Pneimokoks atvaļinājumu nepazīst. Ko vecāki nezina par šo bērniem bīstamo baktēriju?

Pneimokoks atvaļinājumu nepazīst. Ko vecāki nezina par šo bērniem bīstamo baktēriju?

30. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kaut gan vasara ir laiks, kad par slimošanu negribas pat domāt, ir kāda nejauka baktērija – pneimokoks – kas atvaļinājumā nedodas nekad. Maziem bērniem līdz divu gadu vecumam tā jebkurā gadalaikā var negaidīti izraisīt ausu sāpes, deguna blakusdobumu iekaisumus vai pat plaušu karsoni. Nereti vecāki šīs nepatīkamās slimības vasarā saista ar bērna peldi aukstā ūdenī vai saaukstēšanos pēc karstumā apēsta saldējumu, taču patiesībā pie vainas ir tieši pneimokoks. Ko jaunie vecāki par to nezina?

Baktērija, ka labi maskējas

Pneimokoku baktērijas mīt cilvēka rīklē, aizdegunē, elpvados un plaušās. To uzvedība bērna organismā var būt strauja un neprognozējama. Ja mazuļa imunitāte ir laba – bērns ir norūdīts, saņem labu uzturu, ir fiziski aktīvs, dzīvo svaigā gaisā, pneimokoks parasti neliek par sevi manīt. Taču, ja imunitāte dažādu iemeslu dēļ pazeminās – bērns saaukstējas, gadās salīt vai nosalt, pneimokoks organismā sarosās un sāk vairoties, un bērns saslimst. Visbiežāk pneimokoks izraisa vidusauss un deguna blakusdobumu iekaisumus, pneimonijas, bet reizēm arī smagākas slimības - meningītu, sepsi jeb asins saindēšanos, retos gadījumos – pat sirds bojājumus, kaula smadzeņu un mīksto audu infekcijas.

Gandrīz simts veidi

Cilvēks, kas nēsā pneimokoku, parasti pats par to nemaz nezina. Izrādās, aizdegunē pneimokoks mājo 5 - 10% veselu pieaugušo un 20 - 40% veselu bērnu. Šķaudot, klepojot vai paspiežot roku, baktērija nokļūst pie jaunā saimnieka un var izraisīt saslimšanu. Pastāv vairāk nekā 90 pneimokoku veidi jeb serotipi, kas atšķiras pēc agresivitātes, izraisītās slimības smaguma, jūtības pret antibiotikām u.c.

Latvijā vakcinē jau septiņus gadus

Pētījumi visā pasaulē ir pierādījuši, ka bērnu vakcinācija būtiski samazina pneikomoku izraisīto saslimšanu risku. Lai gan vakcinācija pret pneimokoku infekciju Latvijas Imunizācijas valsts programmā iekļauta jau kopš 2010. gada, jaunie vecāki ne vienmēr par to ir informēti. Jāatceras, ka valsts apmaksātā vakcinācija tiek veikta bērniem līdz 5 gadu vecumam, bet vēlāk pret pneimokoku infekciju var potēties par maksu.

Imunitāti svarīgi iegūt pēc iespējas agrāk

Pneimokoks visvairāk apdraud mazus bērnus līdz 2 gadu vecumam, kad saslimšanas, komplikāciju un arī mirstības risks ir visaugstākais. Tāpēc vakcinācija ir jāveic agrīni, lai iegūtu savlaicīgu imunitāti. Vakcinācijas kurss ietver trīs potes, kas tiek veiktas 2, 4 un 12-15 mēnešu vecumā, nodrošinot imunitāti tieši pirmajos bērna dzīves gados. Valsts apmaksātā vakcīna pasargā pret desmit pneimokoku paveidiem, kas izraisa arī bērniem bieži sastopamos vidusauss iekaisumus, plaušu karsoņus un deguna blakusdobumu iekaisumus.