Pirmo reizi pie zobu higiēnista

Pirmo reizi pie zobu higiēnista

11. Feb 2016, 15:38 IlvaV IlvaV

Kādu brītiņu gan te iepriekš, gan citur salasījos bez maz vai briesmu stāstus par mammu pieredzi, kā viņām gājis, vedot mazuļus pirmo reizi pie zobārsta. Lai arī man divi jau lielāki bērni, tik mazā vecumā kā Terēzi (2,3) nevienu no viņiem nebiju vedusi uz dentistu klīniku. 

Jau kādu laiku atpakaļ biju ievērojusi meitiņas mutē, ka kādam zobam rādās nesmuks pelēkums. Domāju, ka noteikti jāpārbauda, vai nav caurums. Pierakstīju bērnu pie higiēnista turpat, kur gan hgiēnistu, gan zobārstu 2x gadā bez maksas apmeklē arī lielie puikas.

Vakar bija lielā diena:) 11 no rīta bija jābūt pie higiēnista. Kā par nelaimi mazā pamodās kašķīga, bet neko-pieraksts ir, tāpēc jābrauc. Paēda brokastis, sapucējās, un devāmies ceļā. Pirms tam jau kādu nedēļu viņai stāstīju, ka brauksim pie zobārsta. Domāju, ka meitiņa to, kas tas par vellu, nesaprata:D Bet stāstīju, ka tur būs foršs krēsls, ko var pacelt augšā-lejā, ka daktertantei būs balts halāts, ka viņai uz galda stāv liela, liela mute ar lieliem zobiem, ko tīrīt ar lielu zobu birsti utt. Stāstīju, ka dakere noteikti gribēs paskatīties mutīti un tad smuki notīrīs zobiņus. Mēģināju meitiņai radīt vismaz kādu apjausmu, kā tas  viss izskatīsies. Tiesa, internetā neko nemeklēju un nerādīju. Tik ik pa laikam kopš pieraksta izdarīšanas dieenas ieminējos par braucienu pie zobu daktera (neteicu "higiēnists", jo, manuprāt, par sarežģītu. Bet kas ir dakteris, viņa zina kaut vai no retajām vizītēm pie  ģimenes ārsta).

Tātad vakardiena ir pienākusi, esam ieradušies zobu klīnikā, kur uzreiz arī tiekam kabinetā. Meita ir sabijusies, slēpjas aiz manis. Neko, krēslā iesēžos es un Terēzi paņemu klēpī. Meitiņa griež prom galvu. Daktere mēģina noskaidrot, kā viņu sauc, mīļi uzrunā un jautā, vai parādīs mutīti, bet Terēze spītīgi sakniebj lūpiņas:D Apmēram 2 minūtes daktere stāsta, ko viņa darīs, rāda gaismiņas virs galvas, parāda spogulīti, ar kuru var redzēt tālāk mutītē, kā tur viss izskatās utt. Un Terēze atver muti:) Lēnu garu, ik pa laikam palūdzot atvērt vairāk un platāk, zobiņi tiek nopulēti un sakopti. Pirms rotējošo zobu birstīti likt mutē, dr.pieliek to pie meitas rociņas, lai sajūt, kā tā griežas.  Jā, pirms tam ļauj izvēlēties, kuru zobu pastu gribēs-rozā, zilo vai zaļo. Protams, rozā:) Visu, visu pirms tam ļauj pataustīt, pastāsta bērnam, runā balsī, kas bērnu nebiedē un ieinteresē. Protams, dr. apskata, vai nav bojāts kāds zobs. Man par bēdām, tas zobs, ko domāju, patiešām ir ar caurumiņu:( Man lielajam bērnam tik ātri nebija nekad bojājušies zobi, bet 9 gadniekam vēl šobrīd nav neviena cauruma. Nu končas pie vainas...noteikti! Terēze man ir riktīga konču karaliene. Un tīrīt zobus arī katru reizi pēc to ēšanas nesanāca. Būs mācība!

