Pirmā vizīte pie zobārsta – kāda tā būs?

Pirmā vizīte pie zobārsta – kāda tā būs?

19. Jul 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmoreiz, dodoties vizītē pie zobārsta, tavs mazais var būt nobijies, raudāt vai pat nevēlēties iet ārsta kabinetā. Ar ko jārēķinās, pirmoreiz vedot mazuli pie zobārsta, un kā to padarīt viņam saudzīgāku, skaidro Māmiņu Kluba eksperte, Bērnu zobārstniecības poliklīnikas zobārste Maija Drīksne.  

„Nebaidieties, ja bērns agrīnā vecumā, zobu apskates laikā raud. Viņam nepatīk nedz sveši cilvēki, nedz piespiedu poza, kurā apskates laikā spiests sēdēt,” skaidro ārste.

Bērnam līdz gada vecumam, kurš zobārstu apmeklē pirmo reizi, apskate parasti ir ļoti īsa.

Kad tā beigusies, pēc tās bērniņš bieži vien ar kādu citu pieaugušo iziet ārpus kabineta, un ārsts ar vecākiem var pārrunāt visu interesējošo. 

Nereti, ticis uz savām kājām, blakus krēslam bērns pat ļoti ieinteresēti visu apskata un reizēm ir gatavs arī sarunai ar ārstu.

„Vissarežģītākās situācijas veidojas tad, ja bērnu pirmoreiz pie zobārsta atved jau ar sāpēm. Šādā gadījumā noteikti nebūt iespējams izvairīties no nepatīkamām manipulācijām, pirmajā zobārsta apmeklējuma reizē,” skaidro Maija Drīksne.

Tādēļ vislabāk, ja savu mazuli vizītē pie zobārsta aizvedīsi vēl tad, kad tā nav kļuvusi par ārkārtas nepieciešamību! Tā bērniņam būs iespēja iepazīt zobārsta kabinetu, redzēt, kā ārsts strādā un, kas jādara viņam pašam, ļaujot izvairīties no nepatīkamas pirmās vizītes, kad bērns piedzīvo zobu sāpes un vienlaikus nonāk iepriekš nepieredzētos apstākļos, ka radīs vēl papildus stresu.

Māmiņu Klubs

Kāda bija tava bērniņa pirmā vizīte pie zobārsta? Kāda bija viņa reakcija?