Psiholoģe Zande: mammām jābūt pietiekami labām, nevis ideālām!

Psiholoģe Zande: mammām jābūt pietiekami labām, nevis ideālām!

30. Jan 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas tads mēs esam? Ko mēs vēlamies sniegt mūsu bērniem? Kas ir tas, kas mūs padara par labākām vai, mammuprāt, sliktākām mātēm?

Devāmies pie psiholoģes psihoterapeites Diānas Zandes, lai noskaidrotu viņas pārdomas par ideālu māti!

NAV ideāla

"Nav neviena mamma, kas kādreiz nebūtu jutusies kā draņķīga mamma. Tāpat noteikti nav nevienas mammas, kura nejustos lieliski kā forša mamma," uzskata Diāna Zande. "Ir pavisam normāli justies lieliski, un tikpat normāli ir arī izgāzties. Lai gan- bieži par izgāšanos uzskatām kaut ko subjektīvu, kas tāds ir, mūsuprāt."

Kas ir ideāla mamma? Kur tā ir definēta? Ja mēs mēģinām atbildēt, tad saprotam, ka definīcija nav atrodama nevienā konkrētā grāmatā, nevienā konkrētā nodaļā. Šie priekšstati veidojušies kā daudzu komponentu apvienojums- kāda bijusi mūsu mamma, ko viņa darīja vai tieši otrādi- nedarīja; ko atklāj citas mammas par savu ikdienu; ko uzspiež mediji; ko vēsta žurnālu glancētie vāki ar tievām, gudrām karjeras bagātām sievietēm, kurām ir tikpat veiksmīga ģimenes dzīve, mīlošs vīrs, svētdienas cepumi kopā ar bērnu. "Tie ir priekšstati un nekas vairāk. Jautājums, vai mēs tos pieņemam par saviem," pārdomās dalās psiholoģe.

Kā kļūt par PIETIEKAMI labu mammu?

Šis jautājums nodarbina teju ikvienu mūsdienu sievieti, kura iejutusies māmiņas lomā! Katrai māmiņai sev vajadzētu saprast, ko nozīmē būt LABAI MAMMAI. Nevis priekšstatos, nevis kaimiņos, bet sirdī un sevī. Diāna Zande turpina: "Vai es kaut cik atbilstu priekšstatam par to,kāda ir pietiekami normāla, pietiekami laba mamma? Vai biežāk jūtos kā gana laba šajā jomā? Vai tieši otrādi- ir neizdošanās sajūta, kas nepāriet? Atkarībā no atbildes, jādomā, kā rīkoties tālāk."

Bieži sievietes uzliek sev prasības, kas nav realizējamas. Ja māmiņa kaut kur izlasa citas mammas pieredzi, kura ar visu tiek galā, šajā atbildē nav atšifrēts, ar ko tiek galā. Iespējams, ka šīs ir tikai pāris lietas, ar kurām viņa tiek galā, tajā pašā laikā neuztraucoties par citām nepadarītajām lietām. Šis ideālais tēls ir kā mocītājs, kā žņaugs, kas traucē.

Visos laikos bijuši vecāku ideāli. Pirms 50 gadiem ideāls bija bērna barošana pēc pulksteņa, izgludināti autiņi skapī, apkopti mājlopi un vīram pagatavoti trīs ēdieni. Tagad ideāla ir mamma, kura no rīta līdz vakaram spēlē attīstošās rotaļas, zina bērna psiholoģisko attīstību. "Ideāli ir nesasniedzami un nereāli, bet tik un tā sekojam tiem bez kritiskas analizēs- ko bērnam vajag: ideālu mammu vai normālu, pašpietiekamu mammu?!"

Mamma parastā

Ideāla mamma (tagad nosvītrojam vārdu ideāla), respektīvi mamma ir tā, kura dara labāko, ko viņa prot, cik bieži spēj, kura cenšas būt pieejama bērnam, piedod sev to,ka nav super sieviete, kura var neiespējamo! Aizmirstam vārdu ideālā!

Portālā apgrozās ne tikai viena, divu, bet arī daudzbērnu mammas. Tādās reizēs šķiet, kā viņa tiek galā,bet es nē?! Jā, daudzbērnu mammām ir vairāk bērnu, un līdz ar to tehniski mazāk laika, tomēr nereti tieši šīs mammas iemācās labāk pārvaldīt laika resursus. Daudzbērnu mammas bieži saprot, kas ir nepieciešams un lieko vienkārši atsijā, liekot vienbērnu mammām rasties sajūtai, ka ideāls ir sasniedzams, jo jāpaspēj taču tik daudz!

Sievietes vienmēr gribējušas būt labas mammas, jautājums tikai, kas šobrīd modīgi slēpjas zem vārda ideālā mamma. Mēs taču arī nevelkam mugurā visu,kas ir modē?! "Uz mammas lomu mēs varam skatīties nevis caur savu prizmu "Kā ir jābūt" , bet "Kā ir labi bērnam".

Nesalīdzināt nesalīdzināmo 

"Laba mamma nav tā, kas uzskata, ka ja man ir labi, arī bērnam ir labi," uzskata Diāna. "Laba mamma ir tā, kura pirmajos gados skatās, lai bērnam ir labi!"

Katrs cilvēks un katra mamma ir atšķirīga. Vienam padodas lietas paveikt raiti, cits dara to pavisam lēnām; vēl kādām ir talants uz ēst gatavošanu; citam ir spējas uzspost māju. Vienai mammai bērniņš ir mierīgs un šādos apstākļos arī ar trīnīšiem sekmīgi tiks galā, bet var arī gadīties, ka piedzimst gaidīts bērniņš sievietei, kura uzskatījusi sevi par pietiekami spējīgu, bet bērniņš ir nemierīgs, raudulīgs, iespējams, piemīt arī kādas veselības problēmas. Šajā gadījumā mammai būs daudz grūtāk tikt galā ar ikdienišķām lietām. Stāsts nav par mammu, kura netiek galā, bet stāsts ir par to,ka nav identisku situāciju, jo sieviete, kura bērniem vakariņās reizi pa reizei pasniedz pelmeņus, nav sliktāka ar to,kura katru vakaru gatavo eko sautējumu."

Mammu diskusijās vajadzētu paplašināt diskusiju, ko pieņemam un ko nē- visas mammas un visi bērni nav vienādi, tāpat kā situācijas nav vienādas. Tieši tāpēc katras ģimenes situāciju nav tiesību attiecināt uz citiem. 

Ideālu meklējumos ierobežosim un piezemēt- nevis ideālā mamma, bet PIETIEKAMI LABA mamma! Nevis ideāls bērns, bet MANS bērns!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā