Pirmais piebarojums. Ar ko sākt?

29. Mar 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā zināt, kad mazulis ir gatavs pirmajam piebarojumam, un ar kādiem produktiem sākt mazuli iepazīstināt vispirms? To Māmiņu Klubs jautāja VCA klīnikas “Aura” ārstei Polinai Popeiko.

Ja mazulis ir barots ar adaptēto piena maisījumu, par pirmo piebarojumu var sākt domāt jau no brīža, kad mazulis sasniedzis 4 mēnešu vecumu, savukārt ar mammas pienu zīdītiem bērniņiem pirmo piebarojumu visbiežāk uzsāk no 6 mēnešu vecuma. “Vienmēr jāskatās, vai bērns izrāda interesi par ēdienu, vai interesējas par to, ko ēd tētis un mamma,” skaidro ārste Polina Popeiko.

Kā pirmos mazuļa ēdienkartē viņa rekomendē ieviest cukini, kabaci vai brokoli. “Noteikti nav jāsatraucas, ka tas nebūs garšīgs, vai ka cukini būs mazāk salds nekā bumbieris vai saldais kartupelis, jo bērnam šīs garšas vēl nav ar ko salīdzināt,” saka ārste.

Izvēloties vienu dārzeni, to bērnam piedāvā visu pirmo nedēļu. Sākotnēji iedod nogaršot pusi tējkarotes izvēlētā dārzeņa biezeņa, lai bērniņš iepazītos ar jauno garšu un konsistenci, savukārt nākamajā dienā, ja nav parādījušies izsitumi vai bijusi šķidrāka vēdera izeja, jau var piedāvāt vienu tējkaroti šī dārzeņa. Tā dienu pēc dienas pa tējkarotei palielina piebarojuma daudzumu. Ja pēc pirmā dārzenīša nogaršošanas mazulim nav parādījušās alerģiskas reakcijas, nākamajā nedēļā jau var piedāvāt citu dārzeni. “Piemēram, ja sāka ar kabaci, nākamajā nedēļā var dot brokoli. Ja redz, ka viss ir kārtībā, var jau jaukt abus dārzeņus kopā,” par pirmā piebarojuma ieviešanu stāsta ārste Polina Popeiko.

Põnn kontakti

www.facebook.com/ponnlatvia

 www.salvest.ee/en/ponn/