Bet kad zobiņi sapucēti, Terēzei tiek dāvana pēc pašas izvēles-vardīte uz atsperes. Pirmais gājiens pie zobu higiēnista bija ļoti pozitīvs. Nu gan priekšā mazliet smagāka reize, jo urbt zobiņu nav tas pats, kas pucēt, bet tagad jau meita zina, kas tas ir par vellu- "zobārsts":) Saku viņai, ka zvanīšu un pierakstīsimies pie zobu daktera, un meitiņa priecīga atbild "jā!" Ļoti ceru, ka nākamā reize viņai nesabojās labo priekšstatu par zobu dakteriem! Noteikti padalīšos, kā mums gāja.

Lai arī jums veiksmīgi ārstu apmeklējumi!

IlvaV IlvaV 11. Feb 2016, 19:35 anuxe

He he, manējā arī tagad ik pa laikam parāda uz zobiņu, plaši atvērtu muti un saka "zoba cau(r)s"😃 Ir gatava nākamajam gājienam!

IlvaV IlvaV 11. Feb 2016, 19:33

Esam zobārstniecības Salūte pacienti. http://salute-sia.infolapa.zl.lv/ Telpas foršas (ir liels grīdas paklājs kā cirks, kur pakavēties gaidot), pašā Vecrīgas sirdī (var apvienot ar ekskursiju, kafejnīcas apmeklējumu), ir līgums ar valsti (bērniem bez maksas) un, protams, iejūtīgie un foršie dakteri!
P.S. Būs jāprasa kāds atalgojums par reklamēšanu😃

anuxe anuxe 11. Feb 2016, 18:31

Ļoti jauks stāsts 😀
Vispār iesaka vienmēr pa priekšu iet pie higiēnista pirmajā vizītē un tad tikai pie zobārsta, ja ir tāda nepieciešamība.
Mēs arī pirms gada bijām pirmajā vizītē, pirms tam arī stāstīju, kas tas ir, ko darīs, ka mute jātur vaļā būs. Un, kad bijām pie dakteres, muti vairs netaisīja ciet 😃 😃 Turēja plaši atvērtu un viss - jo tā tak vajag 😃
Mēs gājām jaunajā bērnu poliklīnikā, kas ir pie 1. slimnīcas (Rīgā) , tur arī forši zobu dakteri 😀

kas_tas_tads kas_tas_tads 11. Feb 2016, 15:30

Kurā vietā jūs ejat pie zobuārsta?

IlvaV IlvaV 11. Feb 2016, 13:02

Nu re,mēs iesākām ar higiēnistu, nevis pašu zobārstu. Mums pieraksts pēc pāris nedēļām. Galvenais man pašai bůt mierīgai un uztraukumu neielikt bērnā. Uztraucos vienīgi par to, vai tik ilgi, cik nepieciešams urbšanai, cauruma aiztaisīšanai, mazā spēs paklausīgi nosēdēt. Un cerams, ka nesāpēs.

jolanta.asti jolanta.asti 11. Feb 2016, 09:15

re cik pozitivi, man puikam paliek 3gadi vasarā ar gribu aizvest un tad nu ar aizdomajos kā būs. Pirms dārziņa bijam pie zobarsta paskatijas mutiti viss kartiba, bet nez ka tagad bus ka higenists tiris!

10. Feb 2016, 19:18

Malači! Manējai gandrīz 3g. un tieši šodien bijām pirmo reizi pie zobārsta, tas tākā jāiziet pirms bērnu dārza. Izrādās šī vizīte ilgs tieši 1minūti. Apskatīja zobus, tāpat mammas klēpī, lielajā krēsla un viss. 20zobi, visi veseli, smuki un bērnam diploms par drosmi. Tagad aizdomājos par higiēnistu, varbūt vajag, varbūt ne.