiņai būtu jāvelta laiks, lai izzinātu, kas strādā un kas nē šajā procesā. Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

E-LEKCIJA par podiņmācību skaties jebkurā laikā, jebkurā vietā!

Pārāk agra podiņmācības uzsākšana

Podiņmācības uzsākšana pirms mazulis ir gatavs, var padarīt šo procesu sarežģītāku un pat paildzināt to. Noteikti nav kāda maģiskā laika, kas būtu piemērotākais, lai sāktu. Lielākajai daļai bērnu piemērotākais vecums ir no 18 līdz 24 mēnešu vecumam, kamēr daži nav gatavi līdz trīs vai četru gadu vecumam.

Podiņmācība var aizņemt līdz 3 mēnešiem vai ilgāk, tāpēc ir ļoti svarīgi būt pacietīgiem un atbalstošiem vecākiem šajā periodā. Ja iepazīstināšana ar podiņu bijusi jau vairākas  nedēļas, bet bez panākumiem, iespējams, ka mazulis tam vēl nav gatavs. Uzgaidi vēl pāris nedēļas un mēģini atkal!

Podiņmācības uzsākšana nepareizā laikā

Nav pārāk laba doma uzsākt podiņmācību neilgi pirms dzemdībām, ja ģimenē gaidāms vēl kāds mazulis, ja tiek mainīta auklīte vai ja bērna dzīvē ir vēl kāds cits pārdzīvojums. Bērniem patīk ierasts režīms, tāpēc jebkuras izmaiņas ierastajai kārtībai bērnam var radīt stresu. Labākais  laiks, lai uzsāktu podiņmācību, ir laiks, kad ģimenē visi ģimenes locekļi ir harmonijā un arī bērniņš ir vesels un priecīgs.

Pārāk liela spriedze

Ja mazulis sāk izrādīt interesi par podiņmācību, tas ir lieliski! Taču nespied un neizdari spiedienu, jo nekas ātrāk tāpat nenotiks! Ja mazulis kļūst nervozs, sāk aizturēt vēdera izeju, tās ir pazīmes, ka bērnam ir pārāk liels stress.

Pacietība un vēlreiz pacietība ir galvenā atslēga uz sekmīgu podiņmācību. Māmiņa var maigi atgādināt un iedrošināt apgūt podiņmācību, bet svarīgi, lai tas nebūtu caur piespiešanu.

Agrāk bija tā...

Kurš gan nav dzirdējis izteikumus no vecākās paaudzes par to, ka agrāk bērni podiņmācību sekmīgi bija apguvuši līdz gada vecumam! Jāsaka, ka pēdējos 40 gados podiņmācības metodes ir visai krasi mainījušās. Pētījumi ir pierādījuši, ka mazulis var saprast, kas notiek viņa ķermenī un var kontrolēt sava urīnpūšļa darbību tikai aptuveni 18 mēnešu vecumā. Tāpēc, ja atkal nākas dzirdēt stāstus par to, ka kāda radiniece bija iemācījusi mazuli iet uz podiņu gada vecumā, pasmaidi un atbildi: „Mums ir plāns. Mēs par to neuztraucamies.”

Bērna sodīšana

Ja bērns nav ieinteresēts podiņmācībā, nevēlas sēdēt uz podiņa, ir bijuši kādi negadījumi, noteikti nesodi un nebar bērnu! Neveiksmes ir dabīgas un jo vairāk bērns tiks sodīts, jo lielākas bailes bērnam būs par jebkādām kļūdām. Arī šeit vecākiem varam ieteikt būt pacietīgiem un mēģināt vēlreiz!

E-LEKCIJA par podiņmācību skaties jebkurā laikā, jebkurā vietā!

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
Pašreiz nav iespējams komentēt